Traseul Revoluției din 1989 în Timișoara
Consultare publică (etapa de proiectare/DALI) 21 dec- 21 ian
Vă invităm să cunoașteți propunerea echipei de proiectanți (Q GROUP PROIECT + BALTHASARH) și să vă exprimați opinia în perioada 21 decembrie 2022 - 21 ianuarie 2023 în secțiunea Dezbateri.
Revoluția din 1989 este unul dintre evenimentele marcante ale istoriei Timișoarei și reprezintă începutul tranziției orașului către democrație. Timișorenii care au ieșit în stradă în Decembrie 1989 pentru idealuri precum libertatea sau demnitatea umană sunt modele de conduită civică. Sacrificiul lor este fundamentul României de azi, un stat de drept, în care demnitatea, drepturile și libertățile cetățenilor, precum și pluralismul politic, sau dreptul de a vota reprezintă valori supreme. Acest traseu vizibil marcat urbanistic nu face decât să sublinieze acest adevăr.
Prin această inițiativă se urmărește aducerea în spațiul public a evenimentelor din 1989, în punctele identificate ca având o importanță istorică pentru Timișoara, din perspectiva Revoluției. „Aceste intervenții vor conține elemente comune la nivelul tuturor locațiilor astfel încât să rezulte, la nivel perceptiv, un traseu al Revoluției.” (extras din tema proiectului).
S-au propus pentru început 9 zone de intervenție:
- Piața Sfânta Maria (2 puncte),
- Podul Traian,
- Piața Operei (2 puncte),
- Piața Libertății,
- Piața Sfântul Gheorghe,
- CJT Prefectura (2 puncte),
- Băile Neptun,
- Cimitirul Eroilor,
- Calea Martirilor.
Intervențiile propuse reprezintă în același timp obiecte și locuri. Au valoare de reper și de memorie – sunt așezate în poziții-cheie, cu vizibilitate maximă, sunt puternice și recognoscibile – însă sunt și discrete, fiind așezate în cel mai puțin intruziv mod posibil. Sunt complet accesibile și incluzive, permițând utilizări și aproprieri dintre cele mai diverse. Nu presupun schimbări de infrastructură, nu agresează clădirile sau alte elemente de patrimoniu sau vegetația existentă, sunt respectuoase cu monumentele existente statui sau plăci memoriale.
Dimensiunile mai reduse ale intervenției sunt o alegere strategică: ele permit concentrarea bugetului pe elemente prețioase, demne, construite din materiale nobile, durabile și ușor de întreținut (granitul turcoaz propus are o culoare puternică și fără a fi lustruit, culoare lui va fi accentuată prin tratamente de protecție). Limitarea și o așezarea precisă și chibzuită înseamnă însă și adaptabilitate și deschidere. Intervențiile funcționează în situația prezentă și ca nuclee și generatoare ale unor viitoare amenajări extinse ale spațiilor respective. Este vorba, credem, de sustenabilitate în sensul cel mai profund, acela de a face posibile scenarii și evoluții viitoare, păstrând în același timp coerența și identitatea proiectului.
Modularitatea este o componentă esențială. Aceasta va permite extinderea traseului, folosind aceleași materiale și principii, fără a-și schimba identitatea și fără a altera ideea de la care a pornit.
Locuri noi, rezultate în urma studiilor și a analizei propunerilor dinspre societatea civilă vor putea fi astfel integrate în traseu.
Serviciile de proiectare (faza DALI+PT+AT) sunt realizate de o echipă formată din Q Group Proiect (București) și Balthasarh (Timișoara). Mai multe detalii despre echipa de proiectanți găsiți aici.
În luna octombrie, la inițiativa echipei de proiectanți au avut loc întâlniri cu reprezentanți ai asociațiilor de revoluționari din Timișoara. Acestea au avut ca scop prezentarea principiilor, conținutului și design-ului proiectului memorial și de amenajare urbană și primirea de opinii și informații din partea persoanelor care au fost implicate direct și care păstrează vie memoria acelor zile. Concluziile discuțiilor și elementele integrate în soluția prezentată pe această pagină sunt:
- Principiile propunerii pentru traseu, amenajarea spațiilor, tipurile și structura textelor informative, integrarea intervențiilor fizice cu proiectul de realitate augmentată au fost bine primite, motiv pentru care conceptul nu a fost modificat.
- Traseul nu a fost, în general, contestat, însă practic toți participanții au solicitat extinderea proiectului către alte locuri. Nu a apărut un consens legat de posibile noi locuri, deși sediul fostei Securității, sediul Radio Timișoara și Fabrica Elba au fost menționate în mod repetat. Autoritatea locală este de acord cu posibilitatea extinderii zonelor incluse în traseu, proiectanții punând accent pe modularitatea, astfel încât proiectul de acum să poată fi cât mai ușor extins. Însă este necesar un consens al asociațiilor de revoluționari în privința unor noi locuri.
- În cadrul fiecărui loc, textele în format fizic și întreg materialul online nu se vor referi doar la evenimentele din acel loc punctual, ci la o zonă mai largă, integrând și alte puncte și momente ale Revoluției;
- Proiectanți au în vedere accentuarea unor teme esențiale cum ar fi identitatea revoluționară a evenimentelor din 1989, precum și rolul confirmat al anumitor persoane.
Distribuie: