Grupul de Coordonare pentru Guvernare Deschisă
Grupul de Coordonare pentru Guvernare Deschisă
Un grup de lucru este un grup de persoane care se întrunesc periodic pentru a dezbate și a lua decizii cu privire la un subiect de interes comun.
Grupurile de lucru țin întâlniri, unele sunt private și altele sunt deschise. Dacă sunt deschise, este posibilă participarea la acestea (de exemplu: participarea la activitate, dacă capacitatea permite acest lucru; adăugarea de puncte pe ordinea de zi sau formularea de observații cu privire la propunerile și deciziile luate).
O adunare generală (care se întruneşte o dată pe an pentru a defini principalele direcţii de acţiune ale organizaţiei, precum şi organele sale executive prin vot); un consiliu consultativ pentru egalitate (care se întrunește la fiecare două luni pentru a formula propuneri privind modalitățile de îmbunătățire a relațiilor de gen în organizație); o comisie de evaluare (care se întrunește lunar pentru a monitoriza un proces) sau un organism de garantare (care colectează incidentele, abuzurile sau propunerile de îmbunătățire a procedurilor decizionale) sunt toate exemple de grupuri de lucru (adunări, organizații).
Scopul acestui grup este să implementeze principiile și metodologia de guvernare deschisă la nivel local. Guvernarea deschisă reprezintă o caracteristică esențială a unui stat democratic și un factor important în modernizarea activității publice. Timișoara este parte din Programul OGP Local din octombrie 2020.
Romania a semnat acordul de guvernare deschisa in 2011, același an în care el a fost lansat, iar Timișoara a fost acceptată în Programul OGP Local în luna octombrie 2020.
Comitetul local de coordonare (CLC) este format dintr-un număr egal de reprezentanți ai societății civile și ai administrației publice și lucrează la elaborarea primului Plan Local de Acțiune (PLA).
Aderarea României încă din anul 2011 la Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă a exprimat dorința de a angaja politici necesare pentru a deveni un guvern mai deschis, mai responsabil și mai eficient. Până în acest moment 78 de țări au semnat acest parteneriat și derulează planuri naționale de acțiune prin care sunt implementate angajamente care respecta principiile OGP: transparență, participare, integritate, eficiență.
Timișoara este unul dintre cele 80 de orașe, la nivel internațional, care implementează metogologia de guvernare participativa, care presupune crearea unui plan local de acțiune (PLA), implementat de administrația locală în parteneriat cu societatea civilă.
Aderarea la principiile OGP și implementarea unui plan local de acțiune presupune parcurgerea câtorva etape.
Scopul acțiunii
- Aprobarea principiilor și metodologiei OGP
- Crearea și aprobarea planului local de acțiune
- Implementarea și monitorizarea planului
- Rezultate măsurate și benefice pentru cetățeni
Procese participative asociate
Primăria Municipiului Timișoara lansează spre consultare primul regulament al orașului pentru bugetu...
-
Data de început
03/12/2021 -
Data de încheiere
05/01/2022
-
Creat la
03/12/2021 -
Distribuie: