Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a municipiului Timișoara și a zonei urbane funcționale
Consultare 15 - 29 noiembrie
Modificări la "OBIECTIV STRATEGIC O1"
Titlu (Română)
- +OBIECTIV STRATEGIC O2
Descriere (Română)
-
+
13.2. OBIECTIV STRATEGIC O2 – MUNICIPIUL TIMIȘOARA – CENTRU REGIONAL INOVATIV CARE SPRIJINĂ DEZVOLTAREA UNUI SISTEM ECONOMIC BAZAT PE CERCETARE-DEZVOLTARE-INOVARE, RESURSĂ UMANĂ CALIFICATĂ ȘI SPIRIT ANTREPRENORIAL
Descriere obiectiv strategic | Dezvoltarea economică a municipiului Timișoara are la bază noile tendințe din domeniul inovării, tehnologiei și cunoașterii, fapt care creează premise pentru dezvoltarea economiei cunoașterii, care are ca și elemente cheie: Valoarea Adăugată Brută mare și remunerare salarială înaltă. Dezvoltarea economică este susținută de transferul tehnologic al produselor rezultate din activitățile de CDI. Resursa umană calificată reprezintă un alt element esențial în dezvoltarea economică și un factor cheie în procesul de atragere a capitalului străin pentru dezvoltarea mediului de afaceri local. Alinierea aptitudinilor și specializarea inteligentă în servicii de cunoaștere intensivă (ex. IT&C, servicii profesionale, industrii creative) duc la crearea unui ecosistem funcțional și reprezintă un element de atractivitate a municipiului pentru investitori. Antreprenoriatul, integrat inițial în lanțul valoric al marilor investitori, creează oportunități pentru creșterea și dezvoltarea afacerilor locale, acestea devenind elemente esențiale ale economiei locale.
13.2.1. OBIECTIV SPECIFIC OS2.1 – DESTINAȚIE DE BUSINESS Cu CEA MAI OFERTANTĂ EXPERIENȚĂ DIN REGIUNE[1]
Atragerea investitorilor în municipiul Timișoara reprezintă o prioritate atât pentru autorități cât și pentru mediul de afaceri existent. Atractivitatea municipiului este descrisă de disponibilitatea unui bazin larg de forță de muncă bine calificată, poziționarea geografică favorabilă, servicii suport dezvoltate, digitalizate, bazate pe transparență, cooperare și exemple de bune practici în domeniul PPP. Antreprenoriatul local este stimulat și susținut de către autoritățile locale, mediul de afaceri și marile companii din municipiu.
Acest obiectiv va fi operaționalizat prin intermediul următoarelor direcții de acțiune:
D2.1.1 Dezvoltarea infrastructurii, a serviciilor suport și promovarea antreprenoriatului;
D2.1.2 Tehnologizarea, digitalizarea (tehnologii verzi, automatizare, robotizare, IoT, AI, Big Data, Cloud, Security, 5G, Machine Learning, Blockchain) și internaționalizarea IMM-urilor;
D2.1.3 Stimularea parteneriatelor și a clusterelor intersectoriale, prin dezvoltarea celor existente și includerea industriilor culturale și a serviciilor creative.
13.2.2. OBIECTIV SPECIFIC OS2.2 – HUB AL TALENTELOR ȘI COMPETENȚELOR RELEVANTE PENTRU VIITOR
Factorul uman, alături de creșterea economică, reprezintă elementele-cheie ale unei dezvoltări economice sustenabile pe termen lung. La nivel local sunt demarate politici de formare și retenție a talentelor care pot produce valoare adăugată pentru economia locală, prin îmbunătățirea relațiilor de colaborare dintre mediul educațional și mediul economic. Accentul pe dezvoltarea resursei umane este pus încă în mediul școlar și liceal, autoritățile locale fiind un partener de încredere în formarea și specializarea forței de muncă. Mediul de afaceri, mediul universitar și liceal și autoritățile locale cooperează eficient pentru dezvoltarea competențelor relevante și adaptate la noile tendințe digitale.
Acest obiectiv va fi operaționalizat prin intermediul următoarelor direcții de acțiune:
D2.2.1 Sprijinirea formării și specializării forței de muncă (creșterea pe scara competențelor) pentru adaptarea la economia bazată pe cunoaștere și noile tendințe privind viitorul muncii;
D2.2.2 Atragerea și retenția talentelor de la nivel național și internațional;
13.2.3. OBIECTIV SPECIFIC OS2.3 – ECOSISTEM LOCAL DE CDI CONSOLIDAT ȘI COMPETITIV
Direcția principală de dezvoltare economică a municipiului are la bază un ecosistem local de cercetare-dezvoltare-inovare bine dezvoltat. În cadrul acestuia, diverși actori locali publici sau privați cooperează și sprijină inovarea. Dezvoltarea sectorului CDI și valorificarea adecvată a acestuia pentru mediul de afaceri generează valoare adăugată sporită, atrage investitori străini și permite municipiului Timișoara alinierea la tendințele globale de transformare digitală și industrială. Prin urmare, obiectivul respectiv consolidează poziția de centru de competență al municipiului Timișoara la nivel național în domeniile dezvoltate (IT&C și automotive) și a celor cu potențial de dezvoltare, ca principal furnizor de know-how și forță de muncă bine pregătită în mediul universitar.
Acest obiectiv va fi operaționalizat prin intermediul următoarelor direcții de acțiune:
D2.3.1Dezvoltarea facilităților și serviciilor de CDI și transfer tehnologic;
D2.3.2 Stimularea activă a inovării și promovarea cooperării dintre actori în activități de CDI și transfer tehnologic;
D2.3.3 Promovarea excelenței și inovării în domeniile STEAM la nivelul comunității.
[1] Regiunea de cooperare transfrontalieră și la nivel CEE
Instrucţiuni de participare (Română)
-
+
Pentru a-ți exprima opinia este necesară crearea unui cont și autentificarea în platformă. După parcurgerea acestor pași vei putea transmite opinia ta în secțiunea comentarii. Toate opiniile primite vor fi centralizate și transmise echipei de proiectare.
Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile care conțin limbaj licențios.
Începe la
- +2023-11-15 00:00:00 +0200
Se termină la
- +2023-11-24 23:55:00 +0200