Pădurea Verde - pădure-parc
Consultare privind conceptul de transformare în pădure-parc
Amenajarea Pădurii Verzi ca pădure-parc va contribui la îmbunătăţirea calităţii spaţiilor publice destinate agrementului şi recreerii din această zonă şi va produce efecte pozitive asupra calităţii mediului înconjurător şi, implicit, asupra calităţii vieţii locuitorilor.
Prin noua amenajare se va pune în valoare potențialul natural al unei zone perimetrale a Pădurii Verzi pentru timișoreni printr-o strategie care ține cont de valoarea ecosistemului de aici și de utilizarea cotidiană pentru plimbări, sport și recreere. Transformarea acestei porțiuni a Pădurii Verzi în pădure-parc va crește accesibilitatea pentru agrement periurban, adresată atât locuitorilor municipiului, cât și turiștilor.
Zona în studiu constituie un capital natural care pe lângă partea de evadare din mediul urban poate aduce o înțelegere mai bună asupra ecosistemului de aici printr-o abordare informativ educativă cu metode non invazive. Scopul intervenției este:
- de a susține o activitate mai diversă în pădurea parc prin intervenții cu caracter provizoriu, specific reglementărilor silvice legate de pădurile-parc și cu respectarea mediului natural prin modul de intervenție și implementare al lor.
- de a produce remedieri ale unor posibile conflicte între drumeți și bicicliști prin gestionarea mai bună a aleilor prezente aici și propunerea unora noi în zonele de conflict.
- Ameliorarea accesibilizării și parcurgerii pădurii și-n perioadele ploioase prin asigurarea unor secvențe de alei suspendate de lemn care fac posibilă parcurgerea zonelor inundate sau mlăștinoase.
- realizarea unor dotări indispensabile cum sunt toalete ecologice.
- dezvoltarea unor intervenții care pot susține și accelera biodiversitatea prezentă aici (diverse cuiburi de păsări, animale mici, hoteluri de insecte).
- Informarea și educația continuă asupra mediului natural și a elementelor specifice deosebite ale biodiversității de aici prin panouri informative și activități în teren organizate cu elevi, studenți.
- și nu în ultimul rând, dezvoltarea unei strategii de accesibilitate sustenabilă care pune accentul pe accesul aici cu transportul în comun, cu bicicleta și în ultimul rând cu mașina personală
Toate intervențiile propuse prin proiect (alei, popasuri, platforme pentru activități, adăposturi de ploaie, foișoare, podețe, acceleratoare de biodiversitate, signalistică de informare, etc) vor fi realizate din materiale organice, cu precădere lemn cu fixări metalice (suruburi autofiletante) pentru rezistență în utilizare. Intervențiile vor folosi fundații metalice bătute sau înșurubate 40-70 cm pentru a asigura caracterul non-invaziv față de mediul natural și pentru a asigura oricând posibilitatea de demontare fără a lăsa nici o urmă. Amprenta intervențiilor nu va depăși suprafața de 15 metri pătrați / intervenție, cu excepția aleilor car nu vor fi mai late de 2 metri.
Prin transformarea Pădurii Verzi în pădure-parc se va reglementa mai bine o zonă utilizată organic de tot mai mulți timișoreni, care vor avea la dispoziție informații asupra ecosistemului, a biodiversității și a felului în care acest mediu se dezvoltă. În același timp se va crea un cadru pentru susținerea de evenimente sau cursuri în aer liber care au scopul de a aduce mai aproape copiii și adulții timișoreni de natură și de aprecierea complexității mediului natural de aici, prin tipologia diversificată și multifuncțională a intervențiilor propuse.