Pădurea Verde - pădure-parc
Consultare privind conceptul de transformare în pădure-parc
Aici puteți vizualiza materialul complet prezentat de proiectanți în data de 18 decembrie, în cadrul dezbaterii publice.
Pădurea Verde va fi transformată în pădure-parc, pentru a fi accesibilă tuturor cetățenilor. Află mai multe detalii despre acest proiect și exprimă-ți opinia în secțiunea Dezbateri.
Viitoarea pădure-parc va fi amplasată pe conturul perimetral al Pădurii Verzi. Lucrările de amenajare vor fi minimale, neinvazive, scopul fiind acela de a crește accesul și calitatea vizitelor la Pădurea Verde, fără a fi afectată biodiversitatea zonei.
Prin acest proiect al Primăriei Municipiului Timișoara, locuitorii câștigă o porțiune din pădure pentru activități de recreere, iar pădurea câștigă înțelegerea și aprecierea ei ca mediu natural important prin caracterul informativ și experențial al amenajării.
După explorarea zonei, echipa de proiectanți* au definit trei zone distincte care se delimitează într-un mod firesc și cărora le pot fi atribuite funcțiuni și experiențe de traversare și explorare diferite. Ce au în comun zonele este că sunt liniare și sunt definite de un traseu pietonal principal prin care putem să le parcurgem integral pe fiecare și să le descoperim particularitățile. Diferențele dintre ele dau caracterul abordării conceptuale mai departe.
Zona I - este cea mai apropiată de Timișoara și este zona cu accesul cel mai facil din această direcție și este susținută de funcțiuni complementare din apropiere cum este Muzeul Satului sau fosta Grădină Zoologică care a rămas în memoria colectivă, context care îi conferă rolul de acces principal. Deși nu este cazul să fie un parcurs liniar care începe doar de aici, conținutul informațional pe care îl putem expune de-a lungul traseului principal de aici va fi o introducere în istoria pădurii, a geografiei zonei și a rolului pe care l-a avut ea în trecut, îl are în prezent și îl va avea în viitor.
Zona II - este pe departe cea mai utilizată și care conține cele mai multe activități dezvoltate organic de timișoreni de-a lungul timpului. De la alei ample de promenadă, la apropierea de râul Behela, la trasee MTB, la popasuri realizate în timp de utilizatori până la elementul natural cel mai spectaculos care se află la capătul acestei zone, Acumularea Dumbrăvița. Aici putem adăuga peste caracterul recreativ și sportiv deja bine definite activități ce țin de interacțiunea socială, activități educative de grup sau individual și activități culturale care împreună pot întări relația cu natura.
Zona III - încă este la capătul cel mai îndepărtat al pădurii, deși în viitor va fi înglobată complet de dezvoltarea urbană. Faptul că a fost mai puțin frecventată, a permis naturii să se dezvolte mai firesc aici, ea fiind probabil, zona cu caracterul cel mai natural din zona studiată. Ne dorim să o păstrăm cât mai autentică, astfel, vom reduce activitățile de aici doar la cea de explorare prin intermediul unei alei noi, suspendate, care o traversează și prin intermediul căreia ne imersăm în natura de aici pe măsură ce o parcurgem.
Cum poți contribui:
- Parcurge în detaliu micro-intervențiile propuse în acest concept prezentate în secțiunea Dezbateri
- Transmite opinii/recomandări/întrebări aferente fiecărei micro-intervenție propusă
- Participă la dezbaterea publică ce va avea loc în data de 18 decembrie 2023 de la ora 15:00 în Sala de Consiliu a Primăriei Municipiului Timișoara sau ascultă dezbaterea online pe pagina de Facebook a primăriei
*Proiectant general: SC Terra Rosa Proiect Srl
Proiectant de specialitate pe arhitectură 1: SC ECOU studio SRL
Proiectant de specialitate pe arhitectură 2: SC ROA works&design SRL
Distribuie: