Consultare privind regulamentul bugetului participativ 2023
Consultare publică (etapa proiect de Hotărâre de Consiliu Local)
Bugetul și alocare 2023
CAPITOLUL 1 DISPOZIŢII GENERALE
Articolul 1
Alin. (2) Prin intermediul acestui instrument de lucru, cetăţenii pot trimite propuneri de proiecte şi pot decide prin vot proiectele care vor fi implementate în urma campaniei "Timişoara Decide!", denumită în continuare Campania. Bugetul Participativ presupune consultare cetăţenească şi transferul către cetăţeni a responsabilităţii decizionale pentru o sumă totală de aproximativ 4,2 milioane de lei pentru finanțarea a până la 15 proiecte pe an.
CAPITOLUL 2 ALOCAREA BUGETULUI
Articolul 4 Definirea direcțiilor de alocare
Bugetul total va fi alocat astfel:
Alin. (1) Buget participativ dedicat pentru 4 zone marginalizate
1,2 milioane lei, câte 300.000 lei/zonă, vor fi direcționați spre Bugetul Participativ dedicat pentru 4 zone urbane marginalizare ale Municipiului Timișoara, denumit în continuare Campania dedicată zonelor marginalizate. Bugetul maxim pe proiect din Campania dedicată zonelor marginalizate va fi de 300.000 lei, cu TVA inclus.
Alin. (2) Buget participativ dedicat întregului oraș
3 milioane lei vor fi direcționați spre Bugetul Participativ dedicat proiectelor propuse la nivelul întregului oraș, denumit în continuare Campania dedicată întregului oraș. Bugetul maxim pe proiect din Campania dedicată întregului oraș va fi de 500.000 le, cu TVA inclus.
Alin. (3) Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara a definit, în cadrul Diagnozei sociale[1] elaborate în anul 2021, 6 zone urbane marginalizate la nivelul Municipiului Timișoara și anume ZUM Fratelia, ZUM Ronaț, ZUM Polonă, ZUM Kuncz, ZUM Mătăsarilor și ZUM Fabric.
ZUM Mătăsarilor este exclusă din Campania dedicată zonelor marginalizate deoarece în Diagnoza socială este menționat că îndeplinește parțial criteriile prin care este definită o zonă urbană marginalizată.
ZUM Fabric nu face parte din Campania dedicată zonelor marginalizate deoarece există planificate investiții de amploare în zona respectivă, atât în infrastructură rutieră, cât și în școlile din proximitate.
Alin. (4) În cadrul Campaniei dedicată zonelor marginalizate, pot fi depuse proiecte care se adresează comunităților din ZUM Fratelia, ZUM Ronaț, ZUM Polonă și ZUM Kuncz.
Alin. (5) În cadrul procesului de Bugetare Participativă din 2022, în toate cele 4 zone urbane marginalizate incluse în Campania dedicată zonelor marginalizate, a fost depus un singur proiect care a fost considerat neeligibil. Totodată, numărul votanților din aceste zone a fost scăzut raportat la nivelul de implicare din celelalte cartiere.
[1]C https://socialtm.ro/wp-content/uploads/2021/07/Anexa1_Diagnoza-sociala.pdf
Puteți transmite opinia dvs. în secțiunea comentarii de mai jos după conectarea în cont. Pentru a vă crea un cont, mergeți în colțul din dreapta sus la secțiunea Înscrie-te.
Vă rugăm să specificați alineatul la care faceți referire împreună cu modificarea/completarea/clarificarea aferentă.
Raportează o problemă
Este acest conținut neadecvat?
Închide dezbaterea
Care este rezumatul sau concluzia acestei dezbateri?
Detaliile comentariului
Poți vedea un singur comentariu
Poţi verifica restul comentariilor aici.
Buna ziua, si eu cred ca e important sa fie avute in vedere mecanisme ce deformeaza intentia initiala a procesului, cum este si implicarea scolilor. Ar fi mai multe variante. De exemplu, evidentierea faptului ca proiectele adresate scolilor pot beneficia de alte surse de la buget si ar putea fi realizat un proces participativ similar adresat explicit scolilor. De asemenea, poate ar fi utila rezervarea unor sume pentru proiecte mai mici, ceea ce ar stimula implicarea unor grupuri de cetateni cu preocupari specifice. Altfel, vor fi votate doar proiecte care se adreseaza multor cetateni (ceea ce e bine, intr-o anumita masura) sau celor care vin cu grupuri mari predefinite (ex scoli, companii)
Se încarcă comentariile...