Regenerare urbană – Zona Piața Traian
Consultare publică 26 sept - 23 oct. 2022
Modificări la "Principii de amenajare - vegetație, suprafețe de călcare, mobilier urban, iluminat"
Titlu (Română)
- +Principii de amenajare - vegetație, suprafețe de călcare, mobilier urban, iluminat
Descriere (Română)
-
+
VEGETAȚIE
Conceptul general de amenajare urmărește extinderea suprafețelor vegetate și permeabile, introducerea de layere/straturi diferite de
specii, o articulare pe verticală, de la specii de talie mică (graminee și perene) până la talie medie (arbuști). Importantă este și introducerea de noi exemplare de arbori foioși, de talie mică, medie și mare, din specii astfel alese încât să se integreze în contextul urban.
Este esențială introducerea în amenajare a diverse texturi, volume și elemente structurante la nivelul solului, cu accente pe parcursul întregului an, introducerea de noi arbori foioși, care să dea umbră și culoare. Din perspectiva noilor specii introduse, soluțiile peisagere alese fac referire la abordări contemporane ale spațiilor verzi urbane, atât din punct de vedere estetic, cat și din perspectiva implementării și a mentenanței.
În efortul de a oferi un spațiu verde atractiv, cu o imagine contemporană, dar care să susțină totodată conceptul de biodiversitate, se optează pentru un sortiment variat de specii și varietăți ornamentale.
Din punct de vedere a materialului săditor dendro-floricol, propunerea de amenajare oferă un nivel ridicat de biodiversitate, totalitatea speciilor propuse fiind adaptate la condițiile pedo climatice din arealul urban studiat, fiind astfel capabile să realizeze la parametrii optimi funcția lor ecologică, de îmbunătățire a mediului ambiant.
Propunerea, prin diversitatea vegetației, va oferi totodată un cadru propice pentru fauna temporară (ex. păsări).SUPRAFEȚE DE CĂLCARE
Suprafețele pietonale principale (trotuare și scuaruri) sunt pavate cu dale din piatră naturală. Prin limitarea tipurilor de pavaj, a dispunerilor şi a diferenţelor de nivel se asigură o imagine unitară a suprafeţelor.
Unele suprafețe carosabile și locurile de parcare sunt pavate cu piatră cubică,parțial recuperată de pe amplasament.
Străzile pietonale și rezidențiale, suprafața folosită la comun de pietoni, bicicliști, autoturisme, se va pava cu plăci de dimensiuni mici.
Prin proiect se prevede maximizarea suprafețelor de călcare permeabile prin folosirea unor alei din agregate compactate (sorturi de nisip, pietriș, piatră spartă) în zonele verzi și scuaruri.MOBILIER URBAN
Se propune o linie contemporană de mobilier urban, simplă, caracterizată de confortul și flexibilitatea în utilizare. Materialele, tratările şi culorile constituie factorii unei amenajări coerente, unitare în relaţie cu suprafața de călcare şi corpurile de iluminat.
Elementele sunt alese şi poziţionate corelat cu direcţiile vizuale, însorire respectiv umbrire și deservesc particularităţile formale și funcționale ale spaţiului în care sunt prevăzute.
Condiţiile tehnice de calitate pentru obiectele din lemn, metal sau alte materiale utilizate, vor fi cele prevăzute de către standardele europene pentru dotările din spațiul public. Materialele din care sunt confecționate trebuie să fie de bună calitate și să nu se degradeze / ruginească în timp.
Proiectul acordă o atenție deosebită zonelor de joacă și obiectelor dedicate acestora. Responsabilitatea socială față de asigurarea unor locuri de joacă de calitate, incluzive, este adesea neglijată, sau înțeleasă greșit. Nevoia copiilor de mișcare în aer liber, într-un mediu natural curat, de interacțiune cu ceilalți copii/adulți și nevoia de a le stimula curiozitatea și creativitatea sunt câteva principii de bază de la care se pornește în amenajarea unui spațiu de joacă. Locurile de joacă sunt amplasate în mai multe zone ale cartierului, pe străzile pietonale / rezidențiale, în scuarurile verzi propuse, fiind elemente esențiale pentru activarea cartierului.ILUMINAT PUBLIC/ECHIPAMENTE
Proiectul propune modernizarea și eficientizarea sistemului de iluminat public prin folosirea aparatelor de iluminat cu surse LED, cu componente de comunicație wireless și cu balasturi electronice, care permit programarea acestora pentru funcționarea pe diferite nivele de putere, pe diferite paliere orare și pe diferite temperaturi de culoare, pentru a se evita poluarea luminoasă. Se urmărește în special ameliorarea securităţii, siguranţei şi confortului cetăţenilor pe timp de noapte, prin menținerea valorilor cantitative şi calitative din prescripţiile naţionale şi internaţionale în domeniu.
Branşamente pentru evenimente în spaţiul public
În Piața Traian se prevede un raster de infrastructură cu un dublu rol: utilitar şi spaţial. Grila reuneşte racorduri la reţelele de utilităţi (apă, canalizare, electricitate) şi guri de scurgere pentru apele pluviale. Atunci cÂnd nu sunt folosiţi, conectorii sunt parte integrantă a suprafeţei de călcare, fără să fie obstacole pentru pietoni.
Instrucţiuni de participare (Română)
-
+
Pentru a-ți exprima opinia este necesară crearea unui cont și autentificarea în platformă.
După parcurgerea acestor pași vei putea transmite opinia ta în secțiunea comentarii. Toate opiniile primite vor fi centralizate și transmise echipei de proiectare. În data de 10 octombrie va avea loc o dezbatere împreună cu echipa de proiectare pentru discutarea opiniilor primite până la data respectivă. Dezbaterea va avea loc la Palatul Ștefania, Piața Romanilor nr 1, de la ora 17:30 și este găzduită în cadrul BETA - Bienala timișoreană de arhitectură.
Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile care conțin limbaj licențios.
Începe la
- +2022-09-26 19:00:00 +0300
Se termină la
- +2022-10-23 23:59:00 +0300