Descriere
Proiectul unificat al celor 3 inițiatori - Edith Raduly, Karina Pele și Zoltan Albert - își dorește să demareze acțiunea de înverzire a zonei istorice, pietonale a Timișoarei, prin crearea unor insule cu copaci, verdeaţă și bănci. În prima fază se vor amplasa 5 astfel de insule de verdeață pe câteva din străzile pietonale ale Timișoarei. Aceste insule presupun: 1. plantarea de copaci maturi sau semi-maturi în jardiniere, care să ofere la maturitate un grad adecvat de umbrire și răcorire.; 2. amplasarea de bănci sub acești copaci pentru a putea beneficia de umbra lor; 3. amplasarea de jardiniere cu flori/plante mixte care să aducă un plus de culoare și frumusețe în zonă. 4. Sistem de irigare sau preluare în întreținere de către Horticultura. Arealul format ar fi un prototip pentru viitoare areale de verdeață în zona pietonală. În viitor se doreşte extinderea înverzirii şi demararea unui program tip donaţii sau “adoptă un copac/ insulă” în colaborare cu companii (CSR), instituţii sau mici afaceri prezente în cetate precum şi persoane private. Străzile propuse în prima fază sunt : Gh Lazar în dreptul liceului Lenau sau spre farmacia Vlad; Eugeniu de Savoya - în spatele tribunalului, fostul birou JAT sau nr 18-20; Regiment 5 Vânători; E. Grigorescu, în zona intrării în cazarma U; Ungureanu, în zona intersecţiei cu E. de Savoya. Faţă de proiectele iniţiale nu este inclusă piaţa Libertăţii întrucât Primăria va efectua o intervenţie de înverzire. În fazele ulterioare sau in functie de costurile reale, se vor considera străzile : Mărăşeşti, Bolyai, Caruso, Delamarina, Grisellini, Blaga, Pacha, Mercy, Musat, piaţa Libertăţii şi Unirii. S-a considerat : prezenta instituţiilor: şcoală, spital, biserică, sinagoga, teatru, fosta cazarmă; traficul pietonal intens (Alba Iulia, Alecsandri); pista de biciclete; prezenţa teraselor; accesul pentru aprovizionare şi intervenţii;
Justificare
Aceste oaze vor ajuta la: 1. frumusețea vizuală care susține ideea Timișoara - oraș verde; 2. umbrire şi posibilitatea de a sta afară și în timpul zilei, la amiază; 3. un aer mai curat și oxigenat; 4. un motiv în plus de a vizita centrul în timpul zilei; atât pentru locuitori ai oraşului, cât şi pentru turiști. 5. mobilitate mai mare și pentru persoane care nu pot sta în soare sau nu doresc la terase. 6. locuri emblemă noi pentru Timișoara, care vor oferi un cadru de întâlnire și de promovare a orașului ca oraș verde, în REdevenire. 7. izolare fonică pentru locatari 8. creșterea biodiversității (de ex., păsări noi) 9. revitalizare a străzilor care nu au activitate, benefic pentru afacerile locale.
Valoare estimată și costuri principale
O insulă verde va cuprinde: Jardinieră/ ansamblu de jardiniere de dimensiuni mari, din piatră sau metal (CORTEN), de exterior Copac (se va alege o specie care poate supraviețui în jardinieră, se dezvolta la o înălțime de aprox. 4 metri și are o coroană extinsă pentru umbrire) 1 buc bancă - funcție de jardinieră, aceasta poate fi circulară sau dreptunghiulară ( aranjata intr-un ansamblu de jardiniere) Sistem de irigare/picurare Plante mixte, pământ COST TOTAL 250.000 RON NOTE: *Suma finală aprobată și detalierea costurilor vor putea suferi modificări în urma întocmirii documentației aferente implementării fiecărui proiect câștigător, conform legislației în vigoare. **În cazul în care amplasarea proiectului și specificațiile acestuia vor suferi modificări semnificative față de propunerea inițială, în urma pașilor legali necesari pentru implementare și documentație tehnică detaliată, vom comunica aceste modificări și justificarea aferentă.
Consultarea comunității
Consultare pe Facebook şi prin discuţii personale - toate persoanele cu care am discutat acest subiect au fost încântaţi de idee. Lipsa umbrei este un inconvenient care se accentuează în perioadele de vară, caniculare. Totodată, mulți vizitatori remarcă lipsa copacilor şi a zonelor verzi în zona pietonală ceea ce îi descurajează în a vizita zonele respective vara în perioada de prânz, cu atât mai mult dacă sunt familii cu copii sau bătrâni pentru care disconfortul termic este mai accentuat. Pagina https://www.facebook.com/vremcopaci cu peste 2000 de aprecieri. Comentariile la proiectele inițiale sunt 100% de susţinere.
Implicare ca inițiator
Inițiatorii oferă sprijin în consultanţă la realizare prin exemple din alte oraşe, promovarea proiectului pentru votul participativ, project management, plantare personală, adoptarea unui copac spre îngrijire.
Documente
Declinarea răspunderii
Conţinutul acestei propuneri de proiect nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Primăriei Municipiului Timișoara. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorului.
Comentarii
Foarte necesar !
Este o diferență colosală între asfalt fără copaci și asfalt cu umbră de la arbori. Susțin cu toată puterea această inițiativă!
E un proiect foarte util!
Edyth, excelentă initiativă. Piața Libertății merită să renască din cenușa în care a fost aruncată de fosta administrație!
Vrem verde!
Da, vrem umbra si verde. Mai ales vara.
După deșertificarea făcută, ar fi o reparație necesară pentru oraș. Susțin inițiativa!
Excelentă idee! Înainte de a fi mutilată și transformată într-un deșert de piatră fără viață, Piața Libertății era o oază de verdeață cu multă umbră.
Felicitări pentru acest proiect! Într-o comunitate echilibrată această inițiativă ar face parte din normalitate, astăzi ne bucurăm pentru plantarea copacilor în oraș. Mi-ar place să știu ca acesta este doar începutul, cartierele dezvoltate prin anii ‘70 au nevoie și ele de umbra. Propun primăriei să continue această inițiativă din centru spre periferie, concentric. Copaci, arbuști, florile, gazonul să facă parte din flora aclimatizată acestui meridian, regiuni și pe cat posibil plantele alese să necesite intervenție minimă dealurilor noul anilor. Spun să evităm panseluțele, lalele și acele plante care pe termen lung sunt costisitoare și apasă pe bugetul primăriei. Felicitări și nu vă opriți numai la centrul orașului.
Felicitări pentru acest proiect! Într-o comunitate echilibrată această inițiativă ar face parte din normalitate, astăzi ne bucurăm pentru plantarea copacilor în oraș. Mi-ar place să știu ca acesta este doar începutul, cartierele dezvoltate prin anii ‘70 au nevoie și ele de umbra. Propun primăriei să continue această inițiativă din centru spre periferie, concentric. Copaci, arbuști, florile, gazonul să facă parte din flora aclimatizată acestui meridian, regiuni și pe cat posibil plantele alese să necesite intervenție minimă dealurilor noul anilor. Spun să evităm panseluțele, lalele și acele plante care pe termen lung sunt costisitoare și apasă pe bugetul primăriei. Felicitări și nu vă opriți numai la centrul orașului.
Fiecare copac isi are rostul: oxigen, umbra, aspect, viața. Lucrarile de inverzire trebuie extinse in tot orasul, cat mai rapid. Lasati in jurul copacilor lor atat pamant cat trebuie ca sa respire, deci concentricitatea reparatorie din Piata Libertatii poate nu satisface cerintele horticole, de aceea cereti pareri multiple unor oameni priceputi in meserie, nu doar peisagiștilor. Dupa ce ati refacut umbra orasului, sa nu cumva sa incepeti (ma adresez edililor de serviciu) cu reproșuri de genul cine strânge frunzele, toamna? Si inca o mentiune: horticultorii, școliți, cunoscători, sa impartaseasca lucratorilor de profil cum se toaletează copacii de pe domeniul public. Ani de zile am plâns de mila "măciucilor" din Timisoara, fie ele salcâmi, tei sau plopi. Succes. Sustin reinverzirea uniforma, rațională si accelerata a orasului.
Extrem de necesar! Actuala situație este "necomformă", un deșert de piatră într-un "oraș al florilor". Felicitări pentru inițiativă!!!
Orice modificare a vechilor piețe în vechea administrație, ar fi trebuit să includă copaci!!
Bravo!!!!
Excelenta idee! Sustin acest proiect caci un oras fara copaci este un oras mort. S-ar putea aplica si in alte locatii din Timisoara, de exemplu in zona Traian.
Multumesc pentru sustinere ! Puteti adauga si inbunatatiri sau ajustari proiectului, spre a fi incluse.
Avem nevoie de mai mulți copaci și spații verzi in centrul orașului.
O idee grozava. Chiar avem nevoie in centrul orasului de cativa copaci...mai multi.
Ar fi excelent!
Cu cât mai mult verde cu atât mai bine ! Problema cea mai mare in Timisoara este lipsa lucrărilor de întreținere a spatiilor verzi cât și a instalațiilor de irigații.
Absolut de acord. Prea mult beton fără verdeață. Verile devin tot mai calde și temperaturile peste 30C în tot mai multe zile. Plantarea arborilor în acele zone ar reduce temperatura în zonă, ar crește traficul pietonal și asta ar aduce mai mulți clienți în zonă
Da, ar trebui revenit la proiectul initial iar costurile sa fie imputate administratiei Robu!
Un proiect de mare importanță din toate punctele de vedere, inclusiv estetic. De acord!
Salut această inițiativă şi consider că toți aceia cărora le pasă de sănătatea oraşului (sau dacă nu, atunci măcar de cea proprie) o vor susține, întrucât beneficiile sunt de necontestat.
Foarte important, estetic si necesar! Cum de nu a fost propus pana acum? Chiar are nevoie centrul de așa ceva!
Susțin inițiativa, sunt foarte necesare insulele verzi în centrul orașului. Ar fi mai estetic și mai sănătos.
exact asta am propus şi eu cu bănci rotunde în jurul copacilor puşi în jardiniere (inel de beton sau de alt tip)
Sustin!
Foarte necesară înverzirea zonei centrale, în special a Pieței Libertății pe care in timpul verii nu știi cum să o traversezi mai repede! Mult succes!
Foarte binevenit acest proiect, în primul rând din punct de vedere peisagistic, și foarte important, există studii care demonstrează că în zonele unde există mai mult spațiu verde , temperatura mediului înconjurător este mai scăzută cu câteva grade în timpul verii.
Transformarea Cetății în zonă pietonală a fost vizionară în anii 2000 și acum culegem roadele de la turiștii încântați de calitatea spațiului urban. În vremurile de acum este esențial să pregătim zona pentru schimbările climatice iar peste încă 25 de ani să ne bucurăm de un spațiu urban umbrit și respirabil. Felicitări Edith pentru inițiativă!
Neaparat cu copaci maturi cum s-au plantat la mall. Vreau sa mi se inbunatateasca calitatea vietii acuma, nu in 10 ani
Minunat proiect. Susțin cu tărie reînverzirea orașului în zona centrală, preferabil cu copaci maturi.
Daaaaa, foarte buna initiativa, chiar este necesar! Ma si intrebam, oare de ce Piata Libertatii nu a fost facuta cu copaci ca si in proiect, ci doar pe margine. Felicitari pentru initiativa!
Ce idee faină! Ar putea deveni zona centrală mult mai plăcută plimbărilor, indiferent de vârstă, și mult mai sănătoasă pentru cei ce locuiesc în zonă și, în fapt, pentru noi toți!
O initiativa mai mult decat necesara! Este foarte bine ca avem un centru istoric pietonal, dar la ce temperaturi avem vara ne topim pur si simplu intr-o simpla plimbare. Sustin initiativa din toate punctele de vedere!
Cât mai multă verdeata
Susțin cu tărie necesitatea implementării acestui proiect!! Nu am înțeles de ce anume s-au tăiat copacii din vechea piață, însă nu am fost de acord cu acest lucru de la început!
Susțin pentru cât mai mulți copaci, bănci și multe dozatoare cu apa și mancare pentru animale
Susțin inițiativa!
Sustin acest proiect!
Susțin această inițiativă! Vrem un oraș cu cât mai mulți copaci și în zonele centrale, zonele pietonale, copaci care să și țină umbră în zilele foarte calde de vară.
Revenirea la proiectul initial al Pietii Libertatii sau macar adaptarea lui corespunzatoare ar fi un inceput bun. Asigurarea unor zone verzi cu copaci care sa tina umbra este un minim de civilizatie care ar trebui sa se reintoarca in Timisoara care prea a fost "desertificata" in administratia Robu de trista amintire. Felicitari initiatoarei.
Foarte bună propunere și mai mult decât suficientă în forma curentă, și mă bucur că vă oferiți să adoptați câțiva copaci, dar de ce să nu mergem mai departe cu asta? Sugerez introducerea generală opțiunii de adopție a spațiilor verzi. Astfel proprietarii imobilelor din zonă vor fi contactați și li se va oferi opțiunea de a "adopta" un scuar verde din fața casei. Astfel se introduce un element de responsabilizare. Vezi noțiunea de "geveltuin" în Olanda. Foto: https://www.wooninspiratie.nu/wp-content/uploads/geveltuin-aanleggen-2.jpg
Susțin această inițiativă. Este nevoie de un concept care să reintegreze natura în peisajul urban, atât de arid.
O inițiativă foarte necesară! Susțin acest proeict!
Un proiect dorit si dezbatut in presa in trecut dar care surclaseaza celelalte propuneri de proiecte din aceasta din Zona 2 - Nord - Est 2 . Practic proiectele propuse din cartierele marginase nu mai au nicio sansa ! De exemplu, cum sa concureze Cetate cu cartier Crisan ?!?!
Proiect excelent!Sustin Timisoara verde.As dori sa parcurg Timisoara de la gara pana in Piata Traian prin parcuri bine intretinute,oameni civilizati care iubesc orasul nostru.
Un proiect esential pentru oras. Integrarea de zone verzi : iarba si flori de camp care nu au nevoie de ingrijire continua( nu gazon ),copaci ,plante diverse , chiar zone care ar putea sa fie ingrijite de comunitati diverse ( scoli de exemplu) ne-ar aduce mai aproape de natura , ar favoriza biodiversitatea .
Proiectul propus : Inverzirea pietonalelor si a Pietei Libertatii conform proiectului initial, initiator Edith Raduly Este o actiune care se aliniaza la strategia privind “Pactul verde European”, de conservarea a biodiversitatii la nivelul ambientului orasului, avand ca rezultat conferirea unui aer mai curat precum si atenuarea efectului incalzirii globale, prin mentinerea unei temperaturi agreabile. Proiectul are ca efect reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Este o strategie de sustenabilitate pe termen lung, esentiala pentru depasirea provocarilor reprezentate de criza climatica. Pe langa efectele descrise mai sus, aduce un plus in ce priveste ambianta orasului, dand viata piatetelor si pietonalelor, dinamizand si improspatand vizual peisajul urban.
O interventie necesara pentru Timisoara, o sustin! Aplaud propunerea, calitatea documentelor pregatite si oferta de a sustine/ project management.
De acord. Adevăratele inițiative verzi sunt cele verzi la propriu, implicând arbori. Susțin acest demers.
Referitor la comentariul postat de doamna Badalau Alexandra, din data de 01.07.2024, în care dumneaei apreciază această propunere de proiect, dar consideră că nu ar fi loială concurența cu proiectele propuse pentru cartierele periferice ale orașului, facem următoarele precizări: - 2024 este primul an al Bugetării Participative în care Primăria Municipiului Timișoara a alocat buget pe zone, iar în funcție de rezultate vom lua în considerare modificarea regulamentului pe viitor - îi invităm pe cetățenii interesați să urmărească – în perspectiva următoarei campanii de Bugetare Participativă – când va fi regulamentul în consultare și să facă sugestii - ne bucurăm că am primit atât de multe propuneri de proiecte și vom identifica resurse să implementăm cât mai multe, chiar dacă nu ies câștigătoare în cadrul ediției curente. Vă mulțumim pentru interesul manifestat!
Necesar. Mai ales vara. In plus ar orii preiau din CO² si dau înapoi oxigen. Cu cât mai mult verde, cu atât mai bine. Este mai mult confort.
Orașul florilor are nevoie de cât mai mult verde. Super-proiect, Edith! Vin si eu la plantat.
O idee foarte buna!
Aș susțin un astfel de proiect, care ar demonstra că - spre deosebire de fostul primar care a betonat Timișoara - timișorenii iubesc verdeața.
de acord
Excelentă inițiativă, Edith! Chiar este necesară (re)înverzirea!!
Foarte buna inițiativa! Susțin 100%!
Întradevăr lipsește verdele în toată zona aceea. M-aș bucura să se facă ceva cât mai repede în sensul ăsta. Bună inițiativă!
Felicitari pentru initiativa. Asteptam cu interes si punerea in practica.
Mi-aș dori din tot sufletul și plămânii să respirăm aer mai curat, să avem mai multă umbră în zona pietonală … participând de curând la festivalul de film TIFF, din Cluj Napoca, o stradă întreagă a fost transformată în pietonală, copacii au rămas … ceea ce a contat enorm în zilele toride de vară petrecute la o cafea sau un pahar de Spritz înainte de proiecția unui film. (Cinema Arta, Casa TIFF) Revenind la Timișoara, definitiv lipsesc copacii și aș fi onorată să contribui la plantarea lor. Excelentă inițiativă!
Orașul merită să fie redat oamenilor și în mai mică măsură mașinilor. Susțin să facem din Timișoara un oraș verde și prietenos cu natura urbană. Malurile Begăi au un potențial enorm și sper să le valorizăm cat mai bine. 🚴🌳🌲
Orașul merită să fie redat oamenilor și în mai mică măsură mașinilor. Susțin să facem din Timișoara un oraș verde și prietenos cu natura urbană. Malurile Begăi au un potențial enorm și sper să le valorizăm cat mai bine. 🚴🌳🌲
In contextul incalzirii globale ,continentale , europene , nationale , locale , trebe sa avem un coeficient de integrare de natura si spatiu verde bine bine integrat , aprob proiectul , recomand si in sensul giratoriu din Marasti copacii si oriunde sar putea gasi un spatiu conform procedurilor , succes in proiect si implementare .
Foarte util. Susțin implementarea acestui proiect. Consider binevenita.
Se impune plantarea de copaci, având în vedere temperaturile tot mai mari. Copacii ar aduce bucurie celor care vor să stea în Piața Libertății pe o bancă la umbră. De altfel, proiectul era cu copaci, destul de mulți. Nu înțeleg de ce nu a fost aprobat în acea formă.
Foarte buna idee! Vrem umbra in cetate!
Foarte binevenita initiativa! În conditiite în care natura verde inseamna aer curat, se impune realizarea acestui proiect!!
Plantați câți mai mulți copaci, peste tot unde este posibil. E nevoie de umbră, răcoare și oxigen.
Copacii nu numai că ne dau umbră, dar pot atenua și temperaturile extreme, sunt cruciali în purificarea aerului si ne pot imbunatati starea de spirit. Sustin initiativa! Cat mai multi copaci, arbusti si zone cu verdeata.
Și eu consider că este necesar să fie plantați mai mulți copaci!
Justificată înverzirea! La apariția primelor randări ale transformării propuse am rămas ,,whoaaa!" Din păcate însă non-viziunea anterioarei administrații, de tristă amintire a dictat LIBER la TĂIAT toți copacii, iar acum avem ce avem. BRAVO pentru proiect/idee
Excelenta ideea! Cu putin efort se pot alege specii de copaci care sa aibe sens.
Fără verde nu i-oi crede!
Felicitări Edith Raduly pentru inițiativa remarcabilă de înverzire a pietonalelor și a Pieței Libertății în zona 2 Nord-Est din cetate! Propunerea de a adăuga copaci și arbuști pe străzile pietonale Mărășești, Savoya, Blaga, Ungureanu, Grigorescu, Delamarina, Bolyai și Regimentul 5 Vânători este esențială pentru a aduce umbră, oxigen și un mediu mai sănătos pentru timișoreni. Revenirea la ideea inițială de amenajare a Pieței Libertății pentru a crea o zonă verde integrată cu spațiul de evenimente este un pas important pentru climat, sănătate și turism. Acest proiect nu doar că va îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor, dar va sprijini și afacerile locale, transformând zona într-un punct de atracție. Susțin pe deplin această inițiativă și cred că implementarea sa va aduce beneficii semnificative pentru orașul nostru. Este un proiect de care avem nevoie, și sper să vedem cât mai curând această viziune transformată în realitate. #TimișoaraVerde #SpațiiVerzi #PiațaLibertății #InițiativeLocale #Sustenabilitate
Verde înseamnă viață . Susțin cu tărie această inițiativă.
Excelenta ideea, ar fi minunat sa poata fi implementata.
Susținem inițiativa! Copaci, arbuști, zonă verde stratificată sunt necesare și pentru sănătate și pentru privire, și pentru fiecare din noi și pentru oraș. Vara, la 40 grade, e greu să fii pieton, să fii senior și să poți circula fără umbră, fără aer, fără zone unde pavajul să fie măcar cu câteva grade mai răcoros. Nu mai vrem spații publice fără zone verzi!
O idee ce trebuie neapărat impementată.
Înverzirea pietonalelor este absolut necesară.
Aștept de mult un astfel de proiect, mai ales în contextul ăsta de criză climatică! Susțin, și așa zilnic doar despre asta vorbesc......
O idee cum nu se poate mai oportună! Sper că edilii au simțit pe pielea lor cele 44 °C înregistrate ieri în oraș și că deci nu este nevoie de prea multă muncă de convingere pentru ai determina să susțină acest proiect.
Foarte bun proiectul si initiativa. Trebuie create cât mai multe spatii verzi , prin plantare de copaci și zone de relaxare la umbra.
Este nevoie de copaci in aceasta zona! Sustin acest proiect !
Faină idee, și pomii tăiați din Libetatii erau faini. Sper să se replanteze pomi în zona centrală. Susțin proiectul.
Mă bucur să văd că ideea cu adopția a fost integrată în propunere. "În viitor se doreşte extinderea înverzirii şi demararea unui program tip donaţii sau “adoptă un copac/ insulă” în colaborare cu companii (CSR), instituţii sau mici afaceri prezente în cetate precum şi persoane private." Câteva observații: 1. Prin adopție mă refer la alegerea plantelor și întreținerea (udarea, plivirea etc) de către cei care adoptă. Nu neapărat la donații. 2. Dacă este vorba de donații, am îndoieli legat de oportunitatea adopției de către companii. Se poate ajunge la cazul în care companiile au pretenția unei reclame pe insula adoptată. Dacă este vorba de întreținere, poate vor trimite angajați la plantare, dar nu mi-e clar cum s-ar ocupa de restul întreținerii și dacă ar fi un succes. 3. În cazul (dpmdv ideal) în care se permite doar adopția de către persoane private (locatari), și există interes, se poate organiza și un mic târg/festival (poate în colaborare cu Horticultura) în care aceștia pot alege/cumpăra plante la ghiveci, aduse de la pepinieră, pentru plantare.
Util!!! Votez fiecare proiect ce implica plantare de copaci, creerea spatiilor verzi.
Excelenta soluţia insulelor de verdeațã, acolo unde pavajul este deja montat si nu se pot planta copaci! Solutia are avantajul amplasarii insulelor in orice loc si cel al neafectarii retelelor subterane (foarte important!). Propunere: "vânați" orice petec de pãmânt ce se poate transforma in baltă cu noroi sau sursă de praf! Plantati gazon, (brazde aduse, maturizate de ex) sau puneti aşchii de lemn sau pietriş mărunt. Este inca mult praf in oras din cauza petecelor sau straturilor lăsate nesemănate, de pământ gol... Multumesc, spor in continuare la infrumusețarea oraşului nostru drag!
Buna, Votat. Rog daca ma puteti ajuta si la proiectul depus de mine Statuie Pavel Chinezul pe zona Lipovei https://decidem.primariatm.ro/bp/proiecte/352 Multumesc si sper ca nu deranjez
Frumos ideea, dar ghivece in centru nu sunt ca palmierii lui Robu? Aceia nu sunt pomi adevarati care tin umbra!! Vrem pomi plantati!
Intre unele jardiniere ar putea fi puse si rastele pentru biciclete, am vazut recent modelul acesta de rastel extensibil: https://www.facebook.com/share/v/K67zUK5bd9Aptfbc/ Sau chiar jardinierele in sine sa aiba gauri/manere unde sa poata fi prins lantul( poate fi pus chiar si un semn mic de bicicleta langa manere sa arate intentia) https://www.facebook.com/share/v/K67zUK5bd9Aptfbc/
Votez acest proiect.!
Foarte util și binevenit.sustin proiectul
I would like to vote, but the system 'creeaza un cont nou' does not send the authentication SMS code :(
Foarte lăudabilă initiativa. Eu incerc de cativa ani sa împiedic taierea singurului pom de pe strada Cantemir care face umbra vara . Deci sper acum cu acest proiect ca pomul nu va fi taiat
Vreau multi copaci,flori și iarba mult în Timișoara