Descriere
Proiectul unificat al celor 3 inițiatori - Edith Raduly, Karina Pele și Zoltan Albert - își dorește să demareze acțiunea de înverzire a zonei istorice, pietonale a Timișoarei, prin crearea unor insule cu copaci, verdeaţă și bănci. În prima fază se vor amplasa 5 astfel de insule de verdeață pe câteva din străzile pietonale ale Timișoarei. Aceste insule presupun: 1. plantarea de copaci maturi sau semi-maturi în jardiniere, care să ofere la maturitate un grad adecvat de umbrire și răcorire.; 2. amplasarea de bănci sub acești copaci pentru a putea beneficia de umbra lor; 3. amplasarea de jardiniere cu flori/plante mixte care să aducă un plus de culoare și frumusețe în zonă. 4. Sistem de irigare sau preluare în întreținere de către Horticultura. Arealul format ar fi un prototip pentru viitoare areale de verdeață în zona pietonală. În viitor se doreşte extinderea înverzirii şi demararea unui program tip donaţii sau “adoptă un copac/ insulă” în colaborare cu companii (CSR), instituţii sau mici afaceri prezente în cetate precum şi persoane private. Străzile propuse în prima fază sunt : Gh Lazar în dreptul liceului Lenau sau spre farmacia Vlad; Eugeniu de Savoya - în spatele tribunalului, fostul birou JAT sau nr 18-20; Regiment 5 Vânători; E. Grigorescu, în zona intrării în cazarma U; Ungureanu, în zona intersecţiei cu E. de Savoya. Faţă de proiectele iniţiale nu este inclusă piaţa Libertăţii întrucât Primăria va efectua o intervenţie de înverzire. În fazele ulterioare sau in functie de costurile reale, se vor considera străzile : Mărăşeşti, Bolyai, Caruso, Delamarina, Grisellini, Blaga, Pacha, Mercy, Musat, piaţa Libertăţii şi Unirii. S-a considerat : prezenta instituţiilor: şcoală, spital, biserică, sinagoga, teatru, fosta cazarmă; traficul pietonal intens (Alba Iulia, Alecsandri); pista de biciclete; prezenţa teraselor; accesul pentru aprovizionare şi intervenţii;
Justificare
Aceste oaze vor ajuta la: 1. frumusețea vizuală care susține ideea Timișoara - oraș verde; 2. umbrire şi posibilitatea de a sta afară și în timpul zilei, la amiază; 3. un aer mai curat și oxigenat; 4. un motiv în plus de a vizita centrul în timpul zilei; atât pentru locuitori ai oraşului, cât şi pentru turiști. 5. mobilitate mai mare și pentru persoane care nu pot sta în soare sau nu doresc la terase. 6. locuri emblemă noi pentru Timișoara, care vor oferi un cadru de întâlnire și de promovare a orașului ca oraș verde, în REdevenire. 7. izolare fonică pentru locatari 8. creșterea biodiversității (de ex., păsări noi) 9. revitalizare a străzilor care nu au activitate, benefic pentru afacerile locale.
Valoare estimată și costuri principale
O insulă verde va cuprinde: Jardinieră/ ansamblu de jardiniere de dimensiuni mari, din piatră sau metal (CORTEN), de exterior Copac (se va alege o specie care poate supraviețui în jardinieră, se dezvolta la o înălțime de aprox. 4 metri și are o coroană extinsă pentru umbrire) 1 buc bancă - funcție de jardinieră, aceasta poate fi circulară sau dreptunghiulară ( aranjata intr-un ansamblu de jardiniere) Sistem de irigare/picurare Plante mixte, pământ COST TOTAL 250.000 RON NOTE: *Suma finală aprobată și detalierea costurilor vor putea suferi modificări în urma întocmirii documentației aferente implementării fiecărui proiect câștigător, conform legislației în vigoare. **În cazul în care amplasarea proiectului și specificațiile acestuia vor suferi modificări semnificative față de propunerea inițială, în urma pașilor legali necesari pentru implementare și documentație tehnică detaliată, vom comunica aceste modificări și justificarea aferentă.
Consultarea comunității
Consultare pe Facebook şi prin discuţii personale - toate persoanele cu care am discutat acest subiect au fost încântaţi de idee. Lipsa umbrei este un inconvenient care se accentuează în perioadele de vară, caniculare. Totodată, mulți vizitatori remarcă lipsa copacilor şi a zonelor verzi în zona pietonală ceea ce îi descurajează în a vizita zonele respective vara în perioada de prânz, cu atât mai mult dacă sunt familii cu copii sau bătrâni pentru care disconfortul termic este mai accentuat. Pagina https://www.facebook.com/vremcopaci cu peste 2000 de aprecieri. Comentariile la proiectele inițiale sunt 100% de susţinere.
Implicare ca inițiator
Inițiatorii oferă sprijin în consultanţă la realizare prin exemple din alte oraşe, promovarea proiectului pentru votul participativ, project management, plantare personală, adoptarea unui copac spre îngrijire.
Documente
Declinarea răspunderii
Conţinutul acestei propuneri de proiect nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Primăriei Municipiului Timișoara. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorului.