Stema Timișoarei

Primăria
Timișoara

Sensuri giratorii și aliniamente împădurite

Descriere

Timisoara are o serie de sensuri giratorii goale (doar gazon ce necesita periodic lucrari de intretinere) sau plante de sezon (narcise, lalele) a caror florescenta este limitata, in extrasezon si in verile secetoase imaginea fiind dezolanta. In schimb, prezenţa arborilor în mediul urban are ca efect reducerea poluării aerului. Sunt necesare specii de arbori cu capacitatea cea mai mare de absorbţie, înmagazinare şi transformare a CO2-ului în biomasă, contribuind la filtrarea aerului urban. Prin acest proiect propun plantarea in sensurile giratorii sau inlocuirea plantelor sezoniere cu arbori si arbusti creând astfel paduri miniurbane. In functie de masuratori exacte ale suprafetelor de plantat, se poate incepe cu zonele identificate mai jos si extinde in tot orasul: - bv Mihai Viteazul - plantare copaci in aliniamentul dintre cele 2 benzi - sens giratoriu bv Michelangelo - sens giratoriu Piata Marasti - sens giratoriu pasaj Iulius Mall - sens giratoriu de la Galeria 1 - sens giratoriu Calea Sever Bocu / Ion Ionescu de la Brad - sens giratoriu Calea Sagului Aspectul impadurit va avea un impact vizual pozitiv asupra pietonilor si soferilor, aranjamente florale cu inaltime mica nefiind la fel de vizibile de pe sosea / trotuar. La baza copacilor se pot monta aranjamente mai mici, arbusti astfel incat sensul giratoriu sa aibe vegetatie pe toata durata anului. Soiuri de luat in considerare: - Fraxinus angustifolia "Raywood" - tolereaza radiatia calorica a pavajelor si este destul de rezistent la gaze - Tilia cordata (tei pucios) - ulm - Ginko Biloba - artar (verde, rosu) - gard viu Red Robin (Photinia)

Justificare

Printre beneficiile proiectului, care îl justifică pe deplin, ar fi: - reducerea noxelor din zonele aglomerate ale orașului; - umbră în spații deschise ale orașului; - reducerea curentilor de aer cald; - aport de oxigen; - o necesitate de îngrijire redusă; Străzile care beneficiază de aliniamente de arbori înregistrează temperaturi cu până la 10 grade mai mici. Efectul de răcire al unui arbore sănătos, matur, este echivalent cu două aparate de aer condiţionat care functionează 20 de ore/zi. Se apreciază că un arbore de aliniament poate evapora 5m3 de apă pe an (Bernatzky A., 1978), se influentează astfel favorabil microclimatul urban şi prin stimularea schimbului de aer. Impurităţile în suspensie, parful, gudronul şi uleiurile din aerosolii poluanţi sunt acumulate prin aderentă în frunzele arborilor. Luand în consideraţie spre exemplu necesarul de oxigen pentru o fiinţă umana, se apreciază că o suprafaţă foliară de 25 mp acoperă nevoia zilnică pentru o persoana (Iliescu A.F., 2006) Arborii de aliniament pot absorbi până la 30% din apa de ploaie, ajutând astfel canalizarea stradala.

Valoare estimată și costuri principale

- 240000 ron materialul floral - 800 copaci / arbusti la un pret mediu de 300 ron / buc (aprox 3m inaltime) - pregatire teren - documentatie aferenta - plantarile se pot face prin aport voluntar (scoli, comunitatea locala, asociatii) * NOTĂ: În cazul în care amplasarea proiectului și specificațiile acestuia vor suferi modificări față de propunerea inițială, în urma pașilor legali necesari pentru implementare și documentație tehnică detaliată, vom comunica public aceste modificări și justificarea aferentă. Suma finală aprobată și detalierea costurilor vor fi publicate după realizarea documentației aferente implementării fiecărui proiect câștigător, conform legislației în vigoare.

Consultarea comunității

Identificarea sensurilor giratorii, aliniamente stradale goale sau de completat aliniamente stradale existente.

Documente

Declinarea răspunderii

Conţinutul acestei propuneri de proiect nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Primăriei Municipiului Timișoara. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorului.

Comentarii

Este utilă această pagină?