Descriere
Timisoara are o serie de sensuri giratorii goale (doar gazon ce necesita periodic lucrari de intretinere) sau plante de sezon (narcise, lalele) a caror florescenta este limitata, in extrasezon si in verile secetoase imaginea fiind dezolanta. In schimb, prezenţa arborilor în mediul urban are ca efect reducerea poluării aerului. Sunt necesare specii de arbori cu capacitatea cea mai mare de absorbţie, înmagazinare şi transformare a CO2-ului în biomasă, contribuind la filtrarea aerului urban. Prin acest proiect propun plantarea in sensurile giratorii sau inlocuirea plantelor sezoniere cu arbori si arbusti creând astfel paduri miniurbane. In functie de masuratori exacte ale suprafetelor de plantat, se poate incepe cu zonele identificate mai jos si extinde in tot orasul: - bv Mihai Viteazul - plantare copaci in aliniamentul dintre cele 2 benzi - sens giratoriu bv Michelangelo - sens giratoriu Piata Marasti - sens giratoriu pasaj Iulius Mall - sens giratoriu de la Galeria 1 - sens giratoriu Calea Sever Bocu / Ion Ionescu de la Brad - sens giratoriu Calea Sagului Aspectul impadurit va avea un impact vizual pozitiv asupra pietonilor si soferilor, aranjamente florale cu inaltime mica nefiind la fel de vizibile de pe sosea / trotuar. La baza copacilor se pot monta aranjamente mai mici, arbusti astfel incat sensul giratoriu sa aibe vegetatie pe toata durata anului. Soiuri de luat in considerare: - Fraxinus angustifolia "Raywood" - tolereaza radiatia calorica a pavajelor si este destul de rezistent la gaze - Tilia cordata (tei pucios) - ulm - Ginko Biloba - artar (verde, rosu) - gard viu Red Robin (Photinia)
Justificare
Printre beneficiile proiectului, care îl justifică pe deplin, ar fi: - reducerea noxelor din zonele aglomerate ale orașului; - umbră în spații deschise ale orașului; - reducerea curentilor de aer cald; - aport de oxigen; - o necesitate de îngrijire redusă; Străzile care beneficiază de aliniamente de arbori înregistrează temperaturi cu până la 10 grade mai mici. Efectul de răcire al unui arbore sănătos, matur, este echivalent cu două aparate de aer condiţionat care functionează 20 de ore/zi. Se apreciază că un arbore de aliniament poate evapora 5m3 de apă pe an (Bernatzky A., 1978), se influentează astfel favorabil microclimatul urban şi prin stimularea schimbului de aer. Impurităţile în suspensie, parful, gudronul şi uleiurile din aerosolii poluanţi sunt acumulate prin aderentă în frunzele arborilor. Luand în consideraţie spre exemplu necesarul de oxigen pentru o fiinţă umana, se apreciază că o suprafaţă foliară de 25 mp acoperă nevoia zilnică pentru o persoana (Iliescu A.F., 2006) Arborii de aliniament pot absorbi până la 30% din apa de ploaie, ajutând astfel canalizarea stradala.
Valoare estimată și costuri principale
- 240000 ron materialul floral - 800 copaci / arbusti la un pret mediu de 300 ron / buc (aprox 3m inaltime) - pregatire teren - documentatie aferenta - plantarile se pot face prin aport voluntar (scoli, comunitatea locala, asociatii) * NOTĂ: În cazul în care amplasarea proiectului și specificațiile acestuia vor suferi modificări față de propunerea inițială, în urma pașilor legali necesari pentru implementare și documentație tehnică detaliată, vom comunica public aceste modificări și justificarea aferentă. Suma finală aprobată și detalierea costurilor vor fi publicate după realizarea documentației aferente implementării fiecărui proiect câștigător, conform legislației în vigoare.
Consultarea comunității
Identificarea sensurilor giratorii, aliniamente stradale goale sau de completat aliniamente stradale existente.
Documente
Declinarea răspunderii
Conţinutul acestei propuneri de proiect nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Primăriei Municipiului Timișoara. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorului.
Comentarii
foarte bune idee, stau zonele acelea goale cand ar putea fi copaci, vegetatie. Ar merge si in Piata Balcescu unde au fost copaci pana acum cativa ani
Da, asa e, se poate completa lista ... si cu alte zone: - sensul giratoriu de la AEM in Calea Buziasului - sensul giratoriu dinspre Calea Sagului - zona de separare a benzilor pe bv Mihai Viteazu.
Sens giratoriu Novatim Dan Paltinisanu Sens giratoriu Dedeman Divizia 9 Cavalerie
Nu sunt deloc de acord cu partea aceasta, si nu inteleg cum a trecut de comisia de circulatie: "La baza copacilor se pot monta aranjamente mai mici, arbusti astfel incat sensul giratoriu sa aibe vegetatie pe toata durata anului." deoarece acei arbusti ar impiedica si mai mult vizibilitatea, mai ales in sensurile giratorii de dimensiuni mai mici. Implementarea acestui proiect ar fi in general un pericol in plus, mai ales daca se pun arbusti si tufe. In special daca avem in vedere halul in care se circula in oras: viteza, treceri pe rosu, ignorarea liniilor continue si a zonelor hasurate, virajul cu intentie de pe banda destinata altei directii de mers, lipsa semnalizarii, circulatia cu farurile stinse chiar si pe timp de ceata, si multe altele. Tot ce mai lipseste sa apara cate un "grabit" cu 60-70 km/h de dupa o curba obturata de un tufis imens netuns de cativa ani. Ideea e super, dar nu in sensurile giratorii.
Multumesc pentru feedback. Cand au fost analizate eligibilitatea proiectelor, am discutat cu cei din Primaria Timisoara si directia agreata a fost de copaci inalti cu coroana bogata care sa nu impiedice vizibilitatea. Cred ca arbustii (gen bux sau ienupar) care nu necesita tundere ar merge in zonele de intrare in intersectii, ca separatoare de benzi (de exemplu in Pta Balcescu). Intersectiile propuse in proiect sunt toate mari si bineinteles, scopul nu e de a face mini-paduri dese. Prin proiectare se poate avea in vedere vizibilitatea, dar cred ca in intersectiile de care vorbim o vizibilitate de 100 grade e suficient. Pana la urma sensurile giratorii au ca scop si reducere vitezei, nu sa acceleram doar pentru ca din sens opus nu observam alte masini dar in schimb dam in pietonii de pe trecerile de pietoni.
Idee foarte bună. Atâta vreme căt spațiile verzi astfel obținute, nu intră în calculul raportului de spațiu verde disponibil / locuitor este perfect. Dacă însă spațiile astfel obținute vor intra ca și factor în calculul acestui raport, atunci, din păcate, această idee se poate transforma în pretext pentru reducerea spațiilor verzi din parcuri. Asta nu cred că ne dorim.
@Ioan Popovici, foarte interesanta observatia dvs, am lecturat aseara ce inseamna registrul spatiilor verzi si ce anume se noteaza conform legii - aliniamentele stradale intra in categoria spatiu verde ... si prin PUZuri suprafata lor este adunata la % de spatiu verde aferent lotului. Conform legii 24/2007 - Art. 3. - Spaţiile verzi se compun din următoarele tipuri de terenuri din zonele urbane: a) parcuri; b) scuaruri; c) aliniamente plantate în lungul bulevardelor şi străzilor; d) terenuri libere, neproductive din intravilan: mlaştini, stâncării, pante, terenuri afectate de alunecări, sărături care pot fi amenajate cu plantaţii. ATENTIE - in registru nu se trece doar suprafata spatiului verde ci si numarul de pomi existenti in acel spatiu verde urmarindu-se apoi evolutia ... iar daca se propune sa se taie un anumit numar de copaci este nevoie de autorizarea Agentiei de Mediu. Deci, practic, pe langa suprafata verde (iarba intra din aliniamente si intersectii oricum in acest calcul), se mai cuantifica si calitatea acelui spatiu verde. Probabil ca ar trebui sa se urmareasca si cresterea calitatii (a numarului de copaci plantati). In concluzie, nu cred ca e dezavantajos, dimpotriva .... poate avem grija sa nu betonam si aceste mici oaze ce ar putea avea un alt aspect si rol aditional.
Calea Sagului - intrarea in oras, la giratia foarte mare de la Auchan
- aliniament stradal Divizia 9 Cavalerie
Foarte buna inițiativa , Felicitări și sper sa se implementeze !
Foarte buna initiativa. Sensul de la AEM ar beneficia de pe urma ei foarte mult. Este un sens mare, cu foarte mult spatiu disponibil, complet neamenajat.
In principiu, copacii in sensul giratoriu reduc mult vizibilitatea. Se poate face in cele mai mari gen cel de la AEM, in partea din mijloc
Vad unele remarci privind vizibilitatea în sensul giratoriu. Pe șoseaua de legătură cu Mosnita sunt f multe sensuri giratorii cu zona centrala înaltă și cu vizibilitate redusa. După terminarea lucrărilor au fost câțiva conducători auto care circulând cu viteza s-au oprit în zona centrala. Acum însă, șoferii au grija sa respecte viteza legala și nu știu sa mai fi fost accidente. Totul se rezuma la respectarea legii și a partenerilor la trafic, a pietonilor. Dacă se plantează copaci cu tulpina înaltă nu cred ca ar fi o problema nici cu vizibilitatea. Problema ar fi îngrijirea acestor copaci. De obicei, la noi, se plantează copacii și apoi sunt uitați acolo fără sa fie udați și astfel sa prindă rădăcini. Tot pe șoseaua de legătură cu Mosnita au fost plantați copaci care sunt acum uscati: bani aruncați, efect zero.
Ghid de proiectare a sensurilor giratorii - elaborat de departamentul de transporturi Massachusetts - https://www.mass.gov/doc/massdot-guidelines-for-the-planning-and-design-of-roundabouts/download Pag. 57 - direct poza - inel exterior pavat cu dale si apoi cam 2m de iarba si abia apoi se poate planta ceva tocmai pentru a pastra vizibilitatea in trafic. Copaci INALTI, AERATI, cu coroana la inaltime .... poti vedea si printre ei daca vrei sa vezi masinile la un unghi de 180-300 grade. Copacii din oras, de ex cei de pe aliniamente stradale sau pietonale sunt mai "stresati" de betoanele din jur, ca atare trebuie asigurata verificarea si inlocuirea celor suferinzi an de an, pentru asta exista bugetul anual de intretinere a spatiilor verzi.