Descriere
"Zâmbet pentru Lunei" reprezintă o propunere a unui grup de locuitori din cartierul Lunei, propunere care sperăm să se şi concretizeze. Conform unui sondaj, realizat de Opinia Timişoarei, acest cartier se află pe penultimul loc în clasament, fiind considerat de către cetăţeni ca unul dintre cele mai urâte cartiere din Timişoara. De asemenea, este important de subliniat faptul că în acest cartier locuiesc un număr mare de copii, fiind o zonă cu multe blocuri. Această propunere se vrea a fi o soluţie, un răspuns la nevoile comunităţii de a avea în apropierea domiciliului un spațiu de recreere, de relaxare, în care copiii, părinții şi seniorii acestei zone să se bucure unii de alții. La momentul în care se va concretiza, această propunere va oferi acces publicului larg, fiind utilă unui număr foarte mare de persoane. De asemenea sperăm ca acest proiect să reprezinte un pas important în îmbunătățirea percepției locuitorilor oraşului asupra zonei şi să urcăm în topul cartierelor frumoase, civilizate şi care oferă cetățenilor acces la natură, mişcare, relaxare, siguranță. Menţionăm că în acest perimetru locuiesc aproximativ 1000 de persoane, dintre care aproximativ 200 sunt copii. Cele mai apropiate locuri de joacă, părculeţe se află la câțiva km. Fiind un obiectiv de interes general, odată implementat, va arăta ca o oază de verdeaţă, cu bănci, coşuri de gunoi, jocuri şi aparate de joacă pentru copilaşi, un nisipar. În acest moment spațiul propus este un teren viran foarte mare de aproximativ 6500mp, situat între blocuri. O parte mică va deveni curând magazin, mai există o centrală termică şi un spaţiu îngrădit. De asemenea locatarii din zonă încep să parcheze tot mai mult pe acest spațiu verde neamenajat. În ediția din 2021 a proiecutlui "Privește Orașul", artista Suzanne Husky în colaborare cu arhitectul Miodrag Stoianov au conceput o instalație menită să atragă atenția asupra potențialului spațiilor publice nefolosite, încercând să creeze un loc inedit pentru coagularea comunității din zona Lunei. Instalația “land art” așează un pavilion la intersecția a două “axe verzi”, aliniamente unde solul a fost îmbogățit și, împreună cu locuitorii din zonă, au fost plantați arbuști și flori. Pavilionul devine astfel o destinație într-un spațiul altminteri pustiu și funcționează ca un observator al contrastului dintre zonele “îmbogățite” și terenul neatins. Ìn vara anului trecut s-a amenajat un mobilier urban în jurul căruia ne dorim să dezvoltăm acest proiect. Mobilierul menționat anterior a fost realizat de către BETA (prin OAR Timiş) şi ArtEncounters, actori culturali care doresc să îşi continue activitatea din zonă prin organizarea de evenimente culturale. În măsura în care o parte din acest imens teren este al Primăriei se poate realiza un loc de joacă de aproximativ 3000mp. Această zonă prezintă interes şi pentru alte inițiative cunoscute din oraş.
Justificare
În primul rând utilitatea acestui proiect este dată de numărul mare de locatari, de toate vârstele, viitorii beneficiari. Având în imediata apropiere fața de domiciliu un spațiu amenajat copiii vor putea să se joace în siguranţă, părinții si bunicii să socializeze, să se relaxeze, să se implice în viitoare proiecte. Zona propusă este un spațiu verde, invadat de buruieni. Dintre acestea ambrozia reprezintă un real pericol pentru toți locuitorii. De asemenea, dacă nu facem ceva acum, acest spațiu va deveni parcare, deoarece tot mai multe persoane aleg să parcheze pe spațiul verde. Toate aceste lucruri vor avea un impact pozitiv asupra dezvoltării oamenilor şi a cartierului.
Valoare estimată și costuri principale
Bănci 6x 849,90 lei Pomi 50x250 lei Plantare pomi si arbori50x50lei Alte plante decorative 50x100lei Ingrijire, udare 40000lei Coşuri de gunoi 4x 626,54 lei Nisipar 300x300cm 1417, 98 lei Leagane copii 4x600 Complex de joaca cu doua turnuri legate printr-un pod ponton, cu 2 tobogane. Conform cerintelor EN 1176-1.3:2008 33405, 45 lei Set tiroliană profesională cu leagăn-25 m 3649,90 lei Total aproximativ estimat: 108478,89lei
Consultarea comunității
Suntem o comunitate mică de părinți, unită de prieteniile legate între copiii noştri, comunitate care începând de anul trecut încearcă să reducă impactul negativ al pandemiei asupra copiilor şi nu numai. Cu toții ne dorim să fim sănătoşi şi fericiţi, copii care să crească şi să se dezvolte într-un mediu curat, sigur, adecvat vârstei, dotat cu jocuri şi jucării potrivite, de care cei mici nu trebuie să fie privaţi. De asemenea, seniorii, cu siguranță vor aprecia un asemenea proiect situat în imediata vecinătate a locuinței. Suntem convinşi că un număr mare de beneficiari va atrage multe voturi ale cetățenilor din această zonă. Împreună vom reuşi tot ce nu s-a realizat până acum, dar mai ales vom da startul proiectelor pentru aceast cartier.
Implicare ca inițiator
Promovarea proiectului în rândul locuitorilor din cartier şi nu numai. Atragerea de voturi. Implicarea cetățenilor în menținerea ordinii şi curățeniei. Dezvoltarea de acțiuni ulterioare educative în acest spațiu, în vederea creşterii gradului de socializare şi depăşirii barierelor impuse de pandemie.
Declinarea răspunderii
Conţinutul acestei propuneri de proiect nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Primăriei Municipiului Timișoara. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorului.