Descriere
Timișoara are patru grupuri de reconstituire istorică profesioniste, care ilustrează epocile antică, medievală, otomană și barocă ale cetății, și care reprezintă istoria orașului la cele mai mari festivaluri istorice din țară și străinătate. Sugerăm identificarea unui spațiu care să fie folosit de grupurile de reconstituire istorică ale Timișoarei și gestionat de un responsabil din partea Primăriei în colaborare cu reprezentantul grupurilor artistice și de reconstituire istorică - acesta va putea oferi publicului/turiștilor o experiență reală interactivă prin expoziții permanente ale echipamentelor de scenă, corecte din punct de vedere istoric, armuri, arme, obiecte civile, îmbrăcăminte istorică, instrumente muzicale vechi, steaguri. Ele deja există, toate, în posesia acestor grupuri de reconstituire a istoriei, și vor fi folosite ca atracții permanente în expoziții, nu depozitate în magazii. Spectacole permanente de muzică și dans vor atrage publicul, iar pasionații de istorie din grupurile de reconstituire vor fi onorați să împărtășească în calitate de naratori, cunoștințele lor din trecutul Timișoarei în cadrul unor prezentări interactive. Spațiul desemnat trebuie să fie într-o zonă turistică, de preferință pietonală, și să aibă front stradal pentru acces ușor. El va funcționa ca un spațiu de expoziție, iar în anumite zile, prin rotație, grupurile vor performa în cadrul unor evenimente stabilite și promovate în prealabil. Spațiul va deveni repede un punct major de interes și va putea găzdui evenimente de inspiratie istorică (spectacole, ateliere) și cu artiști invitați, în funcție de programele gândite de Municipalitate sau de strategia Timișoara, Capitală Culturală Europeană. Frontul stradal va fi folosit pentru reprezentații muzicale acustice, cu instrumente istorice, în cadrul prezentîrilor, pentru efect close-up și interactivitate.
Justificare
Este cel mai frumos și util mod, pentru imaginea orașului, de folosire a unui spațiu cu front stradal. Gradul de interes al publicului pentru acest gen de prezentare a istoriei este maxim, iar Timișoara se poate lăuda cu grupurile de artiști - reconstituire istorică pe care, din fericire, le are deja, și pentru care este invidiată de alte orașe (spre exemplu grupurile din Timișoara sunt invitate în Cetatea Severin pentru astfel de prezentări pentru că Drobeta Tr.Severin nu are mișcare de reconstituire istorică. De asemenea, muzicienii sunt vânați de orașele care nu au grupuri de muzică medievală pentru concerte și prezentări interactive). Grupurile din Timișoara ar dori să performeze pentru publicul timișorean și oaspeții Timișoarei!
Valoare estimată și costuri principale
În funcție de viziunea responsabililor Primăriei, unul sau două spectacole interactive pe săptămână, susținute de fiecare grup de reconstituire, prin rotație, și retribuit cu 1000 de lei / performance poate fixa cheltuielile lunare între 4000 și 8000 lei pe lună. Activitățile la Time Travel Hub vor fi hotărâte de responsabilii Primăriei în urma unor propuneri și descrieri venite din partea grupurilor prin reprezentantul lor.
Implicare ca inițiator
Fiind organizator/prezentator de evenimente de acest gen (Festivaluri medievale și istorice la Dr. Tr. Severin, Timișoara, Ineu, Mediaș, și având o relație foarte bună cu grupurile, pot să mă implic ca persoană de legătură.
Declinarea răspunderii
Conţinutul acestei propuneri de proiect nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Primăriei Municipiului Timișoara. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorului.
De ce nu este eligibilă propunerea?
Mulțumim, Sergiu Galiș, pentru propunerea trimisă! Conform regulamentului campaniei de buget participativ "Timișoara Decide", în urma evaluării eligibilității și a analizei tehnice, financiare și juridice, propunerea dvs nu va intra în etapa de vot din următoarele motive: - solicitarea unui spațiu pentru o entitate privată nu corespunde unui obiectiv de interes general; - recomandăm asociațiilor implicate să aplice pentru finanțarea activităților prin Centrul de Proiecte, iar pentru alocarea unui spațiu, transmiterea unei solicitări către Biroul Spații cu Altă Destinație din cadrul PMT. Vă așteptăm cu noi inițiative în următoarea campanie "Timișoara Decide" 2023.