Stema Timișoarei

Primăria
Timișoara

EASY VAPORETTO TM -reconversia unui vaporas de pe canalul Bega

Descriere

Proiectul nostru isi propune sa extinda limita de exploatare a unui vaporas de pe canalul Bega (asa numitul vaporetto) din mijloc de transport dedicat exclusiv transportului de persoane, intr-un mijloc complex de exploatare – turistic, educational sau pentru evenimente (asa numitul EASY VAPORETTO TM) Proiectul se integreaza in politicile orasului, pentru un oras placut, liber, relaxat, frumos, inteligent. Simultan proiectul se poate incadra in capitolele Timisoara- oras verde, oras relaxat, oras mobil, orasul comunitatilor, oras educat. In acest scop pentru unul din vaporasele de transport persoane, propunem demontarea totala a acoperisului de peste scaunele pasagerilor (32 locuri), astfel incat pe timpul sezoanelor de primavara, vara, toamna, vaporasul sa devina si o oferta turistica , devenind o premiera in Romania. Pentru zilele ploioase sau caniculare am prevazut o copertina tip pergola, astfel incat vaporasul sa poata circula continuu fara impedimente pentru pasageri. Un plimbare ghidata facuta cu EASY VAPORETTO TM va acoperi un traseu intre piata Iosefin (punct terminus din aval) si vechea uzina electrica (punct terminus din amonte). Propunerea noastra va deschide o noua cale de exploatare a valorilor orasului Timisoara, printr-o calatorie pe apa, intr-un spatiu larg deschis spre exterior, astfel incat dintr-un alt unghi de abordare sa putem admira si inregistra multe aspecte ramase ascunse pana acum, atat pentru cetatenii timisoreni cat si pentru turistii veniti in special cu ocazia anului Timisoara Capitala Culturala Europeana 2023. La punctul 7 (documente suport) poate fi examinat in detaliu descrierea proiectului support, inclusiv imaginile suport pentru ceea ce reprezinta viitorul EASY VAPORETTO TM.

Justificare

La fel ca in toate orasele care se bucura de avantajul unei cai navigabile (vezi Amsterdam, Berlin, Stockholm, Venetia, Copenhaga, Bilbao, etc.), odata cu primirea titlului de Capitala culturala Europeana 2023 incercam sa extindem limita de exploatare a vaporaselor (in prezent doar transport persoane) la o plaja complexa si completa de exploatare - turism, educationala, agrement si evenimente. Tururile cu EASY VAPORETTO TM vor dura aproximativ o ora, fiind ghidate (cu ghizi insotitori bine pregatiti). Astfel, o singura plimbare va deschide noi imagini privind istoria orasului, dezvoltarea acestuia, valorile trecutului si ale prezentului, viata spiritual si artistica, spiritul comunitar unic al Timisoare etc. Avem convingerea ca realizarea acestui proiect ar duce la transformarea rapida a transportului naval pe Bega intr-un obiectiv al oricarui turist, roman sau strain, al oricarui timisorean , adult sau elev, pentru constientizarea unicitatii orasului nostru. In punctul 7 (documente suport) poate fi examinat in detaliu descrierea proiectului suport.

Valoare estimată și costuri principale

In bugetarea proiectului am tinut cont de costurile realizarii acestei investitii : • proiectare pentru demontarea acoperisului existent • executia demontarii acoperisului existent • executia si montarea structurii de sutinere a acoperisului tip pergola, • executia si montajul noului acoperis, copertina tip pergola • jaluzele retractabile orizontale pe acoperis si verticale la ferestre • refacerea instalatiei electrice deteriorate • redefinire statie sonorizare in vaporetto • prelata de protectie vaporetto pe timpul iernii • Diverse si neprevazute Intrucat multe din activitatile descrise vor fi adjudecate prin licitatii , am considerat ca nu este corect sa inaintam spre publicare in aceasta faza aceste cifre. Valoarea estimata s-a ridicat la 390.000 lei (80.000 euro) , inclusiv TVA), incadrandu-se in limita maxima admisa de programul Buget Participativ „ TIMISOARA DECIDE”.

Consultarea comunității

Un circuit cu EASY VAPORETTO TM va dura aproximativ o ora. , Noi am solicitat in primul rand sprijinul institutiilor scolare prin trimiterea spre informare a unui extras din proiect insotit de un chestionar care sa ne confirme interesul pentru aceasta initiativa. Faptul ca am primit un raspuns pozitiv de la 30 de scoli si gradinite confirma faptul ca principalul beneficiar ar trebui sa fie viitorul nostru, institutiile educationale (scoli si gradinite) prin noul instrument de desfasurare a unei lectii interactive despre Timisoara care sa imbine istoria, arhitectura, stiintele naturale, etc. Speram ca EASY VAPORETTO va da copiilor un alt orizont, mai larg, mai intelegator si mai optimist in ceea ce priveste valoarea actuala si de viitor al CETATEANULUI TIMISOREAN! Pe reteaua Facebook obtinand un numar de peste 126 de raspunsuri pozitive.

Implicare ca inițiator

Avem convingerea ca realizarea acestui proiect ar duce la transformarea rapida a transportului naval pe Bega intr-un obiectiv al oricarui turist , roman sau strain, al oricarui timisorean , adult sau elev, pentru constientizarea unicitatii orasului nostru. De asemenea termenul de „lansare la apa” a primului EASY VAPORETTO TM in luna mai 2023, printr-o munca sustinuta de colaborare cu PMT poate deveni realist, in asa fel incat la inceputul sezonului Timisoara 2023 sa-si poata primi toti oaspetii din tara si din Europa cu cea mai spectaculoasa oferta de plimbare pe apa prin oras. Ca atare ne putem angaja PRO BONO (printr-o firma specializata de management de proiect si proiectare) in: - project management (sub conducerea directa a unui responsabil din PMT) - consultanta pentru PMT pe toata durata executiei - colaborarea printr-un arhitect - project managementul investitiei prin coordonarea specialitatilor implicate(arhitectura, proiectant modificari la structura existenta, curenti slabi (instalatia de sonorizare) , executant lucrari pe santier etc. - Propunerea de desfasurare a intregului proiect este anexata la pct 7 . Documente suport.

Documente

Declinarea răspunderii

Conţinutul acestei propuneri de proiect nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Primăriei Municipiului Timișoara. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorului.

De ce nu este eligibilă propunerea?

Mulțumim, Dan Radoslav, pentru propunerea trimisă! Conform regulamentului campaniei de buget participativ "Timișoara Decide", în urma evaluării eligibilității și a analizei tehnice, financiare și juridice, propunerea dvs nu va putea intra în etapa de vot din următoarele motive: - vapoarșele la care faceți referire au fost construite cu scopul de a servi drept mijloc de transport în comun ținând cont de specificațiile Canalului Bega și de cerințele de exploatare în siguranță pentru călători. Modificarea acestora presupune reproiectare, reautorizare și reomologare fără a avea certitudinea că se va păstra siguranța în exploatare. - am căutat alternativa achiziționării unui vaporaș nou care să servească scopului de agrement, dar ofertele primite depășesc bugetul maxim de 400.000 lei. Vom ține cont de propunerea dvs. pe viitor pentru integrarea în alte proiecte cu finanțare adecvată. Vă așteptăm și cu alte propuneri pentru următoarea sesiune de bugetare participativă.

Comentarii

Este utilă această pagină?