Descriere
Îmbunătățirea calității spațiului public după cum urmează: (1) Dotarea semafoarelor din intersecții cu semnale acustice pentru pietoni persoane nevăzătoare și pentru cei care se uită în telefon în timp ce așteaptă culoarea verde (1.A) str. Martir Ioan Stanciu cu Calea Martirilor https://maps.app.goo.gl/2qEox5q8Kytu5ZyPA - 6 semafoare (1.B) str. Mureș cu Calea Martirilor și cu Mareșal Constantin Prezan https://maps.app.goo.gl/HuzXGYtGkhK96aDQ6: - 8 semafoare (2) Covoare de ghidaj montate pe partea carosabilă a drumului, paralel cu trecerea de pietoni, pe toată lungimea acesteia, pentru a dirija și a indica direcția ce trebuie urmată în timpul traversării: (2.A) La trecerea oblică de pe str. Mareșal Alexandru Averescu colț cu Strada Teodor V. Păcăţean, lungime aprox. 19 m; (2.B) La trecerea de pe str. Martir Ioan Stanciu colț cu str. Cosminului, in fata liceului Iris, 2 bucati, lungime aprox. 20 m (3) Sisteme de borne / stâlpi care să împiedice mașinile să parcheze pe trotuare (3.A) strada Theodor V.Păcățean (aprox 70 m) (3.B) strada Constantin Brăiloiu, pornind de la intersecția cu Martir Ioan Stanciu, aprox 150 m (4) Trecere de pietoni in mijlocul parcării care să unească zona pietonală din fața Sc. Gen. 25 (str. Cosminului) cu trotuarul de pe strada N.Ilieșu , lungime necesară 21 m (https://maps.app.goo.gl/QS1JGUfdSsFrc7y2A)
Justificare
În Timișoara, persoanele nevăzătoare sunt absente din spațiul public deoarece există foarte puțină accesibilitate. Persoanele nevăzătoare au dreptul, la fel ca toți ceilalți locuitori ai orașului, să se deplaseze în siguranță. În momentul în care spațiul public va deveni mai accesibil, va crește și prezența și implicarea persoanelor cu dizabilități, mai ales ale celor tinere, în viața orașului. De asemenea, semnalele acustice sunt utile nu doar pentru nevăzători ci și pentru cei care sunt atenți la telefon în timp ce așteaptă culoarea verde a semaforului. Trotuarul eliberat de mașini îmbunătățește deplasarea pentru persoane care utilizează bastonul alb, pentru utilizatori de fotoliu rulant, pentru aparținătorii care își plimbă copii în cărucior și în general dau un aspect mai îngrijit orașului.
Valoare estimată și costuri principale
Total materiale + manoperă 120.000 lei, TVA inclus NOTE: *Suma finală aprobată și detalierea costurilor vor putea suferi modificări în urma întocmirii documentației aferente implementării fiecărui proiect câștigător, conform legislației în vigoare. **În cazul în care amplasarea proiectului și specificațiile acestuia vor suferi modificări semnificative față de propunerea inițială, în urma pașilor legali necesari pentru implementare și documentație tehnică detaliată, vom comunica aceste modificări și justificarea aferentă.
Consultarea comunității
Elevii și aparținătorii din zona liceului IRIS, persoane care se deplasează în cartier cu ajutorul unui baston alb sau a unui scaun rulant, părinți cu copii în cărucior.
Implicare ca inițiator
Acordarea de feedback specializat din perspectiva persoanelor care se deplasează cu baston alb.
Documente
Declinarea răspunderii
Conţinutul acestei propuneri de proiect nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Primăriei Municipiului Timișoara. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorului.