Stema Timișoarei

Primăria
Timișoara

Optimizarea traficului, prin ajustarea orarului școlilor si grădinițelor

Descriere

Problema traficului intens de la orele de vârf, cauzată de începerea programului la ora 8 pentru toate școlile și grădinițele, este o preocupare majoră în multe orașe, inclusiv în Timișoara. Există mai multe strategii care pot fi implementate, pentru a atenua această problemă.

Justificare

Soluții posibile: - Începerea programului la ore diferite, pentru a distribui mai uniform traficul pe parcursul dimineții: -- Eșalonarea orelor de inceput: Școlile și grădinițele pot începe activitățile educaționale la ore diferite, de exemplu unele la 8:00, altele la 8:30, iar ultimele la 9:00. -- Exemplu de stabilire a priorităților: Gimnaziile și liceele, avand o norma mai mare de ore, ar fi normal sa aiba programul intre orele 8-8:30 și 14-14:30 (uneori 15). Pe de alta parte ciclul primar avand de obicei doar 4 ore ar putea sa aiba programul intre orele 9 si 13. La fel si gradinitele pot adopta un program flexibil cu desfasurarea activitatilor educationale tot intre 9 si 13. Altfel se poate dispersa aglomeratia actuala dintre 7 si 8, pe parcursul a 2 ore. - Transportul Școlar Organizat: -- Autobuze Școlare: Extinderea serviciilor de autobuze școlare poate reduce numărul de mașini particulare pe drumurile de acces către școli și grădinițe. -- Carpooling: Încurajarea părinților să formeze grupuri de carpooling, poate reduce numărul de vehicule implicate în transportul copiilor. -Flexibilitate în Programul de Muncă: -- Program Flexibil pentru Părinți: Încurajarea angajatorilor să ofere programe flexibile pentru părinții cu copii la școală și grădiniță poate reduce aglomerația la orele de vârf. Avantaje: - Reducerea congestiilor din trafic și a poluării: Distribuirea începerii grădinițelor și școlilor la ore diferite, poate contribui la reducerea aglomerației din trafic (și a poluării) în orele de vârf, facilitând transportul atât pentru familii, cât și pentru alți navetiști. - Flexibilitate pentru părinți: Oferirea unor ore diferite de început poate ajuta părinții care au programe de lucru variate, permițându-le să-și organizeze mai bine ziua și să reducă stresul asociat cu transportul copiilor. - Adaptarea la ritmul copiilor: Unii copii sunt mai matinali și mai activi dimineața devreme, în timp ce alții sunt mai lenți în a se trezi. Flexibilitatea orarelor poate ajuta prin adaptarea la nevoile individuale ale copiilor. Reducerea aglomerației la intrare: Începerea la ore eșalonate poate reduce aglomerația și stresul la intrarea în grădinițe și școli, creând un mediu mai calm și mai organizat pentru copii și personal.

Valoare estimată și costuri principale

Costul total estimat ar fi de aproximativ 125 - 210 mii RON, format din: - Studiu de fezabilitate și Planificare: 30-50 mii RON, - Consultarea publică și Campanii de informare: 30-50 mii RON, - Implementare (Posibile modificări ale infrastructurii școlare și resurse suplimentare pentru gestionarea noului program): 35-60 mii RON, -Monitorizare, evaluare si ajustări: 30-50 mii RON. Mai este nevoie a modifica programul microbuzelor școlare, deoarece va fi nevoie de 2 curse dimineața, pe langa cea existentă pentru ora 8 fiind nevoie si de una pentru 9. Posibil să nu mai fie necesare toate cursele de la amiaza.

Consultarea comunității

Organizarea, in timpul vacanței de vara, a unor dezbateri publice și consultări cu părinții, școlile, grădinițele și autoritățile locale, pentru a identifica cele mai bune soluții, adaptate nevoilor comunității.

Implicare ca inițiator

Doresc să mă implic în planificarea si urmarirea acestui proiect.

Declinarea răspunderii

Conţinutul acestei propuneri de proiect nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Primăriei Municipiului Timișoara. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorului.

De ce nu este eligibilă propunerea?

Mulțumim domnule Ovidiu Chira pentru propunerea trimisă. Conform regulamentului campaniei de buget participativ „Timișoara Decide”, în urma evaluării eligibilității și a analizei tehnice, financiare și juridice, propunerea dumneavoastră nu va intra în etapa de vot deoarece propunerea dumneavoastră nu face obiectului prezentei inițiative a Primăriei Timișoara. Primăria poate propune ajustarea orarului orarului școlilor și grădinițelor, dar decizia este luată în Consiliile de Administrație ale fiecărei unități de învățământ. Vă așteptăm cu noi inițiative în următoarea campanie „Timişoara Decide”.

Comentarii

Este utilă această pagină?