Stema Timișoarei

Primăria
Timișoara

Încălzirea cartierelor folosind energie solară și baterii de caldura

Descriere

Proiectul a fost experimentat cu succes încă de prin anii 1960 in Germania, Danemarca, chiar în Canada, unde soarele are mai mica putere. Constă în colectoare de căldură montate pe blocuri sau pe acoperișurile caselor, și înmagazinează energie termică in baterii mari se căldură (bazine de sute de mii de litri de apă) pe timpul verii. Iarna, acele baterii izolate bine servesc ca sursa principala de apa calda pentru încălzire în casele/blocurile din împrejurimi. Peste aceste baterii de căldură se pot amenaja parcuri de joaca sau de ce nu, sere pentru fructe/legume extrasezon.

Justificare

In loc sa ardem ceva pentru a încălzi apa pentru încălzire, putem folosi energia solară, de care dispunem din belșug pentru a stoca căldură de pe un sezon pe altul. Costurile sunt infim mai mici și nu poluăm cu nimic. Din potrivă, poate se pot și percepe timbre verzi pentru asemenea centrale. Ar beneficia întreaga comunitate de asemenea puncte termice, eliminând costurile pe gaz, cărbune sau altele iar mentenanța unui astfel de sistem este de asemenea mult mai ieftină decât alternativa clasică.

Valoare estimată și costuri principale

Un studiu ar fi necesar, dar în orice caz, mult mai ieftin decât sistemele de termoficare clasice. Costul cel mai mare l-ar reprezenta construcția bateriei termice, care ar avea dimensiuni considerabile.

Consultarea comunității

https://youtu.be/eJMOM01NA40

Implicare ca inițiator

Coordonare, prezentare de concept, poate chiar și implementare in măsura capacităților personale. Un proiect pilot măcar

Declinarea răspunderii

Conţinutul acestei propuneri de proiect nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Primăriei Municipiului Timișoara. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorului.

De ce nu este eligibilă propunerea?

Mulțumim, Mihai Neagoe, pentru propunerea trimisă! Conform regulamentului campaniei de buget participativ „Timișoara Decide”, în urma evaluării eligibilității și a analizei tehnice, financiare și juridice, propunerea dumneavoastră nu va intra în etapa de vot din următorul motiv: - costurile proiectului propus depăşesc bugetul maxim de 400.000 de lei alocat fiecărei sugestii. Vă așteptăm cu noi inițiative în următoarea campanie „Timişoara Decide 2023”!

Comentarii

Este utilă această pagină?