Stema Timișoarei

Primăria
Timișoara

Piețe tematice de weekend în zona pietonală

Descriere

După modelul marilor orașe europene din Germania, Franța, Spania dar și de peste ocean, propun ca o stradă din zona pietonală a Timișoarei să fie utilizată în fiecare sâmbătă într-un interval orar prestabilit (exemplu 9:00 - 13:00) pentru o piață stradală tematică. Propun strada Lucian Blaga din mai multe considerente: 1. Acces auto facil pentru: 1.1. Montarea/demontarea structurilor pieței 1.2. Expozanți 2. Strada e mai puțin circulată și cu mai puține terase oferind destul spațiu pentru amenajarea pieței 3. Acces pietonal spre Piața Libertății — piață reprezentativă pentru Timișoara pentru localnici și turiști În același timp dacă o altă stradă are avantajele de mai sus dar și altele poate fi considerată ca loc de amenajare a pieței. Perioada de desfășurare a piețelor tematice ar fi aprilie-octombrie când vremea permite activități exterioare în condiții optime. Tematica pieței ar varia, spre exemplu: 1. Piața agroalimentară cu fructe/legume strict de la producători locali din Timișoara și județul Timiș — oferind localnicilor și turiștilor o reprezentare a potențialul agricol regional. În mod normal turiștii nu frecventează piețele agroalimentare din oraș și în acest fel producătorii locali ar fi expuși turiștilor. 2. Piața de flori cu flori tăiate sau la ghiveci cu expozanți/vânzători producători de flori din Timișoara și județul Timiș sau florării locale 3. Piața artizanilor/meșteșugarilor și artiștilor locali din Timișoara și județul Timiș — ar oferi o mai mare expunere a acestora către localnici și mai ales către turiști. În cadrul acestui tip de piață se pot aloca momente artistice realizate de artiști locali (exemple: muzică live, teatru deschis, recitaluri de poezie, etc.) 4. Piața vintage („flea market”) — produse cărora li se dă o nouă viață promovând sustenabilitatea și consumul responsabil Estetica spațiului de expunere Întrucât piețele se amenajează într-o zonă pietonală istorică a Timișoarei este importantă încadrarea ei corespunzătoare în arhitectura zonei. În acest sens propun un mobilier de expunere unitar pus la dispoziție de către primărie/administrația piețelor care să respecte anumite caracteristici: 1. materiale naturale folosite la realizarea lor: lemn natur, pânză de culoare deschisă pentru umbrire, 2. pliabil și ușor de transportat, montat și demontat 3. dimensiuni standard pentru fiecare stand Datorită prezenței teraselor pe strada propusă considerăm necesară integrarea lor în piață. Menținerea deschisă a teraselor pe perioada pieței este încurajată, oferind participanților un spațiu de relaxare integrat.

Justificare

1. Piețele tematice propuse promovează producători, artiști, meșteșugari, artizani din Timișoara și județul Timiș în fața localnicilor și, în special, în fața turiștilor oferind o imagine frumoasă a patrimoniului regional 2. Amplasarea lor în zona pietonală a Timișoarei oferă un cadru ideal al piețelor prin arhitectura de excepție din zona centrală rezultând o îmbinare reușită a exponatelor dar și a mediului urban 3. Mobilizarea localnicilor și a turiștilor de a frecventa zona centrală în weekend datorită exponatelor, expozanților și evenimentelor conexe din aceste piețe 4. Alinierea Timișoarei la practici de succes din marile orașe europene (Paris, Berlin, Amsterdam) dar și de peste ocean (New York)

Valoare estimată și costuri principale

Costurile sunt reprezentate de: 1. mobilier corespunzător standardelor enunțate 2. logistica de montare și demontare săptămânală 2.1. personal 2.2. transport 2.3. depozitarea mobilierului în condiții optime Un stand/unitate expozițională are dimensiuni standard, conținând: 1. 1000 RON — masă de lemn natur pliabilă: 2m x 1m 2. 500 RON — scaun de lemn natur pliabil 3. 1000 RON — umbrar din material textil de atașat pliabil 4. unități de expunere anexe: 4.1. 400 RON — stander pentru umerașe 4.2. 300 RON — scară de expunere 4.3. 300 RON — cuier de lemn având un total estimat de 3500 RON. Considerând un spațiu adecvat și suficient de aerisit pentru 50 de standuri: 50 x 3500 RON = 175000 RON.

Implicare ca inițiator

Sunt dispusă să mă implic în următoarele faze: 1. alegerea locului/stradă pietonală 2. discuții cu antreprenorii locali cu privire la oportunitatea integrării afacerii lor în aceste piețe tematice 3. alegerea mobilierului 4. stabilirea condițiilor de participare ca expozant

Documente

Declinarea răspunderii

Conţinutul acestei propuneri de proiect nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Primăriei Municipiului Timișoara. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorului.

De ce nu este eligibilă propunerea?

Mulțumim, Karina Pele, pentru propunerea trimisă! Conform regulamentului campaniei de buget participativ "Timișoara Decide", în urma evaluării eligibilității și a analizei tehnice, financiare și juridice, propunerea dvs nu va intra în etapa de vot din următorul motiv: - proiectul propus presupune cheltuieli de administrare/funcționare ulterioare. Vă așteptăm cu noi inițiative în următoarea campanie "Timișoara Decide".

Comentarii

Este utilă această pagină?