Stema Timișoarei

Primăria
Timișoara

Zone de sport/gimnastică/calisthenics în parc

Descriere

Zonele sportive de gimnastică din parcuri au devenit o necesitate în urma conștientizării avantajelor pe care acestea le aduc. Propunerea acestor zone presupune identificarea spațiilor neutilizate din perimetrul parcurilor și implementarea în acestea a aparatelor pentru gimnastică, calisthenics și alte sporturi care presupun antrenarea în aer liber. În urma implementării unui astfel de proiect, tinerii, dar și persoanele vârstnice, pot beneficia de antrenamente în aer liber la orice oră, în condiții favorabile menținerii și dezvoltării unui stil de viață mult mai sănătos, crescând astfel calitatea vieții timișorenilor. Actualmente, Timișoara este unul dintre puținele municipii de județ care nu are implementat un parc 100% dotat cu astfel de aparate. Ofertele de antrenament în aer liber sunt destul de limitate în practicarea unor anumite sporturi, neaxându-se pe gimnastică și practicarea sporturilor de dezvoltare a musculaturii. Proiectul își propune nu doar amenajarea unui singur parc, ci și implementarea acestor aparate și bare de gimnastică în mai multe parcuri.

Justificare

Justificarea acestui proiect își are baza în observarea directă a comunității timișorene. Într-o zi, am observat niște adolescenți care făceau ridicări la bară în parcul Dacia, dar neavând o bară specifică exercițiului, aceștia foloseau barele aferente leagănelor destinate copiilor. De asemenea, majoritatea sportivilor din Timișoara care practică calisthenics nu au locuri special amenajate pentru practicarea unor astfel de sporturi. Timișoara are spații restrânse pentru gimnastică și practicarea sporturilor de tip calisthenics. De exemplu, un astfel de spațiu există în incinta campusului Universității de Vest din Timișoara, care este foarte des frecventat de persoane din afara universității, neavând alte locuri disponibile. Totodată, în urma căutării pe internet, am identificat și alte spații amenajate, dar nu în domeniul public, ci în cel privat, amenajate de către cluburi sportive, fiind necesare abonamente. În observarea comunității, am identificat și o pagină de Instagram dedicată sportivilor de calisthenics din Timișoara, mai exact pagina @fitnessurbantimisoara, unde, după cum se poate observa din imagini, singurele locuri de practică sunt spațiul din UVT și improvizații proprii. Potențialii beneficiari ai acestui proiect sunt întreaga comunitate, mai specific tinerii de orice vârstă, persoanele de vârstă mijlocie și chiar persoanele vârstnice. În urma analizării unor recenzii ale noului parc amenajat în București, Calisthenics Park Tineretului, o mare parte din cei care frecventează acel parc sunt persoanele vârstnice, cel mai probabil simțindu-se mult mai confortabil să practice gimnastica în parcuri decât în sălile de fitness. Astfel de zone aduc beneficii comunității prin promovarea unui stil de viață mult mai sănătos și activ la orice vârstă. De asemenea, sportul de tip calisthenics și gimnastica, utilizând greutatea corporală proprie, au demonstrat în diferite studii că facilitează recuperarea în urma intervențiilor medicale. Un alt avantaj ar fi posibilitatea de a practica sportul la orice oră, fără a fi presați de orarele de funcționare ale sălilor de fitness. Deseori, oamenii care muncesc nu au timp să practice sport deoarece orarul lor de muncă nu le permite să se încadreze în orarele sălilor de sport.

Valoare estimată și costuri principale

Valoarea estimată ar fi 154.320 lei incluzând TVA, adăugând și costurile cu montatul și implementarea, valoarea totală ar fi undeva în jurul sumei de 200.000 lei. Achiziționând 20+ aparate, plus bare și suporturi fitness, această sumă a fost estimată utilizând costurile aparatelor de pe internet, după cum urmează: Aparate pentru brațe: 28.160 lei - 6.180 lei x 2 aparate = 12.360 lei - 7.900 lei x 2 aparate multifuncționale = 15.800 lei Aparate pentru picioare: 21.800 lei - 4.500 lei x 2 aparate = 9.000 lei - 6.400 lei x 2 aparate multifuncționale = 12.800 lei Aparate pentru spate: 34.400 lei - 5.200 lei x 2 aparate = 10.400 lei - 12.000 lei x 2 aparate multifuncționale = 24.000 lei Aparate pentru abdomen: 18.160 lei - 3.350 lei x 2 aparate = 6.700 lei - 5.730 lei x 2 aparate multifuncționale = 11.460 lei Aparate pentru trunchi: - 8.600 lei x 2 aparate multifuncționale = 17.200 lei Aparate pentru talie: - 7.300 lei x 2 aparate multifuncționale = 14.600 lei Bare și suporturi: 20.000 lei

Consultarea comunității

Consultarea nu a fost una directă, ci s-a realizat prin observarea comunității, neavând suficient timp și resurse pentru a efectua un studiu al întregii comunități care ar putea beneficia. Această observare, după cum am menționat anterior, a constat în identificarea acestei necesități a comunității Timișorene de a avea locuri pentru sport în aer liber, consultând pagini de Instagram ale persoanelor care practică sport, precum și ale diferitelor comunități care au nevoie de aceste implementări.

Implicare ca inițiator

Voluntar

Declinarea răspunderii

Conţinutul acestei propuneri de proiect nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Primăriei Municipiului Timișoara. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorului.

De ce nu este eligibilă propunerea?

Mulțumim, Florin Andras-Hurezan, pentru propunerea trimisă! Conform regulamentului campaniei de buget participativ "Timișoara Decide", în urma evaluării eligibilității și a analizei tehnice, financiare și juridice, propunerea dvs. nu va intra în etapa de vot din următoarele motive: - Primăria Municipiului Timișoara are un proiect de regenerare urbană a zonei Dacia, zonă vizată de dumneavoastră. În cadrul respectivului obiectiv de investiții va fi prevăzută și amplasarea de aparate pentru calisthenics / gimnastică în zonele verzi. Vă așteptăm cu noi inițiative în următoarea campanie "Timișoara Decide"!

Comentarii

Este utilă această pagină?