Descriere
Proiectul pe care îl propun, „Antreprenoriat în școlile din Timișoara” este un proiect, așa cum îi spune și numele, prin care putem să susținem elevii din tot orașul să își dezvolte competențele în domeniu. În majoritatea liceelor există Biblioteci sau Centre de Documentare și Informare care în momentul de față nu dispun de informații și materiale suport pentru a încuraja elevii să cunoască acest domeniu inovativ. Prin intermediul proiectului se pot dota aceste spații din fiecare liceu cu materiale suport adaptate la vărsta elevilor. Materialele suport pot să fie formate din: cărți, jocuri, aplicații practice, materiale suport, acces la cursuri online, etc. Conținutul pachetului poate să fie ales cu cadrele didactice din licee, cu universitățile din oraș, dar și cu mediul de afaceri local. Bugetul de 500.000 de lei poate să fie împărțit la cele aproximativ 40 de licee din Municipiul Timișoara. Astfel, din bugetul alocat de 12.500 lei se pot achiziționa materiale suport pentru toți elevii din oraș. Pentru o ușoară gestionare, aceste materiale pot să fie date în folosința fiecărei școli și amenajat un „colț al antreprenoriatului”. Împreună cu mediul local implicat în domeniul antreprenoriatului se pot organiza evenimente ulterioare de promovare în fiecare liceu în parte.
Justificare
Susținerea elevilor să fie creativi este cea mai bună justificare pentru proiectul de față. Cei 40.000 de elevi care studiază în Timișoara au tot dreptul să fie susținuți în procesul educațional pe care îl parcurg și să le fie deschise orizonturile și spre acest domeniu. Întradevăr, alocarea bugetului participativ în dezvoltarea de infrastructură locală (locuri de parcare, piste de biciclete, parcuri, etc) poate aduce beneficii imediate pentru un număr mai mare sau mai mic de utilizatori. La fel de important este și viitorul acestui oraș. Prin „investiția” în elevii din oraș și în viitorul lor, aducem beneficii comunității pe termen lung. Elevii de astăzi pot să fie antreprenorii de mâine - doar dacă sunt puțin susținuți la început de drum și le sunt deschise noi orizonturi.
Valoare estimată și costuri principale
Având în vedere că în Timișoara funcționează aproximativ 40 de licee, bugetul de 500.000 lei poate să fie împărțit în mod egal pentru fiecare instituție. Astfel, pentru fiecare liceu revine suma de 12.500 lei. Bugetul mai poate să fie adaptat și în funcție de numărul de elevi pe care un liceu îi are înmatriculați la zi. Cu un astfel de buget pentru fiecare liceu se poate achiziționa un pachet de antreprenoriat format din cărți, jocuri și aplicații practice și materiale suport pentru elevi.
Consultarea comunității
În procesul de consultare am chestionat un număr de 70 de elevi din liceele din Timișoara. În bibliotecile sau Centrele de Documentare și Informare din cadrul liceului nu există materiale suport pentru domeniul antreprenoriatului.
Implicare ca inițiator
Îmi doresc să mă implic în alegerea materialelor suport pentru elevi. De asemenea, îmi doresc să mă implic în implementarea unor activități pentru fiecare liceu în parte în domeniul antreprenoriatului. Pentru a dezvolta spiritul antreprenorial în rândul tinerilor timișoreni nu este suficient ca în școli să existe materiale suport pentru acest domeniu. Elevii cu inițiativă trebuie susținuți și încurajați să își dezvolte creativitatea.
Declinarea răspunderii
Conţinutul acestei propuneri de proiect nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Primăriei Municipiului Timișoara. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorului.
De ce nu este eligibilă propunerea?
Mulțumim, Vilcea Florin, pentru propunerea trimisă! Conform regulamentului campaniei de buget participativ „Timișoara Decide”, în urma evaluării eligibilității și a analizei tehnice, financiare și juridice, propunerea dumneavoastră nu va intra în etapa de vot din următoarele motive: - în urma evaluării nevoilor unităților de învățământ preuniversitar privind necesarul dotărilor prin PNRR nu au fost solicitate materiale didactice pentru dezvoltarea competențelor în antreprenoriat. De asemenea, pentru ca astfel de dotări să ducă la dezvoltarea unor competențe este necesară existența unor activități susținute sau un program pe termen lung asumat de fiecare unitate de învățământ prin resurse proprii. - totodată, în cadrul regulamentului aferent campaniei “Timișoara Decide!” 2023, conform art 16, lit. c) pentru a fi eligibile propunerile trebuie să nu intre în aria altor programe ale Primăriei cum sunt finanţările destinate ONG-urilor, structurilor sportive, instituțiilor de învățământ (cu excepția celor care au arondate zonele urbane marginalizate parțial sau total) etc; De aceea, considerăm că propunerea dvs. nu este eligibilă pentru bugetarea participativă și vă recomandăm să urmăriți apelul de proiecte “Impuls în comunitate” al Centrului de Proiecte (https://centruldeproiecte.ro/finantari/). Vă așteptăm cu noi inițiative în următoarea campanie „Timişoara Decide 2024”!