Descriere
Proiectul propus vizează spațiul verde neutilizat dintre Casa Tineretului și magazinul Profi și presupune amenajarea unui teren de sport multifuncțional, permițând practicarea următoarelor sporturi: fotbal, baschet, tenis și volei. Terenul va dispune de stâlpi de iluminat cu panouri solare și va fi împrejmuit, pentru siguranța trecătorilor și a utilizatorilor. Pentru menținerea spațiului și asigurarea orelor de liniște, terenul va dispune de poartă cu încuietoare, iar cheile pot sta la Casa Tineretului, care este deschisă 24/7 și dispune de personal de securitate non-stop. Totodată, având în vedere proximitatea stației de autobuz „Casa Tineretului”, suplimentar terenului multifuncțional se pot instala aparate de fitness pentru spații deschise (cu acces public, în afara zonei împrejmuite a terenului), care pot fi folosite în timp ce se așteaptă autobuzul sau fiind în trecere prin zonă, spațiul verde transformându-se, astfel, într-un spațiu ce facilitează practicarea sportului.
Justificare
Terenul de sport și aparatele de fitness pot fi folosite de toți membrii comunității din cartierele limitrofe. Proiectul ar impacta comunitatea astfel: - Promovarea sănătății și a unui stil de viață activ prin oferirea membrilor comunității de spații accesibile pentru a face activități fizice, oferind opțiuni versatile pentru diverse sporturi și exerciții, contribuind astfel la o comunitate mai sănătoasă și mai activă. - Promovarea conexiunilor sociale: un astfel de spațiu va servi și drept loc de întâlnire, promovând interacțiunile sociale și coeziunea comunității. Oameni din medii și grupe de vârstă diferite se pot reuni pentru a practica sporturi sau alte activități recreative, oferind astfel oportunități de conectare, creare relații și apartenență la comunitate. - Sprijinirea dezvoltării tinerilor: proiectul în sine, la care se adaugă proximitatea Casei Tineretului, oferă tinerilor un mediu sigur și supravegheat pentru a se implica în activități fizice. În plus, terenul poate fi folosit pentru programe educaționale, sesiuni de antrenament sportiv, cultivând talentul și încurajând abilitățile de leadership în rândul tinerilor sportivi. Îmbunătățirea bunăstării mentale: o știm deja foarte bine, exercițiile fizice au un impact pozitiv asupra sănătății mentale, reducând stresul, anxietatea și depresia.
Valoare estimată și costuri principale
450.000 RON, constând în: - igienizare și pregătire teren; - construcție teren multifuncțional de sport; - dotări ale terenului (porți, coșuri baschet, stâlpi multifuncționali pentru volei și tenis, stâlpi de iluminat cu panouri solare; - întocmire proiect tehnic și execuție; - achiziție și amplasare echipamente fitness; - achiziție și amplasare recipiente de colectare selectivă a deșeurilor.
Consultarea comunității
Ideea a apărut în urma unei consultări cu tinerii timișoreni cu privire la nevoile acestora, organizată la Casa Tineretului. În cadrul consultării s-a subliniat numărul redus de spații cu acces public, gratuit de practicare a sportului, respectiv lipsa acțiunilor de întreținere a celor deja existente.
Implicare ca inițiator
Da, prin prisma faptului că lucrez la Casa Tineretului, în cadrul Fundației Județene pentru Tineret Timiș, cu bucurie aș dori să mă implic în asigurarea sustenabilității proiectului propus, astfel: - Colaborarea cu primăria pentru a elabora un plan de întreținere, stabilind responsabilitățile și alocarea de resurse pentru inspecții periodice, reparații și curățenie a terenului de sport și a echipamentului de fitness. - Implicarea în comunitate și voluntariatul: încurajarea membrilor comunității pentru a juca un rol activ în sustenabilitatea proiectului (ex. acțiuni de voluntariat sau zile de curățenie în care rezidenții pot contribui la întreținerea terenului de sport și a zonelor din jurul său - încurajând astfel și sentimentul de proprietate și asigurând sustenabilitatea proiectului). - Programe educaționale - putem dezvolta inițiative Informaționale și educaționale și ateliere de lucru care să promoveze bune practici legate de sănătate, fitness și activități în aer liber (ex. Oferire de materiale educaționale pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța sustenabilității și a grijei pentru mediu - ex. încurajarea utilizării sticlelor de apă reutilizabile, a folosirii coșurilor de gunoi și colectării selective etc.) - Monitorizare și evaluare: monitorizarea în mod regulat a stării spațiului și crearea unui mecanism de feedback (ex. QR cod către un chestionar), prin care utilizatorii pot raporta orice probleme sau sugestii de îmbunătățire.
Declinarea răspunderii
Conţinutul acestei propuneri de proiect nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Primăriei Municipiului Timișoara. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorului.
De ce nu este eligibilă propunerea?
Mulțumim Tismănaru Maria-Nadia, pentru propunerea trimisă! Conform regulamentului campaniei de buget participativ „Timișoara Decide”, în urma evaluării eligibilității și a analizei tehnice, financiare și juridice, propunerea dumneavoastră nu va intra în etapa de vot din următorul motiv, conform regulamentului capitolul 6, articolul 16 b): - să fie sau să poată fi asimilată unei cheltuieli aflate în aria de competenţă a Primăriei Municipiului Timișoara şi care vizează un bun administrat de aceasta, excluzând spațiile aflate în litigiu sau revendicate. Vă așteptăm cu noi inițiative în următoarea campanie „Timişoara Decide 2024”!