Descriere
Ar fi excelent un coridor verde cu piste de biciclete de la Parcul Uzinei pana la Muzeul Satului/Gradina Zoo. Aceasta pista ar lega practic pista de biciclete de pe malul Begai cu zona de agrement Padurea Verde unde se va amenaja si un parc de catre primarie. Marele avantaj este ca cetatenii pot ajunge mult mai usor si in siguranta la Padurea Verde cu bicicleta fara a fi necesara deplasarea cu masina pana acolo. Se va reduce si numarul de masini cand vor fi evenimente la Muzeul Satului. Totodata, aceasta pista poate fi continuata spre Dumbravita cu pista de biciclete de pe noua strada Macin-Constructorilor. De pe strada Macin se va putea face legatura cu pista de biciclete de pe liziera Padurii Verzi (proiect Primaria Dumbravita) pana la lacul din Dumbravita. Asta ar fi practic o legatura foarte buna velo intre estul orasului cu Dumbravita. Am propus ca si traseu: Parcul Uzinei - str Matasarilor - str. Palmierilor - Calea Dorobantilor - Aleea Padurea Verde - Str. Avram Ibroane. De pe str Avram Ibroane se poate continua pe str. Macin - str Constructorilor pana in Dumbravita. Am propus Matasarilor in loc de Calea Dorobantilor pentru ca este o strada cu front stradal larg si mai putin trafic greu. Pista de biciclete ar trebui sa aiba dublu sens cu latime de 4m (2m pe sens) si ar trebui separata de carosabil de spatiu verde cu arbusti/copaci
Justificare
Beneficiul este pentru tot estul orasului, crescand siguranta in trafic a biciclistilor si incurajand oamenii sa folosesca bicicleta pentru a se recrea in zona Padurii Verzi. Un alt plus este conectivitatea intre pista existenta pe malul Begai cu Padurea Verde. Asadar, multi ciclisti vor putea continua traseul de la Parcul Uzinei pana la Padurea Verde. Se reduce mult aglomerarea de masini din vecinatatea Padurii Verzi cand sunt evenimente, datorita alternativei velo. Copiii impreuna cu parintii pot folosi aceasta bicicleta pentru a merge de acasa pana la cresele/gradinitele/scolile/liceele din Dumbravita si zona de nord a orasului
Valoare estimată și costuri principale
Specialistii Primariei Municipiului Timisoara ar putea sa estimeze costul.
Declinarea răspunderii
Conţinutul acestei propuneri de proiect nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Primăriei Municipiului Timișoara. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorului.
De ce nu este eligibilă propunerea?
Mulțumim, Cristian-Viktor Ardelean, pentru propunerea trimisă! Conform regulamentului campaniei de buget participativ „Timișoara Decide”, în urma evaluării eligibilității și a analizei tehnice, financiare și juridice, propunerea dumneavoastră nu va intra în etapa de vot din următorul motiv: - costurile proiectului propus depăşesc bugetul maxim de 400.000 de lei alocat fiecărei sugestii. Pista pusă în discuţie de dumneavoastră ar urma să se întindă pe o distanţă de aproximativ 2,5 km şi ar avea o lăţime de 4 m. În total, ar însuma o suprafaţă de 10.000 mp, iar costul unui mp de pistă, inclusiv structură, este de aproximativ 200 de lei. Vă așteptăm cu noi inițiative în următoarea campanie „Timişoara Decide 2023”!
Comentarii
Acest coridor verde este necesar in jurul intregului oras, pentru a putea atrage suficiente voturi.
Propunerea depaseșește bugetul maxim alocat pe proiect de 400.000 lei. Traseul propus nu permite pe toată lungimea realizarea unor piste de 4 m lațime.
Către Comisia pentru Buget Participativ, respectiv Vasile Olaru, Cu toate că această propunere nu se încadrează în condițiile bugetului participativ, ea este o nevoie reală a locuitorilor. Propunerea aceasta, împreună cu multe altele la care deja ați adăugat un comentariu că nu se încadrează în buget, ar trebui totuși să fie luate în considerare de specialiștii din Primăria Timișoara. Vă rog să nu le ștergeți ci să găsiți o modalitate de a le trece printr-un proces de selecție și prelucrare adecvat pentru proiecte mari. Este o oportunitate excelentă de aduna acest feedback din partea cetățenilor, chiar dacă nu pot avea finalizare din actualul buget participativ.
Cand citesc raspunsurile domnului Vasile Olaru, am impresia ca tot ce poate spune acest domn este ca "nu se poate !". Stimate domnule Vasile Olaru Dumitru, probabil nu intelegeti ca infrastructura velo urbana este in acest moment una din putinele noastre optiuni de a reduce consumul de carburant fosil, de aceea va invit la fata locului cand aveti dumneavoastra timp sa constatam impreuna ca exista suficient spatiu pentru a face o pista lata de 4m pe majoritatea distantei propuse. Singura problema de spatiu apare la sectiunea de pe Calea Dorobantilor unde pista de biciclete poate fi redusa la latimea minima de 2m prevazuta de STAS 10144/2-91. In acest moment spatiul ce poate fi util unei piste de biciclete pe Calea Dorobantilor dintre str. Palmierilor si Aleea Padurea Verde, este ocupat doar de masini parcate ilegal pe trotuar. Cat despre costul estimat pentru acest proiect sunt extrem de curios sa aflu cum ati ajuns la o suma de peste 400.000 lei. Va stau la dispozitie pentru o discutie cand aveti timp.
În Danemarca se fac pistele de biciclete maxim 3 metri și costurile sunt foarte mici !