Stema Timișoarei

Primăria
Timișoara

Reabilitare și modernizare loc de joacă Ronaț

Descriere

Se propune reabilitarea unuia din singurele spații publice dedicate copiilor de pe raza cartierului prin dotarea locului de joacă și asigurarea unui climat civilizat pentru cetățenii ce îl frecventează. Este necesară constructia unei suprafete anti-accidentare adecvate (ex. tartan), introducerea iluminatului public, asigurarea unui acces sigur, semnalizat, inlocuirea mobilierului urban si, opțional, implementarea unui sistem de supraveghere.

Justificare

Propunerea modernizării locului de joacă reprezintă un prin pas înainte pentru transformarea acestui cvartal, neglijat sistematic, într-un spațiu urban demn de un oraș european. Situat în extremitatea vestică a cartierului, la intersecția străzilor Radu de la Afumați și Adam Mickiewicz, acest loc de joacă reprezintă unică opțiune de recreere decentă pentru copiii și tinerii locuitori de pe o rază de 2km, respectiv 30 minute de mers pe jos până la urmatorul spațiu asemănător, Parcul Rebecca, din zona Blașcovici. Ca parte a Zonei Urbane Marginalizate Ronaț, terenul ce găzduiește astăzi locul de joacă se prezintă mai degrabă ca o improvizație decât ca un spațiu cu destinație proprie, conform cu normele europene în vigoare și adecvat pentru activități specifice copiilor, în secolul XXI. Fiind un spațiu foarte frecventat în perioadele meteo favorabile, îmbunătățirea acestui spațiu ar trebui văzută ca o prioritate în strategia de regenerare urbană atât de necesară cartierului. Deservind în exclusivitate unul din cartierele cu cea mai ridicată rată a natalității ale Timișoarei, surclasat doar de zona Aradului, conf. studiului Infrastructura Școlară 3.0 / 2023, acest loc de joacă merită o abordare consistentă, în paralel cu o dezvoltare coerentă a zonei adiacente. Numărul copiilor de pe raza cartierului este în continuă creștere însă infrastructura extrașcolară ce deservește această categorie este cu mult în urmă. Accesul dinspre ambele străzi ce mărginesc acest spațiu se face direct de pe șosea, neexistând trotuare. Suprafața de joacă este un teren de pământ, invadat natural de vegetație, ce alternează aspectul neglijent, primăvara - odată cu creșterea buruienilor, cu impracticabilitatea, toamna și iarna, odată cu apariția intemperiilor și a noroiului. În lipsa unui sistem de iluminat propriu, programul locului de joacă este foarte limitat în perioada toamnă-primăvară, fiind condiționat de prezența luminii naturale. Din cauza acestui aspect, în absența altor spații publice ori private, deschise, în cartier, copiii nu au un spațiu adecvat pentru a face mișcare și sunt privați de opțiunea petrecerii timpului în comun pentru o foarte lungă perioadă din an. De asemenea, siguranța publică este discutabilă după lăsarea întunericului, parcul fiind vulnerabil pentru vandalism. Mobilierul urban existent este limitat, neatractiv pentru diversele categorii de vârstă ale tinerilor, minori, din zonă. Uzura specifică utilizării intense este extrem de vizibilă, anumite elemente din lemn reprezentând un real pericol pentru copii. Comparativ cu alte spații similare (ex: parcurile Bucovina, Carmen Sylva, Rebeca, Bogdăneștilor) ce deservesc zone urbane mai bine dezvoltate dpdv al spațiilor publice, acest loc de joacă prezintă un aspect rural, total necorespunzător cu calitatea vieții dintr-un oraș pol regional de creștere.

Valoare estimată și costuri principale

300000 lei. Suprafață tartan, stâlpi iluminat, mobilier urban și de joacă modern, arbori și arbuști ornamentali. Opțional, sistem de supraveghere integrat.

Consultarea comunității

Această propunere a venit din partea unor părinți, locuitori ai zonei, în cadrul întâlnirilor pe tema bugetării participative dedicate acestei Zone Urbane Marginalizate. În urma dezbaterilor avute în aceste ocazii, această inițiativă a fost bine primită, fiind inclusă pe lista priorităților demne de susținerea comunității.

Implicare ca inițiator

Ca locuitor în această zonă îmi pot asuma o consultare aprofundată a nevoilor comunității înaintea implementării și un dialog activ între factorii implicați. Ca inițiator îmi pot asuma, alături de alți tineri locuitori ai zonei, urmarirea progresului, proiectării și implementării proiectului cât și monitorizarea investiției pe termen lung, în vederea asigurării sustenabilității.

Documente

Declinarea răspunderii

Conţinutul acestei propuneri de proiect nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Primăriei Municipiului Timișoara. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorului.

De ce nu este eligibilă propunerea?

Mulțumim Alexandru Demșoreanu, pentru propunerea trimisă! Conform regulamentului campaniei de buget participativ „Timișoara Decide”, în urma evaluării eligibilității și a analizei tehnice, financiare și juridice, propunerea dumneavoastră nu va intra în etapa de vot din următorul motiv, conform regulamentului capitolul 6, articolul 16-d: - propunerile ”să nu fie contrare sau incompatibile cu planuri sau proiecte ale Municipalităţii aflate în derulare”, iar lucrările la pasajul de la linia ferată vor începe curând, ceea ce va crea un șantier în acea zonă. Drept alternativă se ia în considerare amenajarea unui parc pe spațiul verde de pe strada Taborului, unde sunt disponibili 7.000 mp. Vă așteptăm cu noi inițiative în următoarea campanie „Timişoara Decide 2024”!

Comentarii

Este utilă această pagină?