Stema Timișoarei

Primăria
Timișoara

Co-interesarea cetățenilor pentru ecologizarea Timişoarei şi recuperarea deşeurilor din ambalaje

Descriere

Pe teritoriul municipiului Timişoara, exista deja o cantitate foarte mare de deseuri din ambalaje (sticle, PET si doze aluminiu), aruncate pe spatiile verzi, prin iarba, tufisuri si santuri. Proiectul doreste finantare, din bugetul participativ, pentru ecologizarea spatiilor verzi din Timişoara, impreuna cu recuperarea si reciclarea unei cantitati de cateva zeci de tone de deseuri din ambalaje. Se pot sustine actiunile organizate de ecologizare, prin stabilirea unei valori stimulative asupra deseurilor de ambalaje recuperate din natura.

Justificare

De exemplu, prin stabilirea unei valori de 20 de bani pentru fiecare ambalaj recuperat si reciclat, s-ar putea reusi recuperarea unei cantitati de 2,5 milioane de ambalaje, in cadrul bugetului maxim de 500.000 lei. Asta ar putea insemna mai mult de 50 de tone de deseuri din ambalaje combinate (doze de aluminiu, recipiente din PET, sticle de bere / suc / vin). Proiectul ar functiona in paralel cu viitorul sistem de garantie-returnare (care va fi pus anul acesta in practica), prin re-programarea automatelor de reciclare sa identifice separat si ambalajele mai vechi, pe langa cele marcate special pentru sistemul nou de garantie-returnare. Proiectul va fi implementat in colaborare cu operatorii economici care deja instaleaza instalatii automate de reciclare, precum si prin actiuni combinate de popularizare, educare si ecologizare.

Valoare estimată și costuri principale

Cheltuieli estimate: - Aproximativ 20 de bani pentru fiecare ambalaj recuperat si reciclat. - Accesand limita maxima de 500.000 lei a proiectului, s-ar putea finanta recuperarea din mediul natural a cel putin 50 de tone de deseuri, din ambalajele mentionate. Costuri principale: - Decontarea cantitatilor de deseuri recuperate prin actiunile eligibile. Costuri conexe: - Detalierea si planificarea proiectului; - Selectarea firmelor de reciclare care doresc sa se implice; -Re-programarea automatelor de reciclare pentru a identifica si clasifica separat si ambalajele de tip vechi; - Informarea si implicarea comunitatilor din Timişoara; - Organizarea de actiuni publice dedicate ecologizarii anumitor zone ale orasului; - Centralizarea si valorificarea cantitatilor colectate; - Urmarirea corectitudinii si evaluarea eficacitatii actiunilor; - Materiale aditionale: saci, manusi. Trebuie mentionat ca, prin valorificarea cantitatilor colectate, se va obtine suplimentarea cu aproximativ 20% a bugetului alocat, asta facilitand auto-finantarea costurilor conexe.

Consultarea comunității

Am discutat acest proiect cu vecini, colegi si alti cunoscuti, feedbackul fiind foarte bun.

Implicare ca inițiator

Voluntariat pentru planificarea si implementarea proiectului.

Documente

Declinarea răspunderii

Conţinutul acestei propuneri de proiect nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Primăriei Municipiului Timișoara. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorului.

De ce nu este eligibilă propunerea?

Mulțumim Ovidiu Chira, pentru propunerea trimisă! Conform regulamentului campaniei de buget participativ „Timișoara Decide”, în urma evaluării eligibilității și a analizei tehnice, financiare și juridice, propunerea dumneavoastră nu va intra în etapa de vot din următoarele motive: - acțiunea propusă de dvs este punctuală și nu rezolvă o situație pe termen lung, cum e construcția unui obiectiv sau înălțarea trecerilor de pietoni, care își vor produce efectele mulți ani de acum încolo. De aceea, considerăm că propunerea dvs. nu este eligibilă pentru bugetarea participativă. Vă așteptăm cu noi inițiative în următoarea campanie „Timişoara Decide 2024”!

Comentarii

Este utilă această pagină?