Stema Timișoarei

Primăria
Timișoara

Studenți implicați în comunitate

Descriere

Proiectul își propune să fie o platformă prin care studenții programului de Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara să desfășoare intervenții comportamentale (bazate pe oferirea de informații, intrumente ajutătoare, principiile nudging, facilitarea comportamentală, etc.), pentru a reduce problemele din comunitate cu impact environmental. În acest sens vor fi formate 5 echipe de maxim 5 studenți fiecare, care: 1) Vor investiga, prin sondaje, observații sau interviuri (minim 50 de persoane din zona respectivă) care sunt principalele probleme cu impact environmental în zona desemnată (ex. rată redusă de reciclare, deșeuri debarasate pe spațiul public, transport susenabil redus, distrugerea spațiului verde, etc.) 2) Vor concepe o intervenție fundamentată pe literatura de specialitate pentru reducerea problemei/problemelor identificate, împreună cu toate materialele necesare 3) Vor implementa intervenția în comunitate 4) Vor măsura eficacitatea intervenției aplicate și vor elabora un raport cu recomandări Cele 5 echipe vor acționa în 5 cartiere distincte ale Timișoarei, o echipă per cartier, în Calea Șagului, Fabric, Iosefin, Calea Aradului și Circumvalațiunii. Studenții vor face muncă de teren pentru a identifica problemele cu impact environmental cele mai presante din comunitatea respectivă și vor implementa intervenții de tip “soft”, sub supervizarea profesorului coordonator, pentru a reduce dimensiunea problemelor identificate. Intervențiile “soft” sunt intervenții comportamentale care, spre deosebire de intervențiile “hard” (axate pe modificări legislative, recompense, pedepse sau investiții costisitoare în infrastructură), se bazează pe persuasiune și pe disponibilitatea oamenilor de a-și schimba în mod voluntar comportamentul. De aceea, sunt în general bine primite de public. În ultimele decenii au fost utilizate pe scară largă pentru motivarea oamenilor de a conserva energie, de a adopta practici sustenabile de transport, de a stimula reciclarea, etc.

Justificare

Numeroase cartiere din Timișoara, în special cele marginale, se confruntă cu o serie de probleme de mediu, care au ca primă cauză comportamentul uman. Fie că vorbim de mizeria din spațiul public, poluarea aerului, distrugerea bunului public sau “cucerirea” zonelor verzi de către mașini, toate se datorează, în fond, comportamentului oamenilor din zonele respective. Introducerea sancțiunilor poate schimba comportamentele problematice, dar numai dacă sunt severe, se aplică imediat și în mod inevitabil, ceea ce de cele mai multe ori este imposibil și de nedorit. O soluție la această problemă poate fi schimbarea atitudinilor oamenilor cu privire la comportamentele respective, ceea ce va produce efecte pe termen lung, prin schimbarea mentalităților. Rezultatul schimbării comportamentale va fi vizibil într-o rată mai scăzută de comportamente problematice, ceea ce va duce la o îmbunătățire a calității vieții în cartierele respective. Dincolo de problemele specifice ale cartierelor menționate, România și-a asumat, prin acordul de la Paris, o serie de angajamente legate de mediu, pe care nu le poate duce la îndeplinire fără ajutorul autorităților locale. Timișoara are deja conturate câteva strategii de sustenabilitate. Intervențiile comportamentale propuse sunt în acord și pot contribui la atingerea acestor ținte de sustanabilitate. Un alt beneficiar al acestui proiect sunt studenții implicați în proiect, care vor putea pune în practică informațiile teoretice de la cursuri și seminarii și-și vor putea forma abilități utile atât în activitatea de cercetare cât și ca practicieni.

Valoare estimată și costuri principale

Costul total al proiectului va fi de 50.000 lei, sumă împărțită în mod egal la cele 5 echipe, rezultând un buget de 10.000 lei per echipă. Nu vor fi platite prime, salarii, bonusuri, etc. Singurele costuri eligibile în proiect sunt cele legate de achiziția materialelor necesare intervenției. Studenții din proiect vor fi selectați după criterii de performanță academică și vor fi răsplătiți prin notă pentru munca depusă.

Consultarea comunității

Studenții la Psihologie ai UVT au fost consultați.

Implicare ca inițiator

Voi superviza echipele de studenți pe tot parcursul proiectului, de la culegerea datelor inițiale până la elaborarea rapoartelor finale.

Declinarea răspunderii

Conţinutul acestei propuneri de proiect nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Primăriei Municipiului Timișoara. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorului.

De ce nu este eligibilă propunerea?

Mulțumim Semenescu Alin pentru propunerea trimisă! Conform regulamentului campaniei de buget participativ „Timișoara Decide”, în urma evaluării eligibilității și a analizei tehnice, financiare și juridice, propunerea dumneavoastră nu va intra în etapa de vot din următorul motiv: - inițiativa propusă nu este eligibilă pentru bugetul participativ pentru că reprezintă evenimente punctuale, nu investiții de durată. Vă încurajăm să depuneți un proiect în cadrul apelului "Impuls în Comunitate" care urmează a fi lansat în cadrul Centrului de proiecte: https://centruldeproiecte.ro/finantari/. Vă așteptăm cu noi inițiative în următoarea campanie „Timişoara Decide 2024”!

Comentarii

Este utilă această pagină?