Stema Timișoarei

Primăria
Timișoara

Parcul Botanic- un GreenHub pentru Timisoara

Descriere

Suntem o entitate familiala - 2 adulti si 2 copii(5 si 7 ani) care locuim de 1 an si jumatate in zona centrala-pietonala a Timisoarei. Actualmente avem domiciliul pe str. General Eremia Grigorescu nr. 8, imobil cu vedere directa spre intrarea principala in Parcul Botanic. Trecem zilnic prin Parcul Botanic si saptamanal coboram in parc pentru jocuri cu racheta-badminton, cu mingea, plimbare cu bicicleta. Intrucat consider Parcul Botanic o oaza de verdeata in inima orasului, imi doresc sa maximizam utilitatea lui, pentru a deveni asa cum am spus, un Green Hub - zona de miscare si relaxare pentru Timisoara. Avand in gand acest plan propun: 1. Amplasarea unei zone (delimitate) de incurajare a miscarii pentru copii si adulti: - mese de tenis de masa- 2 mese; - mici trasee de lemn pt copii- busteni la dimensiuni inegale, roti de cauciuc pt alergat- in principal locuri realizate cu materiale naturale pentru o mai buna integrare in mediu; - zona cu bare inegale si trasee cu bara de maimuta cu covor special- incurajeaza miscarea pentru copii si chiar pentru adulti; - leagane de lemn-2-amplasate chiar in copac; - in cazul in care in zona aleasa nu e umbra peste tot, amplasarea unor umbrare din material textil pentru ca locurile amenajate sa poata fi folosite si vara la soare. 2. Posibilitatea de a permite mediului privat amplasarea unei terase cu apa, suc, cafea. Aceasta initiativa ar genera si venituri pentru inchirierea spatiului pe timpul primavara-toamna. Aprox. 6 luni/ an. Posibilitatea de a permite mediului privat vanzarea de inghetata in weekend, pe perioada verii. 3. Utilizarea unei pajiști din parc ca zona speciala de picnic (delimitata si amenajata) de citit, relaxare, punand la dispozitie (in perioada primavara-vara-toamna), hamace. Aceasta zona ar putea fi si gazda pentru diverse ateliere: yoga, pictura, citit, etc., organizate de ONG-uri sau mediul privat. 4. Realizarea unui traseu scurt prin parc pt a-l traversa cu bicicleta/ trotineta. 5. Ultima propunere vine dintr-o problema des intalnita in parc - câinii - care au stăpâni ce ii lasa liberi și nu ii prea pot controla. Pe fetita noastră de 5 ani a sărit un astfel de câine. Mare noroc ca nu s-a întâmplat nimic. Am mai fost martora la astfel de incidente minore. În plus, este anevoios sa alergi în parc tot din cauza câinilor. Solutie propusa : Interzicerea plimbării câinilor liberi oriunde în parc. Amenajarea unei/ unor zone speciale, chiar îngrădite, unde cainii pot alerga in voie. Propun 2 astfel de zone ingradite.

Justificare

Un astfel de Green Hub - amenajat și împărțit în diverse zone de interes- mișcare, relaxare, alergare- poate oferi spațiu și pentru evenimente conexe- diverse ateliere pentru adulti sau copii: yoga în aer liber, fotografie, pictura, citit, etc., chiar targuri cu produse locale, naturale. Beneficiarii directi ai proiectului ar fi: - locuitori din zona centrala; - locuitori din alte zone ale Timisoarei care ar avea un motiv in plus sa vina in zona centrala; - turisti. Cat de fain e ca după o plimbare printre clădirile istorice din zona pietonala, sa treci strada intr-o oaza de verdeata cu multiple posibilități de petrecere a timpului: mișcare, relaxare, timp cu copii, ateliere, mici targuri de week-end cu produse locale, naturale, etc.

Valoare estimată și costuri principale

TOTAL PROIECT 75.500 RON Impartiti astfel 1. Amplasarea unei zone (delimitate) de incurajare a miscarii pentru copii si adulti: - mese de tenis de masa- 2 mese - 4.000 lei; - mici trasee de lemn pt copii- busteni la dimensiuni inegale, roti de cauciuc pt alergat- in principal locuri realizate cu materiale naturale pentru o mai buna integrare in mediu - 4.000 lei; - zona cu bare inegale si trasee cu bara de maimuta cu covor special- incurajeaza miscarea pentru copii si chiar pentru adulti - cu firma specializata - 30.000 lei; - leagane de lemn-2-amplasate chiar in copac - 500 lei; - in cazul in care in zona aleasa nu e umbra peste tot, amplasarea unor umbrare din material textil pentru ca locurile amenajate sa poata fi folosite si vara la soare.- cu firma specializata - 8.000 lei. TOTAL 46.500 lei 2. Posibilitatea de a permite mediului privat amplasarea unei terase cu apa, suc, cafea. Aceasta initiativa ar genera si venituri pentru inchirierea spatiului pe timpul primavara-toamna. Aprox. 6 luni/ an. Posibilitatea de a permite mediului privat vanzarea de inghetata in weekend, pe perioada verii. TOTAL 0 3.Utilizarea unei pajiști din parc ca zona speciala de picnic (delimitata si amenajata) de citit, relaxare, punand la dispozitie (in perioada primavara-vara-toamna), hamace. Aceasta zona ar putea fi si gazda pentru diverse ateliere de :yoga, pictura, citit, etc., organizate de ONG-uri sau mediul provat. TOTAL 3.000 lei 4. Realizarea unui traseu scurt prin parc pt a-l traversa pe bicicleta/ trotineta. TOTAL (semnalizare prin indicatoare de lemn) 1.000 lei 5. Amenajarea unei/unor zone speciale, chiar îngrădite, unde cainii pot alerga in voie. Propun 2 astfel de zone ingradite. TOTAL 2 zone ingradite 20.000 lei In plus fata de cele de mai sus estimez costuri cu: - semnalizarea zonelor, folosind indicatoare de lemn; - o harta educativa care ne arata unde se situeaza Timisoara pe harta Europei, fata de alte mari metropole; - un panou de afisaj pentru evenimentele din parc. TOTAL 5.000 lei

Implicare ca inițiator

Implicarea mea in proiect ar consta in: - discutii cu privire la delimitarea zonelor propuse in parc si alegerea materialelor, produselor pentru diversele zone- aceleasi indicatoare, materiale naturale, etc. - as putea vedea zilnic stadiul lucrarilor si eventual sesiza in caz de nereguli;

Documente

Declinarea răspunderii

Conţinutul acestei propuneri de proiect nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Primăriei Municipiului Timișoara. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorului.

De ce nu este eligibilă propunerea?

Mulțumim Pele Karina, pentru propunerea trimisă! Conform regulamentului campaniei de buget participativ "Timișoara Decide", în urma evaluării eligibilității și a analizei tehnice, financiare și juridice, propunerea dvs nu va putea intra în etapa de vot din următorul motiv: -conform surselor istorice, Parcul Botanic este unul de valoare, prezentând stratificație istorică și infrastructură stiințifică. Proiectat inițial de Arpad Muhlle (inainte de 1903), Parcul Școlii de cadeți a devenit Parcul Spitalului 'Clinicile noi' - după al doilea război mondial, Grădina Botanică - după 1972 și Parc Botanic - din 1986 până în prezent. Pentru a interveni în acest parc parțial prins in zona de protecție a cartierului istoric Cetate este nevoie de un proiect integrat, cu elemente de restaurare și punere in valoare. O primă etapă de studii este necesară - studiu istoric, peisagistic, dendrologic impreună cu studiul de fundamentare a valorii resursei culturale. Numai în urma acestor studii și a unui Studiu de Fezabilitate se va putea determina direcția de interveție/ restaurare a proiectului referitor la Parcul Botanic, un parc cu specific de promenadă și cu infrastructură științifică dendrologică. În astfel de zone, cum sunt toate parcurile de pe Bega împreună cu cel Botanic, nu se sunt recomandate intervențiile punctuale, ci programe/ proiecte de ansamblu care să identifice și valorifice specificul și valoarea culturală aferentă. Vă așteptăm cu noi inițiative în următoarea campanie "Timisoara Decide 2024".

Comentarii

Este utilă această pagină?