Stema Timișoarei

Primăria
Timișoara

Pontoane recreative în Lunca Urbană Bega

Descriere

Se propune amenajarea de pontoane recreative în zona Lunca Urbană Bega. Aceste pontoane se doresc a fi intervenții punctuale, discrete non-invazive atât prin design, dimensionare, cât și prin materialele din care vor fi realizate. Un număr de 5-6 pontoane recreative ar fi astfel amplasate alternativ pe ambele maluri ale Begăi, in amonte de Pasarela de Fier, situată mai sus de Uzina de Apă, în zona ne-navigabilă a canalului Bega. Pentru o prezență cât mai discretă, gabaritul unui ponton va fi limitat la folosirea lui de către grupuri mici (pana in 6 persoane) încadrându-se între limite de 4-7 m. Designul optim, soluțiile tehnice pentru realizarea pontoanelor flotoare, panourilor informative și a pieselor de mobilier se vor stabili în urma unui concurs de idei și detalii la care vor fi invitați profesioniști din domeniul arhitecturii, peisagisticii precum și echipe multidisciplinare. Se dorește un design unitar cu o prezență discretă în mediu, cu punerea în valoare a habitatului natural atât prin amplasare cât și prin orientare și acces la apă.

Justificare

în acea zonă, acum o sută de ani existau ștranduri cu plaje de nisip. Amplasarea de pontoane recreative pe ambele maluri ar avea ca efect valorificarea zonei printr-o serie de intervenții discrete cu materiale naturale. Acestea ar funcționa în beneficiul comunității din zonă dar și a locuitorilor Timșoarei dornici să evadeze din oraș și să se bucure de prezența canalului Bega într-un cadru natural nealterat. Lunca Urbană Bega este un habitat natural care ar putea fi valorificat ca platformă de recreere dar și de educare, constientizare. Pontoane flotoare dispuse punctual, însoțite de panouri informative și locuri de stat, vor crea prilejul de a petrece timp într-un cadru natural nealterat, valoros la nivel de comunitate și oraș.

Valoare estimată și costuri principale

350.000 lei TVA inclus Designul propus de participanții la concurs precum și detaliile tehnice aferente vor fi însoțite de costuri estimative ale execuției. Propunerile avansate prin concurs vor fi selectate pe baza unor criterii precum calitatea designului și a detaliilor, fezabilitatea soluției, încadrarea în bugetul estimat în baza proiectului. La costurile de execuție (materiale, manopera) se vor adăuga costurile de proiectare, sume ce vor fi alocate câștigătorului/câștigătorilor concursului de idei. Costul total al inițiativei, incluzând onorariile de proiectare și taxele aferente avizelor și autorizației nu ar trebui să depășească un buget de 70000 de euro. În estimarea costurilor designerii/proiectanții vor ține cont de necesitatea folosirii unui lemn de esență tare rezistent la mediul umed. În cazul în care, amplasarea proiectului și specificațiile acestuia vor suferi modificări față de propunerea inițială în urma pașilor legali pentru implementare și a documentației tehnice detaliate vom comunica public aceste modificări și justificarea aferentă. Suma finală aprobată și detalierea costurilor vor fi publicate după realizarea documentației aferente implementării fiecărui proiect câștigător conform legislației în vigoare.

Documente

Declinarea răspunderii

Conţinutul acestei propuneri de proiect nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Primăriei Municipiului Timișoara. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorului.

Comentarii

Este utilă această pagină?