Stema Timișoarei

Primăria
Timișoara

Împrejmuire și acoperire platforme europubele

Descriere

Pentru bugetarea participativă a Municipiului Timișoara aș vrea să propun un proiect prin care să se realizeze acoperirea și împrejmuirea platformelor de depozitare a europubelelor în care se colectează deșeurile menajere provenite din blocurile de care aparțin. Iar pentru blocurile de locuințe care nu dispun de astfel de platforme, de realizarea de noi platforme betonate de depozitare a europubelelor pentru colectarea selectivă a deșeurilor menajere, împrejmuite, acoperite, dotate cu punct de apă și sifon de colectare ape racordat la canalizarea stradală. Propunerea de împrejmuire și acoperire a acestor platforme poate pleca de la un proiect pilot pe unul dintre cartierele Timișoarei (de exemplu, cartierul Aradului) prin care să se realize un anumit număr de astfel de construcții pentru asociațiile de blocuri interesate și care la final, după circa un an de la implementare, să solicite păreri din partea cetățenilor beneficiari, pentru a se decide dacă această soluție se justifică și merită să se extindă și în alte cartiere ale orașului. Terenurile pe care sunt deja construite astfel de platforme, pot să fie înscrise în Cartea Funciară aferentă blocului, iar investiția din partea primăriei să fie puțin îngreunată. Dar, se poate opta pentru un proiect de investiții similar anvelopării blocurilor, prin care primăria poate să-și asume investiții pe terenuri ce nu-i aparțin. Acolo unde blocurile de locuințe nu dispun de astfel de platforme betonate pentru depozitarea europubelelor, să se găsească un teren corespunzător în vecinătatea blocului printr-o consultare cu asociația de proprietari și în funcție de proprietarul terenului, să se gasească o soluție pentru realizarea construcției.

Justificare

Situația existentă a platformelor pe care se depoziteaza europubelele de colectare a deșeurilor menajere provenite din blocurile de care aparțin ce este că sunt neîmprejmuite, neacoperite împotriva intemperiilor și la discreția oricăror persoane sau vietăți care vor să răvășească gunoiul. Sunt situații întâlnite la unele blocuri, în care nici nu există o platformă corespunzătoare pentru depozitarea europubelelor de colectare a deșeurilor menajere și care le depozitează pe spațiul verde, în unele cazuri lipite de calcanul blocului sau în locuri accesibile tuturor trecătorilor.

Valoare estimată și costuri principale

330.000 lei În partea de documentație aferentă acestei propuneri, am atașat un proiect tip pentru o platformă de 4x4 m, ce poate să adăpostească europubelele aferente unui bloc de P+10 etaje. Investiția pentru realizarea unei astfel de construcții pe o platformă existentă este de circa 6.600 lei, conform estimărilor de costuri realizate. Aceasta este doar o exemplificare, proiectele de împrejmuire și acoperire a platformele existente se pot realiza și la alte dimensiuni, conform situației din teren. Dacă în prima fază, pentru un proiect pilot pe un cartier reprezentativ al Timișoarei cum ar fi cartierul Aradului, s-ar construi 50 de astfel de structuri pentru platformele existente, bugetul estimativ de investiție ar fi de circa 330.000 lei. Pentru reducerea costurilor de investiție, se poate realiza un proiect tip, care să fie multiplicat pe mai multe amplasamente. În cazul în care, amplasarea proiectului și specificațiile acestuia vor suferi modificări față de propunerea inițială în urma pașilor legali pentru implementare și a documentației tehnice detaliate vom comunica public aceste modificări și justificarea aferentă. Suma finală aprobată și detalierea costurilor vor fi publicate după realizarea documentației aferente implementării fiecărui proiect câștigător conform legislației în vigoare.

Implicare ca inițiator

Sunt disponibil pentru a mă implica în implementarea acestui proiect.

Documente

Declinarea răspunderii

Conţinutul acestei propuneri de proiect nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Primăriei Municipiului Timișoara. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorului.

Comentarii

Este utilă această pagină?