Stema Timișoarei

Primăria
Timișoara

Loc de joaca de aventura (Adventure Playground)

Descriere

Transformarea unui spatiu verde abandonat intr-un loc de joaca special. Un loc de joaca de Aventura, pe terenul situat la intersectia strazilor Nicolae Cocea si Theodor Pallady, Terenul este în proprietatea Municipiului Timișoara, are nr. cadastral 959/1/1 și a avut destinația de pășune până în 2006 (conform directiei de urbanism). In momentul de fata este un teren neingrijit cu vegetatie salbatica, delimitat de un fost canal de desecare, actualmente secat si plin de PETuri...Terenul este folosit ocazional pentru depozitare de moloz(in trecut) si de deseuri vegetale (facand parte din zona rurala veche a orasului, din pacate inca se pastreaza anumite obiceiuri...) Proiectul presupune amenajare unui loc special pentru copii. O zona delimitata , in perimetrul careia copiii se pot juca in voie, in stilul propriu, si in ritmul propriu, ceea ce il face unic este ca spatial poate fi modelat/construit de copii prin activitatile lor, dupa propria lor viziune. Spatiul este administrat de un Playworker, accesul in zona de joaca fiind permis doar sub supravegherea acestuia. Accesul este permis doar copiilor, parinti ramanand pe margine, unde se pot relaxa citind o carte pe o banca. Intrucat o poza spune cat o mie de cuvinte, cel mai usor imi este sa las cateva linkuri , cu locuri de joaca similare ( in video) si ceva bibliografie cu privire la aceste tipuri de locuri de joaca. Va rog sa urmariti filmuletele! https://www.youtube.com/watch?v=lztEnBFN5zU https://www.youtube.com/watch?v=r63RQjN3fFY https://en.wikipedia.org/wiki/Adventure_playground http://adventureplaygrounds.hampshire.edu/afternoon.html Locul de joaca este non standard alcatuit din gramezi de pamant, gropi, poate chiar o balta cu apa. Copiii au acces la diverse materiale gen: paleti, anvelope uzate, bucati de prelate, caramizi, scanduri, butoaie, etc. Materiale pe care le vor folosi sa construiasca diverse obiective: casute suspendate, trambuline, capcane, poate chiar o barca/pluta, …in acest spatiu avand posibilitatea sa dea frau liber imaginatiei. Deasemenea se poate amenja si o gradina, unde copii pot invata ca morcovii cresc in pamant si nu pe raft la supermarket. Atasez si un plan orientativ.

Justificare

In prezent in zona Ciarda Rosie ca zona verde de relaxare si spatiu de joaca este doar parcul de langa Profi si Terenul Manusarul, acesta din urma este in proprietate privata, si deci proprietarul poate restrictiona oricand accesul public pe teren. De aceea consider necesar sa ne gandim la o alternativa, si daca tot facem ceva, sa facem ceva unic in Timisoara. Pe grupul de facebook al comunitatii "Oamenii din Ciarda Rosie" a fost votata propunerea generala de amenajare a unui spatiu de joaca in zona.

Valoare estimată și costuri principale

Costuri principale: - Costuri amenajare spatiu de joaca de aventura - Costuri amenajare parcare - Costuri amenajare o incinta inchisa pe structura usoara, pentru a avea copiii unde sa se retraga cand ploua, si unde pot sa serveasca o gustare naturala eventual - Costuri mentenata spatiu de joaca - Costuri consumabile: cuie, scanduri, etc - Costuri de administrare, spatial avand nevoie de un Playworker. - Costuri plantare arbori - Costuri instalare bancute Consider ca se poate incadra in bugetul disponibil, urmand ca apoi sa fie alocat un budget anual pentru intretinerea spatiului, sau de ce nu, poate se gaseste o solutie sa fie preluat de o asociatie, care sa gaseasca o solutie de sustenabilitate.

Consultarea comunității

Grupul de facebook: Oamenii din Ciarda Rosie si m-am consultat si cu un arhitect, defapt de la care am aflat de acest tip de spatiu de joaca

Implicare ca inițiator

Da doresc sa ma implic, prin prezentare proiectului in spatiul publi, pentru a fi sustinut, prin colaborarea cu un arhitect pentru detalierea planului proiectului, poate chiar si prin intretinerea spatiului de joaca.

Documente

Declinarea răspunderii

Conţinutul acestei propuneri de proiect nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Primăriei Municipiului Timișoara. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorului.

De ce nu este eligibilă propunerea?

Mulțumim, Lucian Avramescu, pentru propunerea trimisă! Conform regulamentului campaniei de buget participativ „Timișoara Decide”, în urma evaluării eligibilității și a analizei tehnice, financiare și juridice, propunerea dumneavoastră nu va intra în etapa de vot din următoarele motive: - terenul propus nu se află în proprietatea Primăriei Municipiului Timișoara; - se lucrează la documentația necesară pentru amenajarea unui agroparc în zonă. Parcul planificat se va afla în zona Neajlov, delimitat de canal. În incinta acestuia, vor exista un spațiu de joacă, dar și grădini urbane. Vă așteptăm cu noi inițiative în următoarea campanie „Timişoara Decide 2023”!

Comentarii

Este utilă această pagină?