Stema Timișoarei

Primăria
Timișoara

Zonă verde agrement cu vegetație inaltă – lângă Dedeman, Calea Șagului

Descriere

Zona verde umbrită de tip "mini-parc" pentru relaxare și promenadă, propusă în vecinatatea magazinului Dedeman, pe un teren liber de construcții (este prezentă iarbă și o mică zonă de pomi pe margine), delimitată de str. Paul Constantinescu și limitele proprietăților învecinate (case cu gradină). Proiectul propune realizarea amenajării pe terenul identificat cu număr de carte funciara 442373, pe o suprafață care se încadrează în bugetul pus la dispoziție aici de către autoritățile locale, și anume 400 000 lei (cu TVA). Notă: Suprafața este estimativă, valoarea finală maximă a ei se va stabili în funcție de încadrarea in acest buget specificat. Amenajarea va cuprinde: -vegetație înaltă: specii de arbori care vor depăși 12m în înălțime (talie mare-diametru coronament la maturitate între 8-10 m, talie medie-diametru 5m), plantați în număr cât mai mare (vezi planșa 3 atașată), deoarece e nevoie de un volum consistent de biomasă vegetală, care să asigure umbră și oxigenul necesar, relaxarea și racoarea pe timp de vară, etc. -gazon iarbă. -alei pietonale, din dale beton (lățime alee=1.20 m) -stâlpi de iluminat. -bănci de repaus (umbrite natural). -coșuri resturi menajere. -împrejmuire naturală (gard viu). Aria propusă se refera la amenajarea terenului in urmatorul mod: -curățarea terenului* (nu se defrișeaza pomii existenți). * stratul vegetal (de deasupra) se depozitează separat. -nivelarea terenului. -readucerea stratului vegetal deasupra terenului deja nivelat, pentru a păstra calitățile fertile ale solului. -execuția aleilor pietonale. -execuția rețelei electrice pentru stâlpii de iluminat. -montarea stâlpilor de iluminat (distanța între stâlpi: aprox.15 m). -montarea băncilor. -plantarea vegetației înalte. -plantarea gardului viu, care să delimiteze incinta (accesul în parc se va face prin 4 puncte de intrare - vezi plansa 3). -așternerea gazonului de iarbă. -montare panou identificare (la intrarea în incinta).

Justificare

Spațiul propus se mulează perfect pe cerințele multor locuitori din zonă, de a avea o oază de verdeață, într-o zonă unde parcurile lipsesc cu desăvârșire. Densitatea maximă de arbori a fost aleasă din considerentul asigurării unui ochi de verdeață veritabil, foarte necesar pentru aportul de oxigen, umbră, filtrare noxe, absorbție zgomot, peisaj natural. Lipsa totală de verdeață înaltă (arbori) pe scuarul delimitat de Shopping City Mall si Dedeman, coroborată cu suprafața imensă de beton asfaltic a celor 2 parcări, nu fac altceva decât să mențină un micro-climat arid și foarte poluat, disconfortul maxim fiind mai ales vara. Acest spațiu ar funcționa și ca o barieră verde între scuarul comercial menționat și zona de locuit dinspre str.Ana Ipatescu.

Valoare estimată și costuri principale

Valoare estimată: 400 000 lei (cu TVA). Cheltuielile se vor referi în principal la: studii de teren (topo, etc.), proiectare, avize, execuție, recepție și dare în funcțiune, minimă întreținere. În cazul în care, amplasarea proiectului și specificațiile acestuia vor suferi modificări față de propunerea inițială în urma pașilor legali pentru implementare și a documentației tehnice detaliate vom comunica public aceste modificări și justificarea aferentă. Suma finală aprobată și detalierea costurilor vor fi publicate după realizarea documentației aferente implementării fiecărui proiect câștigător conform legislației în vigoare.

Consultarea comunității

Cu siguranță, comunitatea locală ar fi de acord cu acest spațiu, ba chiar unul mai mare ca suprafață și număr de arbori. Motivația e una solidă: în zonă lipsește cu desăvârșire acest tip de spațiu verde umbrit, oxigenat, de relaxare pentru toate vârstele.

Documente

Declinarea răspunderii

Conţinutul acestei propuneri de proiect nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Primăriei Municipiului Timișoara. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorului.

De ce nu este eligibilă propunerea?

Mulțumim, Cosmin Barna, pentru propunerea trimisă! Conform regulamentului campaniei de buget participativ „Timișoara Decide”, în urma evaluării eligibilității și a analizei tehnice, financiare și juridice, propunerea dumneavoastră nu va intra în etapa de vot din următorul motiv: - atât terenul indicat de dvs. cât și cel din vecinătate sunt prevăzute în HOTĂRÂREA NR. 353 din data 27.06.2019 privind aprobarea prelungirii valabilității Planului Urbanistic Zonal “Zonă sportivă şi de agrement Calea Şagului”, CF nr. 422373, CF nr. 442374, Timişoara, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 252/20.12.2016 și în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 233/2016, art. 28, alin. (3). În prezent, lucările aferente sunt blocate datorită unor litigii. Vă așteptăm cu noi inițiative în următoarea campanie „Timişoara Decide 2023”!

Comentarii

Este utilă această pagină?