Stema Timișoarei

Primăria
Timișoara

Curatarea orasului de ambalajele aruncate peste tot prin co-interesarea cetatenilor.

Descriere

Pe teritoriul Timisoarei, exista o cantitate foarte mare de deseuri din ambalaje (sticle, PET si doze aluminiu), aruncate pe spatiile verzi si prin santuri. Proiectul doreste finantare, din bugetul participativ, pentru ecologizarea spatiilor verzi aferente municipiului Timisoara, impreuna cu recuperarea si reciclarea unei cantitati de cateva zeci de tone de deseuri din ambalaje.

Justificare

Desi este anuntat, cu surle si trambite, un "Program National de Gestionare a Ambalajelor", acesta intarzie sa fie pus in practica de catre ministerul mediului si oricum nu ar rezolva problema cantitatilor imense de deseuri, care sunt deja acumulate in natura. Pentru implementarea proiectului, se va stabili o valoare stimulativa asupra ambalajelor recuperate din natura. De exemplu, prin stabilirea unei valori de 20 de bani pentru un astfel de ambalaj recuperat si reciclat, in limita de 400.000 de lei a bugetului, s-ar putea reusi recuperarea unei cantitati de 2 milioane de ambalaje. Asta ar putea insemna aproximativ: - 34 tone de doze din aluminiu sau - 60 de tone de recipiente PET sau - 300 de tone de sticle de bere / suc / vin. Proiectul va putea functiona si in paralel cu viitorul sistem de garantie-returnare (care poate va fi pus totusi in practica, candva), prin programarea automatelor de reciclare sa identifice si ambalajele vechi, pe langa cele marcate special din sistemul nou de garantie-returnare. Proiectul poate fi implementat si in colaborare cu operatorii economici care deja detin instalatii automate de reciclare, precum si prin actiuni combinate de popularizare, educare si ecologizare.

Valoare estimată și costuri principale

Valori estimate: - Aproximativ 20 de bani pentru fiecare ambalaj recuperat si reciclat. - In limita de 400.000 de lei a bugetului, s-ar putea finanta recuperarea din mediul natural a mai multor zeci de tone de deseuri din ambalajele . Costuri principale: - Decontarea cantitatilor de deseuri recuperate prin actiuni eligibile. Costuri conexe: - Detalierea si planificarea proiectului; - Selectarea firmelor de reciclare care doresc sa se implice; - Informarea si implicarea comunitatilor; - Organizarea de actiuni publice dedicate ecologizarii anumitor zone; - Centralizarea si valorificarea cantitatilor colectate; - Urmarirea corectitudinii si evaluarea eficacitatii actiunilor; - Materiale aditionale: saci, manusi Trebuie mentionat ca, prin valorificarea cantitatilor colectate, se va obtine suplimentarea cu aproximativ 20% a bugetului alocat, asta facilitand auto-finantarea costurilor conexe.

Consultarea comunității

Subiectul ecologizarii spatiilor verzi si a reciclarii deseurilor este binecunoscut ca avand un suport masiv din partea comunitatii.

Implicare ca inițiator

Bineinteles, voi face voluntariat pentru planificarea, pornirea si implementarea proiectului.

Declinarea răspunderii

Conţinutul acestei propuneri de proiect nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Primăriei Municipiului Timișoara. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorului.

De ce nu este eligibilă propunerea?

Mulțumim, Ovidiu Chira, pentru propunerea trimisă! Conform regulamentului campaniei de buget participativ "Timișoara Decide", în urma evaluării eligibilității propunerea dvs. nu va putea intra în etapa de vot din următorul motiv: - intervenția propusă este una punctuală care necesită resurse pentru fiecare acțiune negenerând o soluție pe termen lung pentru problema identificată. Vă așteptăm și cu alte propuneri pentru următoarea sesiune de bugetare participativă.

Comentarii

Este utilă această pagină?