Stema Timișoarei

Primăria
Timișoara

Program decalat pentru Gradinite si Ciclul primar pentru a reduce aglomeratia din trafic

Descriere

Circulatia in Timisoara este foarte grea in intervalul orar 7:00-8:15, in special din cauza numarului mare de automobile implicate in transportul copiilor catre scoli si gradinite, toti trebuind sa ajunga inainte de ora 8:00. Programul gradinitelor si al ciclului primar ar putea incepe putin mai tarziu, intre 8:30 si 9:00, pentru a fi decalat fata de cel al ciclului gimnazial si al liceelor care ar ramane de la 8:00. Pentru scolile care isi desfasoara activitatea in doua schimburi, se poate analiza de catre CA care ar fi cea mai buna solutie.

Justificare

Avantaje obtinute: 1. Varful de trafic ar putea fi dispersat de la intervalul actual 7:00-8:15 la 7:00-9:00 permitand: - reducerea aglomeratiei si blocajelor de trafic aferente orelor diminetii. - reducerea poluarii din oras, generate de aceste blocaje de trafic. 2. Mai putin stres pentru copiii mici, prin castigarea unui timp suplimentar de odihna, dimineata. - Oricum, ei au, de regula, doar 4-5 ore active la scoala, deci nu ar fi o problema daca ar termina activitatile in jur de ora 13:00. - Trezirea "cu noaptea-n cap" nu este benefica copiilor, mai ales iarna. - Reducerea numarului de intarzieri si absente de la scoala, atat din partea elevilor cat si uneori a cadrelor didactice. 3. Reducerea aglomeratiei din mijloacele de transport in comun, precum si folosirea mai eficienta a microbuzelor scolare. 4. Prin decalarea cu 30 sau 45 de minute ar putea fi reduse si aglomerarile din pauzele dintre ore, precum si protejarea copiilor mai mici de unele manifestari conflictuale din partea celor mai mari.

Valoare estimată și costuri principale

Costurile materiale ar fi foarte mici, fiind vorba mai mult de organizarea unor consultari intre Primaria Timisoara si ISJ Timis, cu scolile si gradinitele din Timisoara. In schimb prin reducerea acestor blocaje de trafic se vor obtine: - scaderea poluarii din oras, - reducerea risipei de combustibili, - mult timp castigat pentru locuitorii Timisoarei. Deci valoarea estimata este "de nepretuit"! :-)

Consultarea comunității

M-am consultat atat cu alti parinti, vecini si cunoscuti, dar si cu Federaţia Naţionala a Asociaţiilor de Părinţi din Romania. Marea majoritate considera ca este o idee buna, care merita incercata.

Implicare ca inițiator

Da, doresc sa fac voluntariat, pentru a contribui la gasirea solutiei optime.

Declinarea răspunderii

Conţinutul acestei propuneri de proiect nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Primăriei Municipiului Timișoara. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorului.

De ce nu este eligibilă propunerea?

Mulțumim, Ovidiu Chira, pentru propunerea trimisă! Conform regulamentului campaniei de buget participativ "Timișoara Decide", în urma evaluării eligibilității și a analizei tehnice, financiare și juridice, propunerea dvs nu va intra în etapa de vot din urmatoarele motive: - propunerea nu intră în aria de competență a PMT - aceste intervenții aparțin de Inspectoratului Școlar și se decid la nivel de instituție. Vă așteptăm cu noi inițiative în urmatoarea campanie "Timișoara Decide" 2023.

Comentarii

Este utilă această pagină?