Stema Timișoarei

Primăria
Timișoara

Toalete publice în parcuri

Descriere

Ce au în comun doi seniori la plimbarea de seară pe aleile unui frumos parc, o mamă cu un copilaș de 2 ani în zona de joacă a parcului, 2 copii de 10 ani cu rolele la joacă prin parc. Ce au cu toții in comun? Nevoia de toalete publice igienice, nevoia de a se putea spăla/igieniza pe mâini și de a putea avea acces la apă potabilă. E nevoie de toalete publice funcționale și întreținute pentru a putea menține igiena în parcuri și a oferi o experientă plăcută în spațiile de recreere. Parcul Pădurice, Parcul Carmen Sylva și Parcul Botanic sunt printre parcurile cele mai frumoase care duc lipsa de toalete publice funcționale, întreținute și gratuite.

Justificare

Ne dorim spații verzi și curate, copilașii dar și persoanele mai în varsta se intalnesc des cu urgențe fiziologice. De asemenea, nevoia de a te putea spăla pe mâini înainte să savurezi un coș de picnic în parc cu cei dragi e o nevoie de bază. De parcul Padurice se bucura elevii și preșcolarii de la Liceul Waldorf, Școala Generală 30 dar și de la numeroase grădinițe de stat și private din zonă. Există o fântână de apă. Mămică fiind am observat că nu doar copiii au nevoie de un spațiu igienic cât și bunicii lor, pentru a putea să se bucure cu adevărat de timpul în aer liber și a nu fi nevoiți să-și lase copiii sau nepoții să iși facă nevoile pe zona verde. Atât Parcul Carmen Sylva cât și Parcul Botanic au toalete, de multe ori acestea sunt închise, fără acces publicului. Se dorește o reabilitare a acestora, o mai bună întreținere și funcționare.

Valoare estimată și costuri principale

400.000 lei TVA inclus Valoarea estimată a sumei necesare construirii unor toalete publice în Parcul Pădurice este de aproximativ 50.000 euro. La această sumă se va adauga costul cu proiectarea, taxele de avizare și autorizare precum și racordarea la utilități. Costurile de reabilitare a toaletelor publice existente în Parcul Botanic și Parcul Carmen Sylva s-ar putea încadra în 20.000 euro. Valoarea totală estimată pentru lucrările de construcție și reabilitare precum și cele de proiectare, avizare, racordare se va încadra în suma maximă de 400.000 lei. În cazul în care, amplasarea proiectului și specificațiile acestuia vor suferi modificări față de propunerea inițială în urma pașilor legali pentru implementare și a documentației tehnice detaliate vom comunica public aceste modificări și justificarea aferentă. Suma finală aprobată și detalierea costurilor vor fi publicate după realizarea documentației aferente implementării fiecărui proiect câștigător conform legislației în vigoare.

Consultarea comunității

Pentru această propunere am discutat cu numeroși părinți ce își duc copiii la joacă prin parcurile mai sus menționate. Am ridicat problema și în cadrul întâlnirilor cu părinții de la școala pe care o frecventează copiii mei. De asemenea am consultat profesori și educatori din școala Waldorf. Am primit 100% răspunsuri pozitive pentru această inițiativă.

Declinarea răspunderii

Conţinutul acestei propuneri de proiect nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Primăriei Municipiului Timișoara. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorului.

Actualizări

04.04.2024 Primăria Timișoara

Toaleta din Parcul Carmen Sylva: a fost reabilitată și deschisă publicului în anul 2023

Toaleta din Parcul Botanic: a fost finalizată reabilitarea toaletei din Parcul Botanic în Aprilie 2024. Urmează recepția lucrărilor și deschiderea toaletei.

Toaleta din Parcul Pădurice: a fost atribuit proiectul către Horticultura în vederea realizării lucrărilor de execuție. Termen estimat de finalizare: Mai-Iunie 2024.

 

07.07.2023 Primăria Timișoara

Se lucreaza la documentațiile specific administrative pentru demararea lucrărilor de reabilitare a toaletei din Parcul Botanic, respectiv pentru demararea investiției achizției toaletei cu autospălare din Parcul Pădurice.

Toaleta din Parcul Carmen Sylva a fost complet reabilitată la finalul anului 2022, iar în data de 3 Iulie 2023 a fost finalizat și branșamentul la rețeaua publică de apă. Pe de altă parte, există dificultăți în ceea ce privește pompele de la canalizare. Se cauă soluții pentru remediere. E ultima lucrare necesară pentru a redeschide toaleta

31.10.2022 Primăria Timișoara

Lucrările de renovare din Parcul Carmen Sylva au fost finalizate. Parcul Botanic și Parcul Pădurice sunt în faza de analiză, respectiv de elaborare a Studiului de Fezabilitate.

Toaleta din Parcul Carmen Sylva

Lucrările de renovare din cadrul toaletei din parcul Carmen Sylva sunt finalizate. Au fost înlocuite în intregime obiectele sanitare, s-a intervenit asupra instalațiilor electrice și corpurilor de iluminat (fiind înlocuite cu unele cu consum redus), au fost decolmatate bazinele și s-au realizat verificări și revizii asupra pompelor și forajelor, și nu în ultimul rând, spațiul a fost în întregime igenizat și zugrăvit.

Toaleta din Parcul Botanic

Intervenția în cadrul toaletei din Parcul Botanic va fi una amplă, astfel se află în desfășurare analiza privind devizul de lucrări, care cuprinde printre altele: intervenții complete la instalațiile electrice, sanitare, tâmplărie, fațadă, ș.a.

Toaleta din Parcul Padurice (fost Parc Lidia)

În acest moment se află în desfășurare elaborarea Studiului de Fezabilitate și se fac demersuri pentru obținerea avizelor în baza certificatului de urbanism. Ulterior finalizării acestor demersuri, Primăria Municipiului Timișoara va organiza o licitație pentru întocmirea Proiectului Tehnic (PT) și execuția lucrărilor.

Având în vedere accesul la utilități, a fost stabilit amplasamentul toaletei în proximitatea Str. Versului.

Investiția presupune construirea unei toalete de tip Smart cu spălare automată.

22.08.2022 Primăria Timișoara

- a fost stabilit necesarul de intervenție pentru parcul Carmen Sylva și parcul Botanic

- pentru parcul Carmen Sylva urmează să se analizeze din punct de vedere tehnic dacă se îndeplinesc condițiile pentru racordarea toaletei publice la rețeau de apă a orașului

- a fost contactată compania de întreținere și reparații, Colterm, în vederea stabilirii pașilor de intervenție la cele două obiective.

- se pregătește documentația pentru amplasarea unei toalete în Parcul Pădurice.

Comentarii

Este utilă această pagină?