Stema Timișoarei

Primăria
Timișoara

Treceri de pietoni mai sigure!

Descriere

Motivele principale al acestui proiect sunt siguranța pietonilor, reducerea zgomotului produs de autoturisme și fluidizarea traficului din zonă, mai exact, pe str. Gavril Musicescu, de la intersecția cu Calea Martirilor 1989 și pânâ la intersecția cu str. Vasile Zbegan. Acest proiect include: a) Înălțarea trecerilor de pietoni la nivelul trotuarelor, fără a aduce modificări ulterioare infrastructurii actuale. b) Iluminatul ecologic al trecerilor de pietoni pe timp de noapte. Numărul trecerilor de pietoni incluse în proiect va fi determinat în urma stabilirii cu exactitate a costurilor, la momentul proiectării.

Justificare

Din discuțiile avute pe rețelele de socializare și cu vecinii din proximitate, am dedus că aceste treceri de pietoni înălțate rezolvă câteva neplăceri arzătoare ale zonei, după cum urmeaza: - reducerea vitezei traficului pe această porțiune de drum; - facilitarea intrării mașinilor care vin de pe străzile adiacente datorită reducerii vitezei la apropierea de trecerile de pietoni; - scutirea de cheltuieli anuale prin montarea și demontarea calmatoarelor clasice; - scutirea de cheltuieli pentru reparațiile în asfalt, acolo unde au fost montate calmatoarele clasice; - reducerea semnificativă a zgomotului produs de autoturisme și autocamioane, la trecerea peste calmatoarele clasice; - reducerea vibrațiilor produse de traficul greu la trecerea peste calmatoarele clasice; - reducerea numărului de autoturisme la capetele străzii în intervalele orare de vârf tocmai prin secționarea drumului cu aceste treceri înălțate. - eliminarea acumulării de apă la trecerile de pietoni, acumulare care devine incomodă pe timp de ploaie, iarnă. - trecerea ușoară, sigură și facilă a persoanelor cu dizabilități, a cărucioarelor pentru copii, a vârstnicilor cu cărucioare de cumpărături. - trecerea mai lină și mai usoară pentru biciclete, mopede și motoare în comparație cu calmatoarele clasice. Toți oamenii care locuiesc pe această stradă sau tranzitează această zonă vor beneficia de cele menționate mai sus.

Valoare estimată și costuri principale

Total valoare estimată proiect = 400.000 lei, TVA inclus. Materiale necesare pentru treceri de pietoni înălțate: 1. Asfalt + manoperă 2. Marcaj trecere pietoni + manoperă 3. Iluminatul trecerilor + manoperă 4. Proiectare În cazul în care amplasarea proiectului și specificațiile acestuia vor suferi modificări față de propunerea inițială, în urma pașilor legali necesari pentru implementare și documentație tehnică detaliată, vom comunica public aceste modificări și justificarea aferentă. Suma finală aprobată și detalierea costurilor vor fi publicate după realizarea documentației aferente implementării fiecărui proiect câștigător, conform legislației în vigoare.

Implicare ca inițiator

Da, mi-ar face placere sa particip la acest proiect alaturi de specialisti. Interventia mea la acest proiect poate fi ca voluntar si cu scopul de a invata ceva nou.

Documente

Declinarea răspunderii

Conţinutul acestei propuneri de proiect nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Primăriei Municipiului Timișoara. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorului.

Actualizări

23.06.2023 Primăria Timișoara

Lucrările de supraînălțare ale trecerilor de pietoni au fost finalizate. Au fost montate o parte dintre corpurile de iluminat, urmând să fie completate curând ultimele două led-uri pentru supraluminarea trecerilor.

09.05.2023 Primăria Timișoara

Au început lucrările pentru supraînălțarea trecerilor de pietoni. La finalul lunii Mai, lucrarea va fi recepționată.

11.01.2023 Primăria Timișoara

În data de 15 Decembrie 2022 a fost emis avizul favorabil din partea Comisiei de Circulație. Au existat mai multe modificări în zona de proiectare pentru a îndeplini toate criteriile de siguranță privind supraînălțarea trecerilor de pietoni. 

O dată cu redeschiderea sezonului de asfaltări, echipele SDM vor interveni în zona Musicescu.

30.11.2022 Primăria Timișoara

SDM a transmis documentația către Comisia de Circulație spre avizare. În luna noiembrie, Comisia de Circulație a transmis câteva observații privind optimizarea lucrărilor astfel încât acestea să fie corelate cu alte intervenții planificate pe această arteră (de exemplu amenajarea unei piste de bicilcete).

31.10.2022 Primăria Timișoara

A fost transmisă comandă către Societatea de Drumuri Municipale (SDM) pentru preluarea lucrării. A fost finalizată documentația specifică amenajării ridicării trecerilor de pietoni, a reprezentat o provocare aspectele care țin de apa pluvială fiind necesară adaptarea unor noi scurgeri pentru sistemul de canalizare.


22.08.2022 Primăria Timișoara

A fost verificată zona împreuna cu inițiatorul proiectului, urmând ca proiectul să fie demarat de către Direcția Generală Investiții și Mentenanță a PMT și inclus în programul de execuție.

Comentarii

12.03.2022 • Sorin Nica

Cred ca e o initiativa buna. In general cred ca limitatoarele de acum sunt foarte deranjante iar scopul lor de a reduce viteza la 30km/h e o gluma pentru ca poti trecu maxim cu 10km/h peste ele. Am atras deja atentia primariei in trecut asupra faptului ca aceste limitatoare creaza o poluare sporita datorita accelerarii dupa trecerea de ele. Am totudi cateva observatii. Inaltarea la nivelul bordurii este mult prea mare. Cred ca 5 cm ar fi suficient ca sa incetineasca traficul fara sa aduca defectiuni masinilor prin trecerea repetata. O alta observatie ar fi ca pretul asfaltului la care faceti referire este la o turnare simpla, dreapta pe un drum mare. Estimez un pret de cel putin 5 ori mai mare pentru o lucrare de genul asta. De asemenea consider ca marcarea trecerilor cu vopsea reflectorizanta este o masura suficienta. Imi exprim disponibilitatea de a ajuta voluntar la elaborarea unui regulament al masurilor de incetinire a traficului in zonele rezidentiale.

30.03.2022 • Leandro Gremes

foarte buna iniziativa!

16.06.2022 • SORINA LUCA-DUMITRU

Felicitari pentru initiativa!

17.06.2022 • eva prejban

Trecerea de pietoni de la intrarea principala in Parcul Botanic ar fi cu siguranta una care necesita securizare si ea. Cine traverseaza pe acolo stie ca des conducatorii iesiti din sensul giratoriu din Marasti mergand spre zona 700 accelereaza fara sa observe trecerea.

23.06.2022 • Ormos Tiberiu

Acesta poate fi un proiect pilot. În Timișoara sunt foarte multe treceri de pietoni care ar trebui făcute astfel.

23.06.2022 • alexandru plosceanu

Toate trecerile de pietoni din oras ar trebui iluminate extra..daca se face si cu panouri solare, cu atat mai bine..

01.07.2022 • Mihai FILIP

Cred ca ar prinde bine ca pe toate strazile unde sunt treceri de pietoni fara semafor sa se limiteze viteza de deplasare la 30 km/h.

05.07.2022 • Simona Smultea

Te rog să nu uiți de ce am discutat! Eu fiind nevăzătoare cu câine ghid, câinele ar trebui să se oprească la bordură la trecerea de pietoni . dacă este trecerea la același nivel nu știu dacă s-ar mai opri și atunci am nevoie de un ghidaj tactil pe jos, sau semnalizat cumva că este trecere acolo. Și pentru cei care folosesc bastonul alb este nevoie de asta . mulțumesc mult!

05.07.2022 • Simona Smultea

Te rog să nu uiți de ce am discutat! Eu fiind nevăzătoare cu câine ghid, câinele ar trebui să se oprească la bordură la trecerea de pietoni . dacă este trecerea la același nivel nu știu dacă s-ar mai opri și atunci am nevoie de un ghidaj tactil pe jos, sau semnalizat cumva că este trecere acolo. Și pentru cei care folosesc bastonul alb este nevoie de asta . mulțumesc mult!

05.07.2022 • Simona Smultea

Te rog să nu uiți de ce am discutat! Eu fiind nevăzătoare cu câine ghid, câinele ar trebui să se oprească la bordură la trecerea de pietoni . dacă este trecerea la același nivel nu știu dacă s-ar mai opri și atunci am nevoie de un ghidaj tactil pe jos, sau semnalizat cumva că este trecere acolo. Și pentru cei care folosesc bastonul alb este nevoie de asta . mulțumesc mult!

16.07.2022 • Ioana Mihaela

1. O idee avantajoasa atata timp cat inaltarea trecerilor nu depaseste inaltimea de 5-7 cm, astfel incat cu a doua treapta de viteza la masina sa se poata trece lejer. (Inaltarile dintre Timisoara si Mosnita sunt de-a dreptul oribile, plus ca sunt plasate in mijlocul campului unde nu exista nici o urma de pieton, dar sa vi cu o asemenea idee doar ca sa poti iesi tu de pe soselele alaturate, jale. Cine a putut sa aprobe asa ceva...sta rau de tot la capitolul idei) Iar latimea trecerilor de pietoni de 1,5 m, a celor propuse de Catalin sunt chiar o idee super. 2. As prefera ca pentru restul trecerilor de pietoni din Timisoara, in loc de inaltarea lor sa se opteze pentru un iluminat puternic : becuri cu o larga raza de iluminare si puternica. Ideea este de a observa pietonul si in momentul cand se apropie de trecere sau cand fuge. 3. Vopsea fosforescenta pe sosea in loc de cea alba pentru marcajul trecerilor. Daca nu se poate opta pentru acest tip de vopsea, atunci macar sa fie create chenare aditionale din culori aprinse(rosu) inaintea linilor albe de la treceri pt a semnaliza de la departare ca urmeaza o trecere de pietoni. 4. Dale cu deformari pronuntate, care sa fie plasate inaintea trecerilor de pietoni pentru nevazatori, asa cum a fost si rugamintea Simonei, consider ca e foarte importanta. 6. O ultima RUGAMINTE: pentru pietonii care alearga, sau pentru cei care nici macar nu se asigura la trecerile de pietoni(fiind cu ochii in telefon, etc.) va rugam sa interveniti cu sanctiuni. Este absolut inadmisibil cat de pasivi sunt unii si nepasatori, noi trebuie sa le pazim viata. Catalin iti admir toata munca, implicarea si efortul pe care le depui in tot ceea ce faci!

Este utilă această pagină?