Stema Timișoarei

Primăria
Timișoara

Sisteme de ghidaj în spațiul public pentru nevăzători

Descriere

Există deja în alte țări din lume sisteme de ghidaj pentru nevăzători care constă în dispozitive neintruzive, plasate în spațiu public și care pot comunica prin sisteme NFC (Near Field Communication) cu aplicații instalate pe telefoane smart ale nevăzătorilor ce se deplasează în trafic. În România am identificat deja o companie care distribuie dispozitive implementate în Israel și Olanda - Informații: https://step-hear.com.ro/w/echipamente/ Ne-am dori în Timișoara amplasarea de dispozitive Step – Hear Urban. Pentru semafoare pietonale - acest dispozitiv Step-Hear permite ca îndată ce o persoană cu aplicația deschisă se apropie de un dispozitiv, acesta emite pe telefon informații audio pentru ghidare. Comunitatea nevăzătorilor din Timișoara propune pentru început accesibilizarea zonei pietonale din centrul orașului, urmând ca după aceasta testare pilot, sistemul să fie extins și în alte zone ale orașului. În plus, aplicația poate fi utilă și pentru turism și dispozitivele pot fi programate să emită și informații în limbi străine.

Justificare

În Timișoara, persoanele nevăzătoare sunt absente din spațiul public deoarece există foarte puțină accesibilitate. Persoanele nevăzătoare au dreptul, la fel ca toți ceilalți locuitori ai orașului, să se deplaseze în siguranță. În momentul în care spațiul public va deveni mai accesibil, va crește și prezența și implicarea persoanelor cu dizabilități, mai ales ale celor tinere, în viața orașului. Sistemul Step and Hear a fost testat în data de 29 martie de către mai multe persoane cu dizabilități de vedere și experiența a fost foarte bună. Acest sistem este implementat și în alte orase din țară. În Timișoara, ar fi o noutate extraordinară pentru comunitatea de nevăzători să se deplaseze independent și în siguranță în zona pietonală din Cetate.

Valoare estimată și costuri principale

Aproximativ 386.000 lei (TVA inclus) Costurile estimate pentru acoperirea zonei pietonale Cetate Timișoara sunt următoarele: * Dispozitiv ghidaj exterior și intrări: 30 buc x 1.496 lei (fara TVA) = 44.880 lei * Dispozitiv tip becon: 205 buc x 694 (fara TVA) = 142.270 lei * Dispozitiv tip placă grafică cu buton comandă: 15 buc x 376 (fara TVA) = 5.640 lei * Dispozitiv receptor cu sonerie: 15 buc x 532 (fara TVA)= 7.980 lei * Dispozitiv trecere pietoni: 26 buc x 4.750 (fara TVA) = 123.500 lei În cazul în care amplasarea proiectului și specificațiile acestuia vor suferi modificări față de propunerea inițială, în urma pașilor legali necesari pentru implementare și documentație tehnică detaliată, vom comunica public aceste modificări și justificarea aferentă. Suma finală aprobată și detalierea costurilor vor fi publicate după realizarea documentației aferente implementării fiecărui proiect câștigător, conform legislației în vigoare.

Consultarea comunității

Consultări în curs de desfășurare: - liceul IRIS (elevi, cadre didactice și părinți) - membrii asociației Ceva de Spus - alte persoane nevăzătoare neafiliate la asociații

Implicare ca inițiator

Mă implic în testarea sistemului Step Hear, în comunicarea cu alte persoane nevăzătoare pentru implicare și participare la recepția proiectului, atunci când este finalizat precum și urmarirea în timp a sistemului și beneficiilor.

Declinarea răspunderii

Conţinutul acestei propuneri de proiect nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Primăriei Municipiului Timișoara. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorului.

Comentarii

Este utilă această pagină?