Stema Timișoarei

Primăria
Timișoara

Fântâni publice, opere de artă

Descriere

Fântânile publice sunt repere importante in fiecare zona a orasului si, de aceea, in contextul evenimentului TCCE2023, cred ca trebuie sa le dam o mai mare importanta si anume ma refer la decorarea acestora cu mozaic. Tema acestor mozaicuri se poate stabili printr-un concurs de idei la care sa participe toti artistii dornici de a infrumuseta comunitatea locala pe termen nedefinit. Timisoara NU doar ca este aproape lipsita de mozaicuri stradale, dar mai ales este vitregita de prezenta, prin lucrari publice, a numelor de artisti ce au facut cinste si renume urbei noastre de-a lungul timpului si de aceea cred ca trebuie sa facem de urgenta ceva in acest sens. Proiectul este gândit pentru a schimba imaginea parcurilor și fântânilor publice din orașul Timisoara. Fântânile sunt urâte, din punct de vedere estetic nu au nicio valoare, filtrele de apă inexistente. Scopul acestui proiect e de a implica comunitatea artistică și copiii, cu idei, realizare a formelor de luat sub îndrumarea tehnică a artiștilor implicați. Parcurile pot avea mobilier urban realizat din ceramică glazurată, coșurile de gunoi pot avea un alt aspect, aleile sau potecile pot fi colorate din ceramică amprentată. De asemenea, proiectul este gândit și ca o necesitate a cetățenilor de a avea o apă curată și filtrată. Cele existente în oraș sunt folosite și necesită reparații: robinete stricate, gresie spartă. Acest proiect implică toate aspectele, estetic și funcțional.

Justificare

Artistii plastici locali sunt cei mai vitregiti dintre artistii timisoreni, din pacate. Spectacolele muzicale, oricat de desavarsite ar fi ele, dureaza foarte putin si se uita imediat pe cand aceste opere de arta vor rezista timpului si vor ramane drept marturie evenimentelor culturale in care a fost implicat orasul nostru. Proiectul are și obiectivul de a îmbunătăți calitatea apei de la pompele de cartier, apoi estetic ele vor deveni repere frumoase de bună practică și colaborare în comunitate.

Valoare estimată și costuri principale

Costurile pentru acest proiect sunt foarte mici si estimez ca se ridica in jur de 5000-10000 de lei de fiecare fantana in functie de complexitatea modelului ales si mai ales a materialelor alese pentru decorare. Ar mai fi costuri legate de publicitatea acestui concurs de idei. Timpul de executie al unei fantani poate sa fie de ordinul a catorva zile, in functie de complexitate si in functie de numaruul persoanelor implicate. Se cheltuie enorm pentru spectacole ce dureaza putin si nu se investeste nimic pentru a lasa mostenire generatiilor viitoare urme ale acestui moment cultural istoric TCCE2023. * NOTĂ: În cazul în care amplasarea proiectului și specificațiile acestuia vor suferi modificări față de propunerea inițială, în urma pașilor legali necesari pentru implementare și documentație tehnică detaliată, vom comunica public aceste modificări și justificarea aferentă. Suma finală aprobată și detalierea costurilor vor fi publicate după realizarea documentației aferente implementării fiecărui proiect câștigător, conform legislației în vigoare.

Consultarea comunității

E importanta consultarea comunitatii in acest proiect pentru ca nivelul cultural si artistic al timisorenilor este extrem de scazut. Cu aceasta ocazie mai coloram putin orasul si oferim posibilitatea concetatenilor sa intre in contact cu arta produsa de artisti locali talentati intr-un loc inedit, fantana de apa din cartier. In acest mod mutam arta si in cartiere care sunt lipsite de evenimente si lucrari publice menite sa usureze accesul cetatenilor la arta vizuala.

Implicare ca inițiator

MUGUR LUCIAN ȘERDEAN: M-as bucura sa fiu implicat in acest proiect mai ales ca voi finaliza in scurt timp un mozaic urias ce va fi in mod sigur cea mai buna reclama pentru acest gen de arta stradala. Mai exact sunt singura persoana preocupata de acest gen de arta si singura care poate prezenta modele si piese de arta creeate in mozaic si pe care primaria, prin reprezentantii si decidentii evenimentelor culturale le ignora cu insolenta. NADA PITTNER STOJICI: Mă pot implica în toate proiectele ca artist plastic, sculptor profesionist.

Declinarea răspunderii

Conţinutul acestei propuneri de proiect nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Primăriei Municipiului Timișoara. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorului.

Comentarii

Este utilă această pagină?