Descriere
Consider transportul in comun o necesitate a orasului care trebuie sa fie cat mai bine pus la punct din toate punctele de vedere iar statiile de transport in comun in acest moment ori lipsesc ori sunt intr-o stare de degradare. Readaptarea acestor refugii este necesară, mai ales pe traseele cele mai aglomerate, unde sunt puține mijloace de transport pe traseu sau traseele sunt foarte lungi iar așteptarea durează foarte mult. De asemenea, sunt stații unde nu există un loc unde să stai (mai ales pentru cei în vârstă), nu există un acoperiș, iar această situație a refugiilor ar trebui reevaluată pentru a fi îmbunătățită. Pe lângă timpul îndelungat privind așteptarea unui mijloc de trannsport, ne confruntăm și cu vremea nefavorabilă iar aceste refugii ar trebui să fie un adăpost în acest timp, însă prin construcția lor nu te ferește de ploil, zăpezi sau vânt. Am gandit proiectul ca un upgrade la vremurile noastre (era digitalizarii si a sistemelor prietenoase cu mediul) Statia de transport in comun trebuie pe langa forma ergonomica sa fie compusa din: - scheletul propriu-zis cu acoperis si parti laterale pentru a fi ferit de intemperii; - structura statiei sa fie in culori vii si prietenoase; - sa fie dotata cu panouri fotovoltaice pentru iluminare; - sa cuprinda cateva sloturi USB pentru incarcare telefon sau alte aparate digitale; - panou digital de informare a rutelor care poate fi actualizat atunci cand se produc schimbari de rute; - panou digital cu mesaje informative(exemplu: informatii de prim ajutor, mesaje de motivare, sustinere si ajutor reciproc) - cosuri de gunoi selectiv; - banca de asteptare; - condiții mai bune pe perioada ploilor, vântului, zăpezii în refugiile mijloacelor de transport în comun; Pentru inceput atat cat permite bugetul consider ca ar trebui implementat in zonele unde fluxul de oameni este cel mai mare si apoi extins in tot orasul. Poza expusa mai jos este doar de a va putea face o idee.
Justificare
A aștepta un mijloc de transport în Timișoara este o întreagă aventură, mai ales în perioadele cu intemperii. Deși, timpul de așteptare a unui mijloc de transport este destul de lung ( sunt puține mijloace de transport care vin în timpul estimat pe marcajele electronice din stații), o problemă esențială sunt și condițiile în care aștepți un autobus, firobuz sau tramvai. Este destul de dificil ca un copil sau persoană în vârstă să se adăpostească într-un refugiu pe timpul ploii sau să aștepte un mijloc de trannsport în acest timp. Acest proiect v-a fi de mare ajutor pentru toti cei care folosesc transportul in comun. Asteptarea v-a fi mult mai interactiva, placuta si va avea un impact pozitiv asupra comunitatii. Prin acest upgrade cred ca putem incuraja cat mai multi oameni sa foloseasca mai des transportul in comun. Stații propuse, fără a fi limitative: 2 stații de tramvai Catedrala Mitropolitană 1 statia de trolebuz Catedrala Mitropolitană 2 stații de tramvai Piata 700 1 statia de trolebuz Piata 700 2 stații de trolebuz Gara de Nord 2 stații autobuz Liviu Rebreanu 2 stații trolebuz Iulius Mall de pe Calea Aradului 1 statie trolebuz Piata Consiliul Europei de pe Strada Alexandru Ioan Cuza 1 statie trolebuz Piata Virgil Economu de pe strada Simion Bărnuțiu 1 statie trolebuz Spitalul Judetean de pe strada Arieș.
Valoare estimată și costuri principale
O valoare estimativa a unei statii de asteptare este in jur de 20.000 de lei. Din bugetul de 500.000 lei s-ar putea face in jur de 25 de statii de asteptare. Va informez ca valorile sunt pur informative, daca proiectul v-a fi eligibil si votat, expertii in domeniu vor face calculele exacte. * NOTĂ: În cazul în care amplasarea proiectului și specificațiile acestuia vor suferi modificări față de propunerea inițială, în urma pașilor legali necesari pentru implementare și documentație tehnică detaliată, vom comunica public aceste modificări și justificarea aferentă. Suma finală aprobată și detalierea costurilor vor fi publicate după realizarea documentației aferente implementării fiecărui proiect câștigător, conform legislației în vigoare.
Consultarea comunității
Persoanele care circula cu transportul in comun si nu numai au fost incantati de acest upgrade al statiilor care este in beneficiul lor.
Implicare ca inițiator
Imi doresc sa ma implic in acest proiect si sa iau parte la schimbari , decizii , idei care il pot face si mai bun.
Documente
Declinarea răspunderii
Conţinutul acestei propuneri de proiect nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Primăriei Municipiului Timișoara. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorului.