Stema Timișoarei

Primăria
Timișoara

Seniori activi – str. Simion Bărnuțiu

Descriere

Cum ne putem ajuta vârstnicii în lupta cu izolarea? Prin prezenta propunere se dorește amenajarea unui spațiu rămas neigenizat într-un loc pentru recreere, în special destinat vârstnicilor: - amenajarea partială spațiu verde, cu alei pietonale (asfalt, pavaj) poziționate de-a lungul și de-a latul spațiului, - montare băncuțe duble față în față despărțite de o măsuță (tip pătrat cu față care imită tabla de șah), - spațiul să fie limitat de panou gard plastifiat zincat bordurat, culoare verde, înălțime de 1 m/2 m, - pot fi plantați și câțiva arbuști, fiind un trafic supraglomerat. Acest spațiu poate fi transformat într-un spațiu în care vârstnicii pot juca table, șah, cărți etc. pot socializa, îi putem ajuta să scape de izolarea de la bloc, îi ajutăm să aibă o stare de bine, oferindu-le posibilitatea, măcar pentru câteva momente, să uite de singurătate.

Justificare

Locația propusă pentru reamenajare a rămas parțial verde, dar neigenizată și insalubră, în care sunt aduse animalele și lăsate să murdărească spațiul. Terenul se află pe calea principală de acces în Timișoara, dinspre direcția București și nu oferă o imagine vizuală prea plăcută. Cred că auzim des în jurul nostru ”Sunt prea bătrân să mai ies din casă sau să mă plimb”, fiind destul de dificil să convingi un bătrân să-l scoți la plimbare într-un parc situat departe de casă. Parcurile sunt pline de copii, activi, plini de viață și poate prea zgomotoși pentru persoanele în vârstă. Între blocuri nu există spații verzi amenajate, în care persoanele în vârstă să socializeze, să se bucure jucând un șah, cărți sau table. Prin amenajarea unui spațiu destinat recreerii, dezvoltăm și sentimentul de apartenență la comunitate, creștem calitatea interacțiunilor sociale și a legăturilor personale în cadrul comunității. La nivel de oraș sunt foarte puține locații sau spații verzi, și mai ales între blocuri, care să fie destinate pentru recreere și de care vârstnicii pot beneficia, iar această cerere accentuează necesitatea activităților de recreere/socializare, neglijarea lor pot genera, sentimente de izolare/depresie și chiar pot cauza un declin general al sănătății. Atunci când părinții noștri îmbătrânesc, poate fi dificil să îi ținem ocupați și implicați în viață, însă aceste spații amenajate și aproape de casă pot contribui la creșterea calității vieții. Și apoi, este o imagine frumoasă când un tânăr va învăța să joace șah sau table de la un vârstnic; se dorește prevenirea degradării prin inactivitate iar drumul către centrele destinate pentru vârstnici să ”întârzie cât mai mult”. Beneficiarii acestei propuneri vor fi, în special seniorii din această zonă.

Valoare estimată și costuri principale

4 Set mobilier exterior masă și bănci șah – 5 420 lei 2 coșuri gunoi colectare selectivă tip Rainbow Eco – 2000 lei Împrejmuire spațiu aprox.60 ml – panou gard plastifiat zincat bordurat verde – 4.2X1200X 2000mm preț aproximativ 80 lei bucata – 4 800 lei Asfaltare aleei – 4 000 lei Total estimat: 16220 lei Valoarea totală estimativă 16 220 lei * NOTĂ: În cazul în care amplasarea proiectului și specificațiile acestuia vor suferi modificări față de propunerea inițială, în urma pașilor legali necesari pentru implementare și documentație tehnică detaliată, vom comunica public aceste modificări și justificarea aferentă. Suma finală aprobată și detalierea costurilor vor fi publicate după realizarea documentației aferente implementării fiecărui proiect câștigător, conform legislației în vigoare.

Consultarea comunității

Pentru această propunere au avut loc discuții cu locuitorii din apropierea spațiului propus spre amenajare.

Implicare ca inițiator

Consultant voluntar – pot sprijini voluntar demersurile acestui proioect, în diferitele etape de implementare, alături de specialiști.

Documente

Declinarea răspunderii

Conţinutul acestei propuneri de proiect nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Primăriei Municipiului Timișoara. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorului.

Comentarii

Este utilă această pagină?