Descriere
Între a aparține unei comunități pierdută pe rețele sociale virtuale și o comunitate preocupată de sănătate și de socializare directă, tu ce ai alege? Cu puțin ajutor, ”mens sana in corpore sano” poate deveni un stil de viață pentru mulți timișoreni, cu implicații benefice majore pentru comunitate. Propunerea mea concretă în acest sens este ca în parcul Pădurice / Soarelui, în zona fostului skate park, să se amenajeze ca un proiect pilot un loc specializat cu stații de lucru calistenice. Dacă se dovește a fi un succes, poate fi extins la nivel de oraș. Datorită popularității exercițiilor calistenice și a beneficiilor sociale constante, a devenit o practică tot mai răspândită în lumea largă în a se construi astfel de locuri în aer liber. Exercițiile calistenice sunt extrem de eficiente și atrag mulți oameni să facă mișcare, să interacționeze, să aprecieze starea de bine avută atunci când ești sănătos, în armonie cu corpul tău. Aș propune ca acest loc să fie amenajat în zona fostului skate park din cadrul parcului, în felul acesta copii ar vedea ce pot să facă când vor fi mai mari, dacă dorm bine și mânăncă sănătos, iar părinții ar putea să se bucure mai mult de timpul petrecut în parc cu cei mici ”jucându-se” și ei în apropiere provocați de tinerii care se antrenează în parc. În felul acesta se crează premizele unei comunități care apreciază mișcarea în aer liber, impactul educațional pozitiv este foarte mare mai ales pentru tineri, cu toate beneficiile pe termen lung care decurg de aici pentru comunitate.
Justificare
Calisthenics este o formă de mișcare care constă într-un ansamblu de exerciții variate folosindu-se de propria greutate. De cele mai multe ori sunt ritmice, cu ajutorul unor aparate (stații) care se instaleaza în aer liber, în parcuri, locuri sau gradini publice, dar și în apropierea școlilor, liceelor sau universităților. Mișcările preponderente sunt îndoiri, sărituri, răsuciri și întinderi, în completă armonie cu corpul uman, se contruiește o formă de pregatire fizică sincronizată. Calisthenics contribuie în mod direct, pe lângă fitness muscular și cardiovascular și la îmbunătățirea abilităților psihomotorii cum ar fi echilibru, agilitate, coordonare. Datorită popularității acestor exerciții, se crează premizele unei comunități, contribuind în mod direct la socializare și creșterea coeziunii de grup și apartență la o comunitate.
Valoare estimată și costuri principale
Costurile principale ar fi acoperite de bugetul maxim de 500.000 LEI, TVA inclus. * NOTĂ: În cazul în care amplasarea proiectului și specificațiile acestuia vor suferi modificări față de propunerea inițială, în urma pașilor legali necesari pentru implementare și documentație tehnică detaliată, vom comunica public aceste modificări și justificarea aferentă. Suma finală aprobată și detalierea costurilor vor fi publicate după realizarea documentației aferente implementării fiecărui proiect câștigător, conform legislației în vigoare.
Implicare ca inițiator
În condițiile în care pot să ajut, sigur, cu mare plăcere. Link-uri utile: https://www.loftrek.ro/echipamente-fitness/conceptul-calisthenics/echipament-calisthenics.html https://sighisoara.news/s-a-aprobat-amenajarea-unui-loc-de-antrenament-si-exercitii-fizice-in-aer-liber/
Documente
Declinarea răspunderii
Conţinutul acestei propuneri de proiect nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Primăriei Municipiului Timișoara. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorului.
Comentarii
Super propunere ! Am initiat si eu anul trecut un proiect similar dar nu au fost suficiente voturi din pacate, poate anul acesta va fi cu mai mult noroc. O data ales eligibil va trebui promovat pe retelele de socializare si grupurile aferente. Succes !
Super tare initiativa! Un proiect deosebit.
Mă bucur când văd oameni care se gândesc la sănătate, corp, mișcare. Cu siguranță ar fi de mare folos și foarte interactiv acest proiect. Susțin și mi-ar place să mă implic.Imi place sportul , când ai un corp sănătos și mintea devine sănătoasă. Felicitări pentru idee!
Propun să redenumiți proiectul în "Stații de lucru calistenice în parcul Pădurice / Soarelui". Există alte momente și contexte pentru proverbe și vorbe de spirit
Ideea in sine e excelenta. Ma intreb de ce as vota eu din alt cartier. De ce sa nu existe in fiecare zona/cartier asa ceva? Din cauza pretului? 100.000EUR ma gandesc ca include oaresce achizitii de teren, demolari etc.
@Tudor H. - еu l-aș dori implementat peste tot, în toate cartierele, dar avem nevoie de început, să fie acesta un succes și apoi o să devină accesibil și în alte cartiere :)
Acum ca proiectul a fost initiat, nu ramane decat sa il votam in numar cat mai mare, si sa promovam fiecare in comunitatile din care facem parte proiectul. Numai asa, un vis comun poate deveni realitate:)
Amplasarea în Parcul Pădurice de echipamente calisthenice, inclusiv cu suprafețe elastice de protecție, se poate face cu cheltuieli minime pe amplasamentul betonat, rămas fără nici o destinație, al fostului skate park din aceeași locație, demontat la reclamațiile riveranilor și reamplasat în spatele Sălii Olimpia, unde nu e prea utilizat.
@Oana J. - de acord 100%, de altfel acest lucru l-a propus și Marian B.
Foarte buna initiativa, cu sugestia ca in eventualitatea realizarii proiectului, alegerea adresabilitatii aparatelor sa fie facuta pentru utilizarea atat a tinerilor parinti cat si a bunicilor.
O toaleta ar fi ideala in primul rand ...
Faina initiativa! O sa o promovez. Si ideea cu toaleta :)