Descriere
Amenajarea de parcări pentru biciclete în cartierele orașului cu o densitate ridicată a populației. Având în vedere că este un proiect pilot, propunerea inițială (care se încadrează și în buget) este de 2 parcări: - Zona Sud - Parcarea de pe Str. Nicolae Ilieșu colt cu Str. Cosminului / Școala Generală 25 - Zona Nord - Parcarea / Zona de garaje delimitată de de străzile Dej / Cugir / Orșova. Parcările de biciclete ar putea funcționa pe baza de abonament lunar/anual pentru oricine dorește. Asadar, se amortizeaza și costurile cu intreținerea și eventual investiția inițială. O parcare de biciclete securizată ar trebui sa cuprindă următoarele: - cameră de supraveghere video - echipamente de stocare a imaginilor video - corpuri de iluminat led cu senzori crepusculari - yala electromagnetică - cititor carduri de proximitate. Punctele de mai sus sunt luate de la proiectul de parcări de biciclete implementat în Cluj-Napoca, unde funcționeaza deja astfel de containere securizate.
Justificare
În primul rând, încurajarea mobilității cu bicicleta a cetățenilor orașului este lucru dovedit benefic din mai multe puncte de vedere: Economic: - Mai puține mașini pe stradă - costuri mai mici pe termen lung pentru primărie pentru întreținerea drumurilor - Pentru cetățeni - eliminarea costurilor cu combustibilul Creșterea calității vieții și sănătății: - Aer mai curat în oraș odată cu încurajarea lăsării mașinilor acasă - Încurajarea mișcării Siguranță: - Eliminarea bicicletelor din scările de bloc și mutarea lor în parcările nou-create. Bicicletele din scările de bloc reprezintă un hazard la o eventuală evacuare a imobilului.
Valoare estimată și costuri principale
Datele publice dupa implementarea unui proiect asemănător în Cluj-Napoca arată în felul următor: - Valoarea investiției a fost de 574.223 lei pentru 3 containere de cate 50 de locuri. Sursa date: https://www.zcj.ro/administratie/parcari-container-pentru-biciclete-in-cluj-napoca-la-53-de-lei-pe-an-supraveghere-video-si-acces-cu-card--234245.html În municipiul Iași, un container asemănător a avut o valoare a investiției de 200.000 de lei fara TVA. Sursa: https://telem.ro/primaria-iasi-achizitioneaza-garaj-cu-50-de-locuri-pentru-biciclete/ Având în vedere exemplele de mai sus, dar și bugetul de 500.000 de lei per proiect, vorbim de 2 parcări de biciclete pentru acest proiect pilot din Timișoara. * NOTĂ: În cazul în care amplasarea proiectului și specificațiile acestuia vor suferi modificări față de propunerea inițială, în urma pașilor legali necesari pentru implementare și documentație tehnică detaliată, vom comunica public aceste modificări și justificarea aferentă. Suma finală aprobată și detalierea costurilor vor fi publicate după realizarea documentației aferente implementării fiecărui proiect câștigător, conform legislației în vigoare.
Implicare ca inițiator
Da, doresc sa ma implic prin prezentarea acestui proiect oricui este interesat si pentru dezbateri referitor la necesitatea acestuia in Timisoara.
Declinarea răspunderii
Conţinutul acestei propuneri de proiect nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Primăriei Municipiului Timișoara. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorului.
Comentarii
De acord. Ar prinde bine una și în centru, și în zona Gării. Fiindcă aceastea două ar necesita o capacitate mult mai mare (putând fi chiar subterane), poate sunt în afara sferei de acțiune a proiectului acesta. CJT are de asemenea în plan niște parcări pentru biciclete dar nu știu în ce stadiu sunt. https://www.tion.ro/stirile-judetului-timis/timisoara-va-avea-inca-doua-parcari-moderne-de-17-mp-pentru-biciclete-cu-50-000-de-euro-1623258/
Parcarile de biciclete din Brașov mi se par excelente, nu cunosc prețul investiției
Consider ca in zona Garii de Nord ar fi bine venita o parcare pentru biciclete. Zona este destul de nesigura si de multe ori s-au furat din casa scarii biciclete. O parcare sigura ar fi de mare ajutor
Sunt putine 50 de locuri per parcare. Zona sau zonele unde se vor afla trebuie sa fie foarte bine aleasa. De asemenea, sunt de parere ca utilizarea lor ar trebui sa fie gratuita.
Proiectul din Brașov pare mai interesant decât cel produs de CJT. Nu înțeleg totuși de ce nu apar și șine verticale, măcar pe două laturi dacă nu chiar 3. Sau intercalate, orizontale și verticale. E mult mai ușor să prinzi bicicleta într-un suport vertical decât să te joci cu liftul (care mai și costă) sau să ridici bicicleta completă, nu-mi dau seama cum funcționează exact din poze.
Ar fi util si pompe de umflat rotile fixate langa parcari sau peste tot in oras.
O parcare mare în centru ar fi benefică.Locatia perfectă ar fi pasajul subteran din fata operei.
Integrarea unui suport vertical cum este PARKIS cred ca ar scădea foarte mult costul de realizare al containerelor deoarece ocupa mai puțin loc la sol.. https://www.spacesaver.ro/parkis/ Sunt făcute special pentru integrări in spații publice.