Stema Timișoarei

Primăria
Timișoara

Descriere

Sunt artist plastic membru UAP Timișoara și vin în sprijinul comunității orașului prin organizarea și realizarea unui concurs de ceramică monumentală. Scopul inițiativei este de a schimba imaginea orașului cu participarea artiștilor. Tema e aceea de a crea piese de mobilier urban din ceramică vitrificată cu scopul de a defini spații de relaxare și lucru calitative și originale. Punctele forte ale inițiativei sunt date de funcționalitatea, culoarea, originalitatea și rezistența în timp a materialului propus. [...] Ceramica vitrificată și glazurată este acel material natural, care prin arderea la temperaturi înalte devine asemănător unei roci vulcanice extrem de rezistentă la șocurile mecanice, factorii de expunere în spațiul exterior, îngheț-dezgheț, umiditate, soare. Scopul principal al proiectului este derularea unui concurs de idei cu finanțarea execuției obiectelor de ceramică monumentală propuse de participanți, artisti / studenti la arte. Prin acest demers creativ imaginea orașului se va îmbunătăți. Noile tendințe și direcții sunt foarte clare, se dorește o eficiență maximă în gestiunea resurselor mediului. Obiectele rezultate în urma inițiativei “Timișoara de poveste” vor răspunde acestor cerințe, prin rezistența lor în timp la factori externi. Contextul concursului oferă prilejul unui dialog real cu artiștii participanți. Totodată, prin comunicarea directă cu nevoile Primăriei Municipiului Timișoara am stabilit câteva locații pentru amplasarea obiectelor de artă - mobilier urban. Acestea sunt: spațiul verde din jurul Universității de Vest, parcul aflat în proximitatea complexului studențesc sau din fața Uniunii Artiștilor Plastici, Parcul Copiilor, Parcul Botanic și Parcul Civic (opțional și Parcul Tiroliane, de la Turnul de Apă, Iosefin). Locațiile alese se leagă într-un traseu-expoziție ce ar putea fi urmărit de locuitorii Timișoarei și de vizitatori/ turiști.

Justificare

Acest proiect a luat naștere din nevoia imediată a artiștilor din orașul Timișoara de a crea într-un spațiu deschis cu caracter permanent, un dialog direct, produsele realizate fiind expuse în oraș în proximitatea spațiilor verzi, des frecventate de public. Vorbim de un proiect care nu are precedent în România și care răspunde nevoii imediate a orașului, aceea de mobilier urban - prezent acum prin bănci clasice unele din ele degradate sau în diverse stadii de deteriorare. Un aspect al proiectului-concurs de Ceramică Monumentală este legat de arta ceramicii din perspectiva contextului multicultural bănățean. În zona banatului s-au contopit culturi, motive, tehnici și etnii diverse. Propunem o recuperare stilistică a ceramicii specifică diversității etnice din Banat. Inițiativa contribuie la recuperarea și redescoperirea identității stilistice pierdute, așa cum era transpusă prin formă și motive în obiectele uzuale folosite acum o sută sau două sute de ani în Banat. Realizarea obiectelor din ceramică în atelierele de creație va fi urmată de amplasarea lor în una din cele 6 locații menționate. Vorbim de obiecte și produse de creație care vor da un plus de valoare locului, creând un spațiu de relaxare, conversație, chiar și de lucru. Prin amplasarea lor, piesele realizate vor rămâne în oraș în spațiul public, devenind repere de artă integrată în spațiul urban, zone de dialog și relaxare. Proiectul va avea ca parteneri instituții de invățămant din domeniul artei precum și grupuri și organizații de artiști.

Valoare estimată și costuri principale

250.000-300.000 lei TVA inclus Costurile lucrărilor propuse (materie primă, onorarii creație și execuție) vor fi estimate și justificate tocmai de artiștii care le vor realiza. Tot participanții la concurs vor estima și include în costul total cheltuielile de amplasare. În funcție de bugetul estimat al fiecărei lucrări vor fi selecționate, în urma jurizării, un număr de 6 până la 10 lucrări câștigătoare astfel încât costul total al initiațivei să nu depășească suma de 250.000-300.000 lei. În cazul în care, amplasarea proiectului și specificațiile acestuia vor suferi modificări față de propunerea inițială în urma pașilor legali pentru implementare și a documentației tehnice detaliate vom comunica public aceste modificări și justificarea aferentă. Suma finală aprobată și detalierea costurilor vor fi publicate după realizarea documentației aferente implementării fiecărui proiect câștigător conform legislației în vigoare.

Consultarea comunității

Consultarea a fost făcută în rândul tinerilor, prin analiza stării de degradare și a nevoii de întreținere permanentă a obiectelor cu uz funcțional din parcuri precum bănci, jardiniere, coșuri de gunoi. Majoritatea sunt realizate din lemn și metal care sunt materiale cu o garanție minimă în timp fără o întreținere periodică adecvată. Implementarea unui concurs de idei va crea un nucleu creativ practic pentru și cu ajutorul comunității orașului Timișoara.

Implicare ca inițiator

Am generat și sprijin acest proiect împreună cu toți colegii mei artiști. Prin serviciile de curatoriat-artistic suntem participanți activi la punerea în practică a aceste ideii atât de originală și necesară. După perioada finanțată, una din locațiile indicate ar putea deveni, centru de dialog și creație ceramică în aer liber.

Documente

Declinarea răspunderii

Conţinutul acestei propuneri de proiect nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Primăriei Municipiului Timișoara. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorului.

Comentarii

Este utilă această pagină?