Stema Timișoarei

Primăria
Timișoara

Descriere

Viitorul este unul digital, iar investitiile în copii și în tehnologie ne vor pregăti pentru schimbările majore de pe piața muncii. Elevii de la Liceul Teoretic ”Grigore Moisil” din Timișoara au șansa să învețe intensiv informatica cu ajutorul celei mai mari și experimentate echipe de profesori de informatică din oraș. Ne dorim să dăm mai departe ceea ce știm, să le oferim cât mai multor copii și adolescenți șansa de a descifra tainele tehnologiei prin crearea unui laborator digital deschis pentru comunitate. Acest laborator digital inteligent va fi dotat cu tehnologie de ultimă generaţie: calculatoare cu softuri de design grafic incluse, tablă interactivă, roboţi educaţionali multifuncţionali, imprimante 3D, ochelari VR, la care vor avea acces gratuit toţi elevii şcolilor şi liceelor din Timisoara. În timpul petrecut în laborator, ei vor fi ghidaţi de membri ai echipei Liceului Moisil, care îi vor ajuta să folosească echipamentele și alături de care vor experimenta invățarea creativă și transdisciplinară. Prin susținerea educației, construim viitorul!

Justificare

Cum ar fi dacă tinerii, copiii nostri, nu ar fi doar consumatori ci și creatori de tehnologie? Cum ar fi dacă ar inova aici, in țară, și nu ar fi nevoiți să plece la studii in străinatate pentru a avea acces la noutățile din domeniu? Într-o lume care se dezvoltă cu o viteză uluitoare, în care digitalizarea a devenit noua normalitate, invățarea se poate transforma cu ajutorul tehnologiei. Elevii și profesorii din liceul ”Grigore Moisil” au cunoștintele necesare și dorința de a-i ajuta pe cât mai mulți copii din comunitate să invețe programare, design grafic, robotică, data science, să îi ajute să descopere lumea cu ajutorul tehnologiei și, nu în ultimul rând, să facă toate aceste lucruri in echipă, prin colaborare. Laboratorul digital va putea deservi cel puțin 1200 de copii din comunitate anual, în cicluri de invățare de câte trei luni. Pe lângă cunoștințele tehnice, aceștia vor dezvolta o serie de competențe transversale, cum ar fi capacitatea de a rezolva probleme complexe, creativitatea, coordonarea cu ceilalți, gândirea critică, dar și abilitatea de a analiza și de a lua decizii.

Valoare estimată și costuri principale

Pentru a putea oferi acces gratuit cât mai multor elevi din Timișoara la o educație inteligentă, avem nevoie de echipamente și mobilier în valoare de aproximativ 80.000 EUR fără TVA. Pentru dotarea unei săli de clasă destinate unui numar de 25-30 de copii, avem nevoie de calculatoare/stații de lucru, ochelari VR, roboți educaționali, tabla interactivă și software educațional pentru laboratoare virtuale, sistem complet audio-video, infrastructură de rețea informatică și wi-fi, mobilier ergonomic, imprimante 3D si consumabile. Școala va pune la dispoziție spațiul pentru desfășurarea acestor activități, pe care le va susține ulterior prin implicarea gratuită a elevilor și profesorilor în proiectele educaționale. În cazul în care, amplasarea proiectului și specificațiile acestuia vor suferi modificări față de propunerea inițială în urma pașilor legali pentru implementare și a documentației tehnice detaliate vom comunica public aceste modificări și justificarea aferentă. Suma finală aprobată și detalierea costurilor vor fi publicate după realizarea documentației aferente implementării fiecărui proiect câștigător conform legislației în vigoare.

Consultarea comunității

Propunerea proiectului a fost realizată în urma consultării cu părinți și cu copii care iși doresc să descopere tehnologia altfel și care nu au acces la cursuri de specialitate. Totodată, ne-am consultat cu elevi și profesori ai liceului ”G. Moisil” care sunt foarte deschiși să susțină educația elevilor din exteriorul școlii.

Implicare ca inițiator

Ma voi implica activ în realizarea proiectului în toate etapele, în calitate de profesor-voluntar și vă stau la dispoziție pentru detalii legate de activitățile și investițiile propuse. Vă mulțumim pentru această oportunitate!

Declinarea răspunderii

Conţinutul acestei propuneri de proiect nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Primăriei Municipiului Timișoara. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorului.

Actualizări

01.03.2023 Primăria Timișoara

A avut loc inaugurarea Laboratorului Digital.

27.02.2023 Primăria Timișoara

În data de 1 martie 2023, începând cu ora 12:00, va avea loc inaugurarea Laboratorului Digital din cadrul Liceului Teoretic „Grigore Moisil” Timișoara.

30.01.2023 Primăria Timișoara

Au fost montate echipamentele în cadrul Laboratorului Digital. Urmează instruirea cadrelor didactice care vor susține activități și inaugurarea proiectului.

13.12.2022 Primăria Timișoara

S-au semnat contractele pentru achiziționarea echipamentelor necesare, urmând ca mobilierul necesar să fie livrat până în 21 decembrie și, mai apoi, montarea aparaturii specifice.

Profesorii din cadrul Liceului Teoretic „Grigore Moisil” din Timișoara preconizează începerea activităților în martie 2023.

31.10.2022 Primăria Timișoara

Cu ajutorul ofertelor primite, a fost întocmită Nota justificativă, respectiv necesarul proiectului. În momentul de față, este în desfășurare întocmirea documentației aferente demarării procesului de achiziție.

22.08.2022 Primăria Timișoara

Au fost stabiliți pașii pentru realizarea proiectului și necesitatea unui regulament care să permită deschiderea laboratorului către comunitate. De asemenea, a fost identificat spațiul propus de inițiatoarea demersului. Suntem în proces de analiză asupra acestui spațiu pentru a ne asigura că este corespunzător nevoilor laboratorului digital, dar și ușor accesibil pentru beneficiari.

Între timp, s-au cerut oferte de echipamente, astfel încât să poată fi întocmit necesarul în concordanță cu tehnologia actuală de pe piață, dar și în limita bugetului alocat.

Comentarii

Este utilă această pagină?