Stema Timișoarei

Primăria
Timișoara

Păduri urbane miniaturale

Descriere

Pe data de 15.03.2022 a fost aprobată în cadrul CL Timișoara înființarea unei păduri urbane minaturale. Proiectul propus în cadrul programului de bugetare participativă al orașului dorește extinderea de spații verzi - păduri urbane miniaturale în diverse locuri ale Municipiului Timișoara. Conceptul, dezvoltat de biologul japonez Akira Miyawaki, presupune împădurirea cu specii lemnoase autohtone, cu creștere rapidă și densitate mare și contribuie semnificativ la îmbunătățirea condițiilor climatice locale. Pentru o identificare participativă a spațiilor, poate fi realizat un sondaj pe rețelele sociale. Printre spațiile identificate ar fi: - Piața Consiliul Europei; - Pasaj Jiul, zona locomotivei; - intersecția Punctele Cardinale; - intersecția Bărnuțiu - Kogălniceanu; - intersecția Aradului, Alexandrescu, Marginii; - intersecția Rebreanu, Brancoveanu; - intersecția Rebreanu, Șagului; - în vecinătatea Shopping City; - Bulevardul Dâmbovița - depou STPT; - zona AEM. Spațiile propuse vor fi incluse în proiect în limita bugetului, în urma stabilirii cu exactitate a costurilor la momentul întocmirii documentației necesare.

Justificare

Printre beneficiile proiectului, care îl justifică pe deplin, ar fi: - reducerea noxelor din zonele aglomerate ale orașului; - umbră în spații deschise ale orașului; - aport de oxigen; - o necesitate de îngrijire redusă; - implicarea comunității, valoare educativă.

Valoare estimată și costuri principale

Valoare estimativă a proiectului: 400.000 lei, TVA inclus . Calcul estimativ pentru 500 m2: Preț/pădure - 500m2 - 40.000 Lei Costuri principale : - pregătirea terenului 8.000 Lei; - plantare 1.500 puieți prin organizare de acțiune voluntară - 30.000 Lei; - întocmirea documentației aferente. În cazul în care amplasarea proiectului și specificațiile acestuia vor suferi modificări față de propunerea inițială, în urma pașilor legali necesari pentru implementare și documentație tehnică detaliată, vom comunica public aceste modificări și justificarea aferentă. Suma finală aprobată și detalierea costurilor vor fi publicate după realizarea documentației aferente implementării fiecărui proiect câștigător, conform legislației în vigoare.

Consultarea comunității

Consultarea comunității va fi făcută în vederea identificării spațiilor dorite unde să se amenajeze păduri urbane miniaturale.

Implicare ca inițiator

Mă pot implica în fiecare etapă a proiectului, de la stabilirea spațiilor potrivite pentru amenajarea minipădurilor până la observarea periodică de după plantare.

Declinarea răspunderii

Conţinutul acestei propuneri de proiect nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Primăriei Municipiului Timișoara. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorului.

Actualizări

09.05.2024 Primăria Timișoara

S-au mai propus 7 spații pretabile pentru plantare. Sunt în stadiul de evaluare patrimonială. Pe măsură ce se clarifică situația lor se va trece la continuarea proiectului.

03.04.2023 Primăria Timișoara

O a doua pădure miniaturală a fost inițiată în zona Gării de Est, strada Mihail Kogălniceanu. Prima etapă de plantare a fost finalizată și a fost împrăștiat și stratul protector de materie vegetală.

17.01.2023 Primăria Timișoara

prima micropădure din cadrul acestei inițiative se va face în zona Gării de Est.

22.08.2022 Primăria Timișoara

Întâlnire cu Biroul Spații Verzi din Primărie și începerea acțiunii de identificare a regimului juridic al acelor spații, stabilirea tehnologiei de plantare și a soiurilor de copaci și arbuști ce vor fi folosiți

17.08.2022 Primăria Timișoara

Întâlnire cu inițiatorul proiectului și lămurirea zonelor cu potențial de acțiune. Primele ar fi: zona Badea Cârțan/Kogălniceanu, depoul STPT, Piața Consiliul Europei.

Comentarii

Este utilă această pagină?