Stema Timișoarei

Primăria
Timișoara

Pumptrack (minicircuit pentru biciclete)

Descriere

Pentru cei ce nu cunosc termenul, un pumptrack este - într-o descriere foarte simplă, pe ințelesul tuturor - un mic circuit pentru biciclete constând într-o succesiune de viraje pe un teren denivelat. Câteva exemple în link-urile din comentarii. Un pumptrack este pretabil pentru orice vârstă oferind o modalitate excelentă de petrecere în mod activ a timpului liber. Termenul vine de la "a pompa" din limba engleză deoarece modul de parcurgere al circuitului (executat corect) constă într-o succesiune de mișcări de ridicare și apăsare pe ghidonul bicicletei asemenea acțiunii de umflare a unei roți folosind o pompă manuală. Aceste mișcări asociate gravitației oferite de coborârea pe rampe permite parcurgerea circuitului fără să pedalezi. Pentru construcție e necesară o suprafață de cca 500 - 600 mp. Poate fi facut și pe suprafață mai mare, dar nu e cazul pentru bugetul alocat. Pentru un oraș de mărimea Timișoarei ar trebui sa avem astfel de pumptrack-uri în mai multe zone din oraș. Spre comparație în Oradea se discută de construirea a patru pumptrack-uri, trei de către municipalitate și unul în parteneriat public-privat (deja realizat). Orașe mult mai mici din țară au deja așa ceva. Deși poate fi amplasat în diverse locații din oraș, cred că s-ar încadra foarte bine în parcul Frații Constantin de lângă Uzina de Apă, în partea dinspre strada Mistral, acel parc oferind și spații pentru alte sporturi. O altă locație ce o consider potrivită este în apropiere, pe partea stângă a Begăi, în parcul de lângă strada Fredric Chopin. În Timișoara există momentan un singur pumptrack construit de voluntari în Padurea Verde. Dar el este cel mai probabil neoficial construit fără știința autorităților. Este din pământ și între Noiembrie-Aprilie sau alte perioade ploioase este impracticabil din cauza noroiului. În unele locuri se obișnuiește, dar nu e obligatoriu, să fie construit alături de un skate-park. Poate fi realizat din diverse materiale: pământ, asfalt, lemn, fibră de sticlă, etc. Fiecare suprafață oferă avantaje/dezavantaje influențând bineințeles și prețul. O variantă foarte apreciată în ultimii ani o reprezintă pumptrack-urile modulare din fibră de sticlă. Sunt mult mai ieftine, au o garanție de cațiva ani, rezistă pe orice vreme, au o gamă mai mare de culori. În plus, fiind modulare pot fi demontate și mutate, pot fi extinse sau modificate, nu necesită autorizație de construcție și sunt livrate relativ repede. Pistele sunt omologate conform standardelor europene privind siguranța. Momentan am identificat și primit oferte de preț de la doua firme ce livreaza piste modulare. Au o gama diversă de modele de diferite lungimi. Pista modulară din Bistrița e compusă dintr-un circuit de 79 m pentru avansați și un segment de 15 m pentru începători. Presa menționează un buget de 267.000 lei alocat de către municipalitate (probabil fără TVA), inaugurat în 2021.

Justificare

În primul rând pentru că sunt foarte îndrăgite de copii, iubite de unii adolescenți, apreciate de adulti. Înseamnă sport, mișcare. Oferă o posibilitate placută de petrecere a timpului liber. Înseamnă sănătate. Dezvoltă comunitatea. E ceva normal să vezi în jurul unui pumptack grupuri de adolescenți și nu numai ce împart aceeași pasiune. Pentru copii mici (începând de la ~ 3 ani) oferă o posibilitate nouă de mișcare dezvoltându-le capacitatea de a manevra bicicleta, coordonare motorie și îmbunătățire a echilibrului. Pentru ei e ca un mini roller-coaster. Pentru unii adolescenși oferă o provocare încercand să dea maximum, depașindu-și propriile recorduri și impresionând asistența. Pentru adulți e o activitate cardio extraordinară. Chiar dacă nu pare la prima vedere, un parcurs corect de câteva ture este foare solicitant. Ofera multe beneficii raportat la valoare investitiei.

Valoare estimată și costuri principale

Buget maxim alocat: 392.000 lei TVA inclus În cazul în care, amplasarea proiectului și specificațiile acestuia vor suferi modificări față de propunerea inițială, în urma pașilor legali necesari pentru implementare și documentație tehnică detaliată, vom comunica public aceste modificări și justificarea aferentă. Suma finală aprobată și detalierea costurilor vor fi publicate după realizarea documentației aferente implementării fiecărui proiect câștigător, conform legislației în vigoare.

Consultarea comunității

Am discutat propunerea cu Asociația EcoStuff România și ei iși oferă susținerea pentru acest proiect, existând dorința de a se implica în faza implementării prin organizarea unui eveniment public, cu implicarea voluntarilor pentru partea de asamblare a circuitului și organizarea unei festivități de inaugurare. Astfel se pot economisi bani achizitionând doar sistemul, fără montaj, iar circuitul de pumptrack va fi mult mai bine promovat.

Implicare ca inițiator

În caz că se votează mă angajez sa ofer mai multe detalii, să mă implic în căutarea ofertelor, la asamblare, în limita posibilitatilor și în alte etape, să ajut la elaborarea regulamentului de funcționare, etc.

Declinarea răspunderii

Conţinutul acestei propuneri de proiect nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Primăriei Municipiului Timișoara. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorului.

Comentarii

Este utilă această pagină?