Stema Timișoarei

Primăria
Timișoara

Parcări SMART pentru biciclete (Dâmbovița și Șagului)

Descriere

Ce este o parcare smart pentru biciclete? Un garaj securizat cu rafturi supraetajate pentru biciclete. Accesul se face pe bază de cartelă, iar dacă altcineva încearcă să ia bicicleta dvs. de pe raft, veți fi alertat printr-un mesaj pe telefon. Dezvoltarea rețelei de piste de biciclete și încurajarea utilizării mijloacelor de transport alternative la mașină reprezintă principalele motive pentru care Primăria Timișoara ar trebui să investească în amenajarea unor spații securizate în care cetățenii să își poată lăsa în siguranță bicicletele. Se propune construirea a două astfel de parcări în zona Dâmbovița, strada Lacului și zona Șagului, Musicescu Gavril. Fiecare garaj va avea o capacitate de aproximativ 12 locuri definite de rasteluri etajate + anexa 6 locuri de parcar, fiind amenajate pe o suprafață corespunzătoare. Pentru securitate vor fi instalate camere de supraveghere video, sistem complet de tip senzor cu transmitere avertizări, respectând indicațiile de construcție a unor parcări de tip SMART

Justificare

Persoanele care dețin o bicicletă și locuiesc la bloc sunt nevoiți să o depoziteze în zone neamenajate sau să le ducă în apartament. Acest lucru este problematic din mai multe puncte de vedere: - lăsarea bicicletelor în afara blocului sau în holul acestuia nu oferă securitate; - persoanele care își duc bicicletele în apartament și stau la etaj se confruntă cu neplăceri create de urcarea și coborârea acesteia, descurajând astfel utilizarea bicicletei. Beneficiarii direcți ai acestui proiect sunt locuitorii din imediata apropiere a parcărilor. Starea lor de sănătate va fi îmbunătățită prin utilizarea bicicletei în mod constant ca mijloc de transport. Prin construirea unei parcări smart de biciclete locuitorii din cartier sunt încurajați să folosească mai des acest tip de transport prietenos cu mediul. Astfel, nivelul de poluare va scădea, iar Timișoara va deveni un oraș mai „verde”.

Valoare estimată și costuri principale

Valoarea investiției este de aproximativ 160.000 lei TVA inclus pentru o singură parcare de tip SMART, total buget alocat proiectului 220.000 lei TVA inclus. Detalii: - rastele pentru biciclete: - ansambluri de structuri metalice: - lucrări de construcții: - sistem de supraveghere video și control al accesului. - alte specificații conform ofertelor În cazul în care, amplasarea proiectului și specificațiile acestuia vor suferi modificări față de propunerea inițială, în urma pașilor legali necesari pentru implementare și documentație tehnică detaliată, vom comunica public aceste modificări și justificarea aferentă. Suma finală aprobată și detalierea costurilor vor fi publicate după realizarea documentației aferente implementării fiecărui proiect câștigător conform legislației în vigoare.

Consultarea comunității

Au fost consultate comunitățile din imediata apropiere a viitoarelor parcări pentru biciclete.

Documente

Comentarii

Este utilă această pagină?